Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Intuïtie en intuïtief ingesteld

Ben je intuïtief ingesteld? Dan hoort intuïtie wellicht bij jouw kwaliteiten. Het wordt wel eens een zesde zintuig genoemd. Of dat helemaal terecht is, weet ik niet. Maar het vertelt zeker iets over hoe jij waarneemt. Het woord intuïtie is afgeleid van het Latijnse woord ‘intuer’. Het is aandachtig bekijken, beschouwen of waarnemen. Soms voel je dingen aan. Of heb je ergens een bepaald onderbuikgevoel bij. Het is een kracht die bij jou past.

Betekenis en definitie

Intuïtie leg ik wel eens uit als een soort van innerlijk weten of een ‘direct weten’ van iets waar geen reden voor is. Wanneer je intuïtie sterk ontwikkeld is:

 • Weet je snel of iets ‘goed’ of ‘fout’ is
 • Neem je zaken waar, terwijl de logica of redenering ontbreekt
 • Heb je een sterk onderbuikgevoel voor gevaar of voor zaken die verkeerd kunnen gaan
 • Kun je de eigen waarnemingen vaak niet verklaren, onderbouwen of beargumenteren
 • Kun je op basis van waarneming soms zomaar een ingeving krijgen
 • Heb je soms een bepaald voorgevoel zonder dat je dit kunt beargumenteren

Kortom: intuïtie is een vorm van een gevoelsmatig of innerlijk weten die niet op kennis, ervaring of logica berust.

Intuïtie en intuïtief

Doe de test!

Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen, persoonskenmerken en valkuilen.

Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.

Meer informatie

Training en coaching

Wil je een training volgen om te ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

 • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
 • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Fingerspitzengefühl

In de Duitse taal wordt wel het woord fingerspitzengefühl gebruikt. Dat betekent vingertoppengevoel. En dat wijst op  de feeling die je ergens voor ontwikkeld hebt. Toch is intuïtie ook gelieerd aan kennis, ervaringen, indrukken en vaardigheid die je opdeed. Juist die combinatie maakt dat je in een fractie van een seconde schakelt, overziet, doorziet en beslist. Ik moet denken aan Gerrit. Hij zat in de handel vroeger. Maar hij wist precies wat hij wel en niet kocht. En als ik vroeg ‘hoe weet je dat?’, dan zei hij: ‘ja dat voel ik aan’.

Kwaliteit

Herken jij je in de kenmerken? Dan past deze kwaliteit waarschijnlijk bij jou. Wanneer je onze test doet dan neig je waarschijnlijk meer naar het vuur/water-type. Jouw kracht zit in jouw gevoel, aanvoelen, innerlijk weten of innerlijk overtuigd zijn.
Hooggevoelige of hoogsensitieve personen bezitten vaak een groot intuïtief vermogen. Hun vermogen tot aanvoelen of inleven is groter dan bij andere mensen. Dat komt omdat zij een dieper zintuigelijke waarneming hebben.

Valkuil

Jazeker, er is ook een valkuil. Zoals er bij iedere kwaliteit een valkuil aan te wijzen is! En die vind ik niet zo moeilijk om te duiden. De grootste valkuil vind ik dat je voorbij gaat aan de ratio of dat je zweverig wordt. Je verliest dan de werkelijkheid uit het oog en je staat te weinig met de beide benen op de grond. Uiteraard is dit een beleving. Rationeel ingestelde mensen vinden al gauw iets ‘zweverig’ en noemen zaken al gauw ‘te weinig concreet of tastbaar’.
Een andere valkuil is dat je vergeet dat jouw intuïtieve weten niet de waarheid is. Ook hier geldt dat je nooit helemaal vrij bent van aannames en eigen perceptie. En dat noopt tot enige bescheidenheid. Je kunt op anderen overkomen als wereldvreemd. Door de rationele werkelijkheid te negeren en helemaal blind te varen op je gevoel kun je de aansluiting en de verbinding met anderen missen.

Andere valkuilen:

 • Beslissen zonder jouw gezonde verstand te gebruiken
 • Doorslaan in irrationele zaken, die sentimenteel zijn en blijven hangen in jouw gevoel
 • Argumenten op tafel leggen die onlogisch of feitelijk onjuist zijn

Ratio versus intuïtie

In onze samenleving is de intuïtie wat gedoofd. Jarenlang is er alleen aandacht geweest voor smart-doelen, rationeel onderbouwde verklaringen, prognoses en begrotingen. Vandaar dat er tal van bewegingen op gang komen wat een tegenreactie is op de verstandelijke beredenering. Deze bewegingen kunnen spiritueel of intuïtief georiënteerd zijn.

Leerdoel

Ik weet niet zo goed raad met het leerdoel. Een ondernemer die ik ken heeft het zo verwoord op een bord dat voor zijn winkel staat: ‘vertrouw op je gevoel, maar vergeet niet jouw verstand te gebruiken’. Ik vul aan: ‘blijf vertrouwen op jouw verstand, maar vergeet niet jouw gevoel en intuïtie te benutten’. Weet je: het één is niet meer, groter of beter dan het ander. Logica is een kracht en intuïtie eveneens. Ik kan het sterker uitdrukken: de samenhang tussen ratio en intuïtie is wellicht de grootste kracht. 

Een ander leerdoel kan zijn: vertrouwen op je intuïtie. Want soms maak ik mee dat mensen zeer intuïtief zijn ingesteld, maar er niet op durven te vertrouwen. Het leerdoel is dan ook om daar de balans in te vinden.

Irritatiezone

Gevoelsmensen hebben vaak een ergernis of  irritatie wanneer mensen alles beredeneren, willen verklaren, beargumenteren en onderbouwen.

Training kwaliteiten

Wil je een training volgen om te ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen?

Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

 • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
 • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Wat is talent?

De Steven verzorgt training en coaching gericht op talentontwikkeling. We zetten dit in bij o.a.

 • talentgesprekken, individuele coaching gericht op loopbaan en outplacement
 • binnen teams: trajecten gericht op teamontwikkeling.

Wat is talent?

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.