Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Enthousiast en enthousiasme

Enthousiast of enthousiasme is een gevoel of gemoedstoestand. Ben jij een enthousiast mens? Dat is nog wat anders dan dat je een keer ergens enthousiast over bent. Wanneer je van nature enthousiast bent, dan is enthousiasme een kernkwaliteit van jou. Het zit dan in jouw aard en karakter en anderen zeggen dat ze jou een enthousiaste persoonlijkheid vinden.

Betekenis en definitie

De oorsprong van het woord enthousiasme ligt in de Griekse taal. Het duidt van origine op de menselijke geest die doordrongen is van het heilige of het hogere. En daarmee is deze kwaliteit in het rijtje geplaatst van inspirerend, charismatisch, bezielend, spontaan en levendig. Het duidt op een vorm van geestdrift en je zet er anderen mee in beweging. Enthousiasme werkt namelijk aanstekelijk. Het vertelt ook hoe jij reageert op bepaalde zaken.
Ik noem wat kenmerken. Enthousiasme is:

 • een gevoelskwestie, komt van binnenuit en heeft toch te maken met dat je met hart en ziel ergens van in vuur en vlam raakt
 • begeestert bent, uitbundig of geestdriftig bij een bepaalde gedachte
 • een zekere mate van blijheid, plezier of bevlogenheid ervaart en uitstraalt
 • vurig, warm of gloedvol

Enthousiast

Doe de test!

Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen, persoonskenmerken en valkuilen.

Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.

Meer informatie

Training en coaching

Wil je een training volgen om te ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

 • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
 • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Waarover ben je enthousiast?

Misschien ben je enthousiast over het nieuwe huis wat je wilt kopen of over jouw nieuwe auto. Of je bent enthousiast omdat jouw kind geslaagd is voor het zwemdiploma. Je kunt enthousiast zijn over het bedrijf waar je werkt, over jouw baan of carrière. Of over wat je bereikt hebt in het leven. Enthousiasme heeft dus altijd te maken met wat jou raakt en wat ‘jou in vuur en vlam zet’ of ‘waar jouw hart ligt’.

Wil je enthousiaster leren overkomen?

Soms krijg ik de vraag van iemand die aangeeft graag enthousiaster te willen overkomen. Of dat ook te leren is door middel van een training. Vooropgesteld: je bent enthousiast of je bent het niet. Enthousiasme is een innerlijke opwelling vanuit het hart. En die is er wel of die is er niet. En dat verklaart meteen dat je niet enthousiast wordt op de toneelschool. Je kunt het wel acteren, maar dan is het gespeeld enthousiasme en dus niet oprecht. Zo eenvoudig is het. Enthousiasme dat gespeeld is, is FAKE en NEP. En dus is het geen enthousiasme.
Een vraag van een heel andere orde is: je bent wel enthousiast, maar je voelt je geremd om het te tonen. Kijk dan moet je bij ons komen. Dan gaan we kijken waar dat vandaan komt en wat je er aan kunt doen om het meer te durven laten zien.

Afgerekend! Enthousiasme de doofpot in?

Je kunt ook worden afgerekend op de kwaliteit enthousiasme. Erica vertelde: ‘Van huis uit werd er niet goed op gereageerd en werd het de kop ingedrukt met opmerkingen als:

 • Doe nu eens rustig
 • Reageer eens normaal
 • Schreeuw niet zo
 • Doe niet zo druk
 • Je reageert altijd zo overdreven
 • Maak je niet zo druk’

Dat is heel pijnlijk als dat gebeurt. In feite word je dan miskend in wie je bent, in jouw zijn en in jouw kwaliteiten.

Erica: ‘daardoor ontwikkelde ik een overlevingsmechaniekje. Ik werd terughoudend, gereserveerd, kroop weg achter de muur, durfde me niet te laten zien. Ik doofde mijn ware IK uit en kroop in de schulp’. Voel je het verdriet wanneer je dit leest?
Kom, sta op en ga er wat mee doen. Steek de vlam aan en laat zien wie jij bent. Ga weer terug naar jouw oorsprong. Gewoon doen dus. Gewoon, zoals je bent. Moeilijker is het niet.

De valkuil van enthousiasme

Kun je ook te enthousiast zijn? Dat zal gebeuren wanneer je als overdreven uitbundig overkomt op anderen. Of wellicht ben je soms overweldigend. De omgeving wil je dan temperen. Eigenlijk zegt men: 'doe niet zo onstuimig' en ‘reageer eens wat nuchterder’. Maar niet iedereen is even tactisch helaas.
Je kunt zelf ook last krijgen van de valkuil zoals:

 • door een stukje realiteitszin uit het oog te verliezen
 • door een irrealistisch plan op te starten
 • impulsiviteit

Enthousiasmeren: beïnvloeden

Enthousiasmeren betekent dat je je jouw enthousiasme overbrengt op anderen. Het behoort bij het rijtje van beïnvloedingsvaardigheden of invloedvaardigheden, hoewel ik ervan overtuigd ben dat het niets met vaardigheid te maken heeft. Beter is het woord: beïnvloedingskwaliteiten. Het gaat namelijk over kwaliteiten en niet over vaardigheden. Enthousiasme werkt aanstekelijk. Je blaast aan, je bezielt, je brengt geestdrift over. Dat is geen kunstje wat je kunt aanleren, het is wel een kwaliteit die je kunt ontwikkelen.

Enthousiasmeren

Jouw leerdoel

Mogelijk zijn dit jouw leerdoelen:

 • Nuchter
 • Realistisch
 • Bedachtzaam, doordacht en weloverwogen

Concentreer je maar niet teveel op jouw leerdoelen. Jouw nuchterheid en realisme zorgen ervoor dat je niet in jouw valkuil van over-enthousiasme terecht komt. Het zorgt voor balans.

Jouw irritatie

Waar je een hekel aan zult hebben is wanneer mensen nooit een keer in vuur en vlam raken bij een bepaald idee of plan. Je kunt ook teleurgesteld raken wanneer mensen gezapig, koel of gelaten reageren op jouw plannen. Het tegenovergestelde van enthousiasme is een kille, afstandelijke houding. Dat is wat bij jou niet past.

Introvert of extravert

Kun je als introvert mens ook enthousiast zijn? Iemand vroeg pas: enthousiaste mensen, die zijn toch per definitie extravert?
Jammer dat die denkbeelden aanwezig zijn. Onderschat de introverte mens niet. Die kan wel degelijk enthousiast zijn alleen de manier waarop men dat toont zal beheerster overkomen. Een extravert mens zal doorgaans meteen laten zien wanneer ze enthousiast zijn. Ze worden wat drukker, beginnen te gebaren, ze praten wat harder soms. Bij een introvert mens zal dat minder het geval zijn. Maar je kunt het zien aan de ogen, je hoort het aan de stem en je proeft het aan de gemoedstoestand.

Training kwaliteiten

Wil je een training volgen om te ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen?

Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

 • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
 • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Wat is talent?

De Steven verzorgt training en coaching gericht op talentontwikkeling. We zetten dit in bij o.a.

 • talentgesprekken, individuele coaching gericht op loopbaan en outplacement
 • binnen teams: trajecten gericht op teamontwikkeling.

Wat is talent?

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.