Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Gepassioneerd: werk en leef jij vol passie?

Ben je gepassioneerd? Werk en leef jij vol passie? Of mis je dat in jouw leven en werk? Dat kan natuurlijk ook! Waarover gaat het precies? Dat probeer ik in dit artikel uit te leggen.

Betekenis

Wat is nu de betekenis van gepassioneerd zijn? Waar gaat het in vredesnaam over wanneer we spreken over ‘mijn passie’? Voor veel mensen is dit niet te duiden, is het niet concreet genoeg en daarom erg ingewikkeld. Passie of gepassioneerd zijn heeft te maken met verlangen, enthousiasme, hartstocht, liefde, in de brand staan voor. Om wat kenmerken te noemen:

 • je hebt liefde voor je werk of voor je medemens
 • je draait niet op automatische piloot
 • je werkt vol hartstocht
 • je bent ijverig
 • je voelt een innerlijke aandrang om dingen te doen
 • je bent gedreven en je drijft jezelf aan in die zin dat je jezelf motiveert
 • je werkt vol veerkracht en volharding
 • je voelt je betrokken en toegewijd
 • je werkt geconcentreerd en je hebt diepe belangstelling voor jouw werk

Bezieling en passie

Doe de test!

Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen,  persoonskenmerken en valkuilen.

Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.

Meer informatie

Loopbaanonderzoek

Tijdens een loopbaanoriëntatie onderzoeken we met jou:

 • Willen: drijfveren, loopbaanankers, behoeften, interesses
 • Kunnen: werkervaring, opleiding, achtergrond, vaardigheden
 • Zijn: talenten, eigenschappen,  kwaliteiten

Loopbaan oriëntatie

Hoe ontwikkel je gepassioneerdheid?

Kun je gepassioneerd worden? Dat is dezelfde vraag als: ‘kun je verliefd worden?’. Ik zeg: als je dat wordt, is het niet meer tegen te houden zelfs! Dus je kunt gepassioneerd worden. Maar niet door systemen, meten is weten, KPI’s, doelstellingen. Kenmerk is wel dat jouw hart geraakt wordt. Gebeurt dat niet, dan gebeurt er niets.

Gepassioneerdheid gaat ook over energie, over in vuur en vlam raken. Hoe doe je dat? In ieder geval in werk waar kunnen en willen is afgestemd op elkaar en op wie je bent. Maar er is meer:

 • Je werkt met jouw talenten: je kunt je talenten kwijt in je werk en je hoeft niet allerlei dingen te doen waar je talent niet ligt
 • Je hebt werk wat aansluit bij jouw behoefte en zingeving.

Het gaat om de VIBE

Het kenmerk van gepassioneerdheid vind ik: je ziet het niet maar je voelt het wel. Het gaat om de VIBE. Een gepassioneerde dirigent laat het orkest spelen alsof het vanzelf gaat. Een gepassioneerd elftal speelt boven eigen kunnen.

Is er een valkuil?

Ja altijd is er een valkuil. Kun je ook te gepassioneerd zijn? Zeg het maar! Kun je ook te verliefd zijn? Kun je ook teveel slagroom eten? Dat laatste zeker! Het gaat natuurlijk over de rem, begrenzing en energiebalans. Doorslaan kost energie. Als je niet meer kunt stoppen ben je fanatiek. Maar als je gepassioneerd bent dan weet je dat vitaliteit van belang is en heb je ook rust nodig om jezelf weer op te laden. Ook moet je geest gevoed worden.

Wil je gepassioneerde medewerkers?

Wil je gepassioneerde medewerkers? Ontwikkel dan hun talent, zet de kwaliteiten in van jouw medewerkers en zorg dat ze intrinsiek gemotiveerd zijn om hun werk te doen. Dat is kort door de bocht maar wel het juiste antwoord. Vaak krijg ik de vraag: hoe krijg ik passie binnen ons team? Alsof je dat kunt organiseren! De eerste vraag is: ben jij een gepassioneerd leider? Breng je dat ook over op jouw mensen? Of stuur je liever op doelen en targets?

Gebrek aan passie is een vraagstuk in organisaties van deze tijd. Hoe het komt? Omdat managers sturen op de ratio, smart doelen, prik klokken, urenverantwoording, kengetallen en KPI’s.

Ik leg het nog uit: passie op individueel niveau ontwikkel je door te doen wat aansluit bij wat je wilt. Passie in je team ontwikkel je door ‘samen willen’ te ontwikkelen. Lees ook: bevlogenheid ontwikkelen in de organisatie.

Wat wil je eigenlijk?

Wil je meer weten over wat je zou willen? Lees dan ons artikel over dit onderwerp.

Wat zou je willen?

Bekijk de webshop!

Bekijk onze webshop met e-books, webinars en persoonlijkheidstesten.

Webshop De Steven

 

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook

Meer informatie

Training spreken in het openbaar

 • Datum: 18 november 2021 (9.30-16.00 uur)
 • Locatie: Amersfoort

Training spreken openbaar

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.