Wat is talent en wat zijn talenten?
Wat is talent? Wat zijn talenten? Wanneer ben je talentvol? Vaak wordt bij talent gedacht aan buitensporige prestaties zoals topsporters soms leveren die voortdurend in de belangstelling staan. En dan kan! Maar talent gaat veel verder. In dit artikel ga ik in op de vraag: wat is talent? Voorbeelden van talenten. De kracht en de zwakte die bij een talent hoort.
We bieden training & coaching gericht op ontwikkeling van talent:
Definitie en betekenis
Ik kom graag tot een definitie voor talent aan de hand van een aantal kenmerken:
- talent is aangeboren en er is sprake van natuurlijke aanleg: kortom je kreeg het mee bij de geboorte
- het is een gave of er is sprake van aanleg of speciale begaafdheid
- vaardigheden doe je op door ervaring, kennis verwerf je maar talenten ontwikkel je want die had je al toen je in de wieg lag
Soorten talent
Talent is er in allerlei soorten. Zo wordt gesproken over een voetbaltalent of over een muzikaal talent. Ook in andere woorden wordt talent soms uitgedrukt zoals ‘hij heeft een wiskunde knobbel’ of ´zij heeft een talenknobbel´. Toch wordt bij talent nog vaak gedacht aan opleiding, opleidingsniveau, diploma’s of aan IQ. Weliswaar kan dat iets zeggen over jouw talent maar dat hoeft niet. Talent gaat niet alleen over wat je kunt maar ook over wie je bent. Je zou talent op een andere manier kunnen indelen:
- hoe je denkt: iemand schakelt bijvoorbeeld heel snel in zijn denken, denkt in opties, is strategisch, analytisch of denkt vanuit een bepaalde helicopterview
- hoe je reageert op zaken in de omgeving: actiegericht of juist heel voorzichtig
- waar je je drive vandaan haalt en wat jou aanzet tot actie
- hoe je anderen in beweging krijgt en hoe je anderen beïnvloed: enthousiast, bezield, begeestert, aanmoedigend, vertrouwen gevend
- hoe je met anderen en met jouw omgeving omgaat; verbindend, ondersteunend, stimulerend, spontaan
- hoe je organiseert en creëert
- hoe je kennis opbouwt en problemen oplost
- hoe je je uitdrukt: verbaal sterk of woord- en taalgevoel hebben
E-book: de kwaliteitenbibliotheek
E-book: jouw talenten en kwaliteiten
Van competenties naar talentontwikkeling
Het onderwijs is sterk gericht op het ontwikkelen van kennis, waarin we gewend zijn om te kijken naar dat wat nog niet goed gaat en wat verbeterd moet worden. Er wordt gekeken naar ‘negatief’ gedrag, welke fouten worden gemaakt en hierop wordt gestuurd en geïntervenieerd. Het uitgangspunt hierbij is dat verandering of groei alleen plaats kan vinden als je de tekorten wegwerkt. De focus ligt niet op wat niet goed gaat maar op wat fout gaat en wat beter moet. Deze ontwikkeling is ook te zien in het bedrijfsleven. Het gemiddelde functioneringsgesprek verloopt op dezelfde manier (concentratie op zwakke punten).
Om ontwikkeling en groei te ontwikkelen is het belangrijk dat we gaan werken vanuit mogelijkheden, sterktes en krachten. Het is van belang dat we starre competentieprofielen gaan loslaten en kijken naar wat goed gaat. Het onderzoeken waar verborgen kwaliteiten liggen en welke talenten je inzet om het beste in jezelf naar boven te halen maar ook om de organisatie te verbeteren en te versterken.
Zelfvertrouwen en energie
Wie zijn talenten niet kent en wie zijn talenten niet ziet, kan zich niet ontplooien. Wie zijn talenten kent, kent zijn sterke kanten en staat steviger in zijn schoenen. Voelt zich krachtiger en sterker, heeft meer zelfvertrouwen en energie. Richten op waar je goed in bent is een stuk leuker, jezelf ontwikkelen gaat een stuk sneller en het levert ook nog eens betere resultaten op. Gooi het roer om en ga opzoek naar talent. Wat maakt jou zo uniek, waar ben je goed in, waar ligt jouw kracht en wat zijn jouw sterke kanten? Door te kiezen voor talent creëer je groepsdynamiek, bevlogenheid, betrokkenheid en zet je mensen in hun kracht.
