Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Onafhankelijk is een kwaliteit

Onafhankelijk noem ik een kernwaarde of een kernkwaliteit. In diepe zin betekent dit dat je autonoom bent, zelfstandig, zelfredzaam, opzichzelfstaand. Ik leg het ook wel uit als: zonder invloed van iemand.

Betekenis

Wanneer onafhankelijk een kernwaarde van jou is, dan betekent het dat jij een zelfstandig denker bent. Je laat je niet voorschrijven hoe je moet denken, je neemt niet klakkeloos zaken over en het liefst ga jij je eigen weg. Je laat je ook niet dicteren wat je moet doen of hoe je iets moet doen. Je hoeft niet per se te doen wat anderen zeggen.

Onafhankelijk is een kernwaarde of kernkwaliteit

Doe de test!

Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen, persoonskenmerken en valkuilen.

Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.

Meer informatie

Training en coaching

Wil je een training volgen om te ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

  • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
  • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Onafhankelijke denkers

Wanneer je een onafhankelijke denker bent dan ben je in staat om zelf te denken. Je staat wars van aannames en je hebt weinig op met mensen die je wat willen aanpraten. Bij mij thuis hadden we daar een grapje over. Zo van: ‘je moet niet nadenken, je moet denken, want als je nadenkt dan is er ook iemand die jou het denken voor moet doen’.

Zonder invloed van iemand

Onafhankelijk is dus zonder invloed van iemand. Dat betekent ook dat je een hoge mate van zelfmotivatie hebt. Je kunt jezelf aanzetten tot actie. Je kunt jezelf aanzetten tot het stellen van doelen, je kunt jezelf challengen en je bent in staat om ook je doelen te realiseren zonder dat iemand je daartoe moet aanzetten.

Eigengereid of eigenwijs?

Ik liep met iemand in het bos en ze zei: ‘Ik vind dat jij heel onafhankelijk bent’. Ik vroeg: ‘Bedoel je eigengereid?’. Ze zei: ‘Nee helemaal niet, maar jij hebt gewoon een heel eigen zienswijze’. De valkuil noem ik eigengereidheid of eigenwijsheid. Dat betekent dat je het contact met de omgeving zodanig verliest dat je de aansluiting met anderen gaat missen.

Leerdoel

Het leerdoel is je onafhankelijkheid bewaren maar wel blijven openstaan voor andere meningen en zienswijzen. Neem ze tot je en maak er maar een eigen zienswijze van.

Allergie

Wat jouw allergie is, vind ik niet moeilijk om te raden. Je hebt weinig op met diegene die klakkeloos achter iedere mening aanrent. Je hebt weinig respect voor mensen die als een grijze muis met iedereen meepraten. Het kan jou irriteren wanneer mensen zo volgzaam zijn als een schaap en zonder zelf na te denken dingen overnemen.

Training kwaliteiten

Wil je een training volgen om te ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen?

Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

  • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
  • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Wat is talent?

De Steven verzorgt training en coaching gericht op talentontwikkeling. We zetten dit in bij o.a.

  • talentgesprekken, individuele coaching gericht op loopbaan en outplacement
  • binnen teams: trajecten gericht op teamontwikkeling.

Wat is talent?

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.