Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Ingetogen is een kwaliteit

Ben je ingetogen van aard en karakter? Is dat een eigenschap die bij jou past? In dit artikel ga ik je helpen om de kracht van ingetogenheid te laten zien.

Wat is ingetogenheid?

Vooropgesteld: ingetogenheid is een bijzonder woord. Getogen betekent immers opgegroeid of opgevoed. Dat zou betekenen dat je als ingetogen mens naar binnen bent opgevoed. Of dat je naar binnen bent gegroeid. Dat zou tevens veronderstellen dat er ook een uitgetogen is maar dat is er niet op die manier. Het tegenovergestelde van ingetogen is: uitbundig.
Ik noem wat kenmerken die bij ingetogenheid horen.

 • Je bent bescheiden van aard, niet opzichtig of opvallend
 • Je bent introvert
 • Je bent gematigd en misschien wel sober qua levensstijl
 • Je bent eenvoudig
 • Je bent discreet
 • Je bent gereserveerd en terughoudend in je communicatie-uitingen
 • Je bent stemmig en niet uitbundig of overenthousiast

Ingetogen

Doe de test!

Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen, persoonskenmerken en valkuilen.

Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.

Meer informatie

Training en coaching

Wil je een training volgen om te ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

 • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
 • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

De kracht van ingetogenheid

De kracht van ingetogenheid is dat je je weet te onthouden van buitensporigheid, verkwisting, genotzucht of weelderigheid. Vergelijkbare kwaliteiten:

 • Nuchter
 • Sober
 • Realistisch

Valkuil

Een valkuil is er ook bij ingetogenheid. Wanneer je te ingetogen bent dan ben je dus teveel naar binnen gekeerd, teveel binnenvetter, te weinig levendig of saai. Het kan zijn dat je dan te weinig van jezelf laat zien. Je verbergt je emotie en gevoelens wellicht. Maar een ander aspect is dat je passief wordt of zo gematigd wordt dat het leidt bijna tot bedeesdheid.

Anderen weten jou niet meer te traceren of te lezen en de kans dat de verbinding zoek raakt, is groot.

Aangeleerd gedrag

Ingetogenheid kan ook aangeleerd gedrag zijn. Misschien moest je je hoofd vooral niet in uitbundigheid boven het maaiveld uitsteken vroeger? Je hield je in, je was vermijdend, terughoudend voor je reageerde. En zodra je uit de schulp kroop, kreeg je geen positieve feedback. Dus dat ging je vermijden. Op den duur denk je dat je ingetogen bent. Maar eigenlijk is het aangeleerd gedrag en zijn er kwaliteiten die je in de koelkast hebt gestopt. Bijvoorbeeld de kwaliteit aanwezig of enthousiast.

Leerdoel

Jouw leerdoel kan divers zijn. Het kan zijn dat je meer initiatief moet ontwikkelen als balans tussen ingetogenheid en de valkuil van passiviteit. Het kan ook zijn dat je meer jouw enthousiasme moet tonen en meer van jezelf moet laten zien. Ik druk het ook wel eens uit als: wat uitbundiger overkomen.
Nu wat anders: stel je bent niet ingetogen maar juist uitbundig, enthousiast, dan is ingetogenheid voor jou de uitdaging of het leerdoel. Zie je? Dat is net andersom.

Irritatie

Wat is de allergie die hoort bij ingetogen? In ieder geval is dat opdringerigheid. Mensen die opdringerig zijn die horen niet bij jou. Mensen met veel bravour en overmatige uitbundigheid ook niet.

Training kwaliteiten

Wil je een training volgen om te ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen?

Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

 • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
 • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Wat is talent?

De Steven verzorgt training en coaching gericht op talentontwikkeling. We zetten dit in bij o.a.

 • talentgesprekken, individuele coaching gericht op loopbaan en outplacement
 • binnen teams: trajecten gericht op teamontwikkeling.

Wat is talent?

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.