Training 'Ontdek jouw talent' voor teams
De training ontdek jouw talent inspireert jou om aan de slag met jouw talenten, gaven of kwaliteiten. je krijgt inzicht in jouw persoonlijke talenten en ook wat je met deze talenten kunt doen in jouw werk of loopbaan.
-
Doelstelling
De training heeft als doel om de bewustwording van jouw (latente of manifeste) talenten te vergroten en te leren hoe je deze kunt inzetten en benutten. Het ontwikkelen van je talent creëert de mogelijkheid om vanuit je kracht te werken waardoor je je kwetsbare en zwakke kanten volledig aanvaard. Werk je vanuit je talent dan merk je dat je gaat veranderen. Je gaat merken dat:
- je eigenwaarde sterk is toegenomen, je ervaart rust
- je vertrouwen in jezelf en in anderen hebt
- je het positief ziet, je voelt geluk en dankbaarheid
- je voelt je verbonden, je bent flexibel en veerkrachtig
-
Inhoud
We gaan aan de slag met de volgende onderwerpen:
- talent en natuurlijke aanleg
- talent is wat anders dan competenties
- hoe haal je het beste uit jezelf?
- waar zet je jouw talent in en hoe benut je jouw talent?
- authenticiteit ontdekken
- zelfrealisatie en kiezen voor waar je goed in bent
- hoe zorg je ervoor dat je plezier hebt in jouw werk?
- talentontwikkeling in je loopbaan
-
Groepsgrootte en duur
Bij een groep van maximaal 8 personen duurt de training 1 dag zodat ieder voldoende aandacht krijgt. Bij grotere teams hebben we meer tijd nodig.
-
Aanvullende info
** Als team kun je deze training ook volgen met als insteek: elkaars talenten benutten en inzetten. Duur en aanpak afhankelijk van de vraag en omvang van jouw team. Interesse? Neem dan contact met ons op! Daarna kunnen we jou een offerte op maat doen toekomen!
Iedereen is talentvol
Talent is wat vanzelf gaat en wat de tijd doet vergeten. Werken vanuit jouw talent geeft energie en werkplezier. Wanneer je jouw talent kunt gebruiken, ontplooi je activiteiten waar je naar uitkijkt. Bovendien wordt jouw talent door anderen gewaardeerd en als bijzonder ervaren.
Ik noem een voorbeeld. Stel je bent een actieveling. Je houdt je graag bezig met nuttige en zinvolle activiteiten. Altijd zie je het werk liggen. Je krijgt energie van werken. Anderen begrijpen wellicht niet altijd waar je de energie vandaan haalt maar jou kost het weinig moeite om activiteiten te ontplooien. Lukt het niet om een aantal zaken afgerond te hebben dan geeft dit frustratie. Je raakt gefrustreerd en je voelt je nutteloos.
-
Negatieve emoties
Negatieve gevoelens en emoties ontstaan wanneer je werk moet doen wat niet aansluit bij jouw talent. Werk je structureel buiten jouw talent, dan loop je een groot risico op het krijgen van een burn-out. Je werkt immers buiten jouw authenticiteit. Jouw authenticiteit wordt onderdrukt wat kan leiden tot stress, depressie, eetstoornis, verslaving, overprikkelbaarheid, woede-uitbarstingen, relatieproblemen en onverklaarbare somberheid.
-
Positieve emoties
Wanneer je eenmaal weet welke talenten je hebt en waar je goed in bent, ervaar je een flow die verslavend werkt. Je krijgt meer energie, je wordt veerkrachtig, je straalt meer zelfvertrouwen uit en je gaat stralen. Je voelt je ongekend sterk en je zult verbaasd zijn dat je zonder enige problemen je zwakke kanten moeiteloos accepteert.
Laat je positieve emoties groeien door op zoek te gaan naar talent. Talent heb je, maar vaak weet je niet wat je talent is omdat je je hier niet bewust van bent. Talent zit in de dingen die vanzelf gaan, wat je leuk vindt om te doen. Vaak ben je je er niet bewust van totdat iemand tegen je zegt: "Wat goed, je hebt talent."
-
Belemmeringen
Komt jouw talent niet uit de verf? Heb je het gevoel dat er geen ruimte voor is? Er kunnen vele redenen zijn waardoor jouw bijzondere kwaliteiten onzichtbaar en onaangeboord blijven. Misschien zit je in een verkeerde omgeving of word je tegengewerkt. Lees ook: innerlijke belemmeringen bij talentontwikkeling.
Individuele talentgesprekken
Middels individuele talentgesprekken ontdek je samen met onze coach waar jouw talenten liggen.
-
Voor wie?
Het traject talentontwikkeling is in principe voor iedereen bestemd die graag inzicht wil waar de eigen talenten en kwaliteiten liggen.
-
Waar?
Het traject kan worden uitgevoerd op onze locaties te Hoogeveen en Amersfoort.
-
Duur
Een individueel traject gericht op talentontwikkeling bestaat uit 3 sessies van 2 uur.
-
Mogelijke inhoud
- je krijgt inzicht in jouw talenten: waar ligt jouw talent?
- je krijgt inzicht in jouw motivatie: wat zet je in beweging, wat inspireert je wanneer het gaat om jouw loopbaan?
- waar liggen jouw drijfveren? wat zijn jouw ambities? Waar ligt jouw ontwikkelingsbehoefte?
- op welke plek floreer je het beste? In wat voor bedrijfscultuur kom je het beste uit de verf?
- hoe wil je worden aangestuurd? Wat voor stijl van leidinggeven zorgt ervoor dat je het beste uit uzelf haalt.
- hoe geef je vorm aan jouw carrière pad? Hoe pak je de regie over jouw eigen loopbaan?
-
Wanneer?
Talentgesprekken zetten wij in o.a. bij:
- Loopbaan coaching
- Outplacement
- Teamontwikkeling
- Jongeren coaching
Ontdek jouw talent
Als je weet waar je goed in bent en je mag jouw talent inzetten voel je je meer betrokken, zit je lekkerder in je vel en haal je betere werk- of leerresultaten. Uit onderzoek blijkt dat je veel positieve gevoelens ervaart en veerkracht opbouwt wanneer je jouw talent mag inzetten. Het maakt je blij, gelukkig, flexibel, het geeft energie en je komt in de flow. Zo wordt er een belangrijk fundament gelegd voor jouw toekomst.
Ontwikkeling en groei
Als het om ontwikkeling en groei gaat, moet je je niet richten op wat nog niet zo goed gaat en wat je nog te leren hebt. Van een vier een zes maken is zwaar werk. Je richt de aandacht dan op de zwakke kanten in plaats van op de sterke. Je richt je op fouten en gebreken. In de topsport hebben ze dat al lang door. In het bedrijfsleven veelal nog niet. Door je te richten op jouw zwakke punten word je steeds met de neus op de feiten gedrukt iets niet te kunnen.
Kijken naar wat niet goed gaat, maakt je onzeker en zorgt ervoor dat je aan jezelf gaat twijfelen, minder zelfvertrouwen krijgt en voordat je het zelf door hebt, kom je steeds een beetje verder van jezelf af te staan. Je gaat je futloos voelen, je wordt nergens meer blij van, je hebt weinig energie en zelfs in het slechtste geval krijg je een burn-out.
Doe de test!
Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen, persoonskenmerken en valkuilen.
Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.
Loopbaanonderzoek
Tijdens een loopbaanoriëntatie onderzoeken we met jou:
- Willen: drijfveren, loopbaanankers, behoeften, interesses
- Kunnen: werkervaring, opleiding, achtergrond, vaardigheden
- Zijn: talenten, eigenschappen, kwaliteiten
Voorbeelden
Maar wat is nu een voorbeeld van een talent? Ik denk aan Henk. Hij kan zaken naar de eenvoud terugbrengen en komt snel tot de essentie. Hoe dat komt? O.a. doordat hij zeer analytisch is ingesteld. Of ik denk aan Irma. Ze heeft een hoge gunfactor omdat ze bijzonder toegankelijk, benaderbaar en vertrouwenwekkend is.
Kwaliteiten als bouwstenen voor talent
Kernkwaliteiten noem ik de bouwstenen voor talent. Hieronder tref je een opsomming van kernkwaliteiten:
Drijfveer: hoe krijgen we jou in beweging?
Welke kwaliteiten heb jij in huis waardoor je jezelf in beweging zet? Wat brengt jou in actie? Hieronder tref je een aantal voorbeelden van persoonlijke drijfveren. Er zijn er natuurlijk veel meer.
Hoe je denkt en voelt
Hoe denk je? Hoe voel je? Ook daarin maak ik een onderverdeling.
- Analytisch
- Autonoom
- Bedachtzaam, doordacht en weloverwogen
- Beschouwend
- Creatief
- Denker
- Diepzinnigheid
- Eenvoud
- Genuanceerd
- Gevoelig en gevoelsmens
- Einzelgänger
- Heftig en intens
- Helicopterview
- Hoogsensitief
- Ideeën generator
- Innovatief en vernieuwend
- Introvert of extravert
- Intuïtie en intuïtief ingesteld
- Kritisch
- Onderbuikgevoel (buikdenker)
- Onderscheidingsvermogen
- Onorthodox en onconventioneel
- Opmerkzaam
- Pragmatisch (pragmaticus)
- Praktisch
- Rationeel
- Scherpzinnig
- Sensitief
- Sfeervoeler (en sfeergevoelig)
- Snel schakelen
- Temperamentvol
- Vurig en fel
- Veelzijdig
- Zelfcompassie
Hoe je communiceert
Communicatie gaat veel verder dan gesprekstechnieken. En de basis is wel gelegd als het over jouw persoonlijke eigenschappen gaat. Ik noem er hier een aantal.
Hoe je anderen in beweging zet
Hoe zet je anderen in beweging. Tegenwoordig wordt gesproken over beïnvloedingsvaardigheden. Ik denk dat de basis bij beïnvloeding begint in wie je bent. En niet in aangeleerde vaardigheid.
Hoe je op situaties reageert
Een andere categorie is hoe je op situaties reageert. Ook die zijn weer onder te verdelen als je dat zou willen. Bijvoorbeeld: hoe organiseer je? Of hoe bouw je kennis op? Ben je creatief en innovatief of juist behoudend?
- Aanpassingsvermogen
- Aanwezig en profilerend
- Accuraat, nauwkeurig en precies
- Ad hoc
- Alert en waakzaam
- Aplomb
- Beheerst
- Behoudend
- Concreet
- Consequent
- Controleren en bewaken
- Doener, praktisch en oplossingsgericht
- Flegmatiek
- Flexibiliteit
- Gezagsgetrouw en gehoorzaam
- Grondig
- Ingetogen
- Improviseren
- Krachtig
- Leergierig
- Moed, moedig en durf
- Nieuwsgierig
- No nonsens
- Nuchter
- Onafhankelijk
- Onbevangen
- Oog voor details
- Oplossingsgericht
- Opportunisme
- Ordelijk. systematisch en gestructureerd
- Realistisch
- Relativeringsvermogen
- Relaxed
- Serieus of ernstig
- Sober
- Stoïcijns
- Verantwoordelijkheidsgevoel
- Zakelijk en zaakgericht
- Zelfbeheersing
- Zelfredzaam
Hoe je met mensen omgaat
Belangrijk is jouw kwaliteiten in het omgaan met mensen. Hoe ga je om met anderen? Wat zijn jouw kernwaarden daarin?
- Afspraak is afspraak
- Altruïsme en onbaatzuchtig
- Behulpzaam en hulpvaardig
- Belangstellend
- Bemiddelaar
- Bescheiden
- Beschermend
- Betrokken en betrokkenheid
- Betrouwbaar
- Collegiaal
- Compassie
- Coulant
- Consensusgericht
- Consciëntieus en gewetensvol
- Discreet
- Eerlijk
- Empathisch, begrijpend en invoelend
- Geduldig
- Gemoedelijk
- Gezellig en onderhoudend
- Gul en vrijgevig
- Harmonie, eenheid en saamhorigheid
- Helper
- Inlevingsvermogen
- Inschikkelijk
- Integer en integriteit
- Kwetsbaar en kwetsbaarheid
- Loyaal en trouw
- Medelijden
- Meegaand en volgzaam
- Mild
- Onbevooroordeeld en oordeelvrij
- Ontwapenend
- Principieel
- Raakbaar
- Rechtvaardigheidsgevoel
- Rots
- Samenbindend
- Sociaal
- Sympathiek
- Teamplayer of samenwerker
- Toegankelijk en benaderbaar
- Toewijding en toegewijd
- Trouw
- Verbindend
- Verdraagzaam
- Vertrouwenwekkend
- Zachtaardig of zachtmoedig
- Zorgvuldig
- Zorgzaam
Wie ben je eigenlijk?
Wie ben je eigenlijk? Wil je er meer over weten? Lees dan ons artikel over dit onderwerp.
Bekijk de webshop!
Bekijk onze webshop met e-books, webinars en persoonlijkheidstesten.
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.