Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Charismatisch: ben jij dat?

Charismatisch noem ik een talent, eigenschap, kernkwaliteit of kwaliteit. Het woord komt uit het Grieks heb ik me laten vertellen en het heeft iets met genadegave te maken.

Kenmerken en betekenis

Wie charismatisch is:

 • heeft een bepaalde aantrekkingskracht
 • heeft een bepaalde uitstraling
 • weet op een natuurlijke wijze te inspireren
 • weet op een natuurlijke wijze aan te sporen of aan te moedigen
 • is begeesterd en bezield
 • kan mensen motiveren, in beweging krijgen en boeien
 • heeft de gave om anderen te interesseren of ergens warm voor te maken
 • is authentiek
 • dwingt de ander niet maar nodigt uit
 • is aanstekelijk in zijn enthousiasme waardoor anderen naar je toe komen

Charisma of charismatisch

Doe de test!

Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen,  persoonskenmerken en valkuilen.

Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.

Meer informatie

Loopbaanonderzoek

Tijdens een loopbaanoriëntatie onderzoeken we met jou:

 • Willen: drijfveren, loopbaanankers, behoeften, interesses
 • Kunnen: werkervaring, opleiding, achtergrond, vaardigheden
 • Zijn: talenten, eigenschappen,  kwaliteiten

Loopbaan oriëntatie

Je bent charismatisch: of je bent het niet!

Charismatisch ben je wel of niet. Je bent niet een beetje charismatisch net zomin als je een beetje zwanger kunt zijn. Je bent zwanger of je bent het niet. Je bent authentiek of je bent het niet.

Ik las in een nieuwsbrief van een opleidingsinstituut dat je charismatisch kunt worden en hoewel het een natuurlijke gave is, zou je dat kunnen leren door bij hun een communicatietraining te volgen. Ik merk dat we daarover van mening verschillen.  Wat mij betreft is er dan een vorm van zelfoverschatting aanwezig. Je krijgt geen talenknobbel op school, je wordt wel taalvaardiger op school en wanneer je een talenknobbel hebt, gaat dat een stuk gemakkelijker. Je wordt niet muzikaal op het conservatorium maar je muzikaliteit wordt wel ontwikkeld (als je muzikaal ben) wanneer je naar het conservatorium gaat.

Je wordt dus ook niet charismatisch door bij ons een communicatietraining te volgen. Dat vind ik lariekoek eerste klas.

De zwarte zijde

Vaak worden figuren als Hitler genoemd als schaduwzijde van een charismatische persoonlijkheid. Ook daarin denk ik wat anders. Ik vind Hitler geen charismatisch persoon. Het kenmerk van een charisma is immers dat het een genadegave is. Nou dan is enige bescheidenheid wel op zijn plaats. Genade is immers iets krijgen waar je geen recht op hebt. Ik heb niet de indruk dat Hitler daar zo van vervuld was. Hitler noem ik een volksmenner, een demagoog, een manipulator. Weliswaar onderlegd met grote retorische vaardigheden.

Charismatisch word je niet op school

Mijn conclusie: je wordt niet charismatisch op school. Ook niet op de training of cursus. Je bent charismatisch of je bent het niet. Je kunt het zeker ontwikkelen maar het heeft als zodanig niets met vaardigheden of kennis te maken. Charismatisch ben je, zit in je ZIJNS-factoren.

 • je kunt alleen maar inspireren als je geïnspireerd bent
 • je kunt alleen maar bezielend overkomen als je bezield bent
 • je kunt alleen maar uitnodigend zijn als je wat te bieden hebt
 • je kunt mensen alleen ergens warm voor maken als je zelf warm bent

Het moet wel doorleefd zijn

Omdat het woord charismatisch uit de kerk komt gebruik ik ook een kerkelijke term. Ik ben van huis uit opgevoed in deze dingen en ben er zeer bekend mee. Wat vaak gezegd werd is: ‘het moet wel doorleefd zijn’. Daarmee bedoelde men: ‘het geloof moet niet een uit het hoofd geleerd lesje zijn’. En daar is nu de kern mee benoemd van ‘wat charismatisch is’. Iemand die charismatisch is:

 • heeft doorleefd wat hij vertelt en zegt: hij/zij praat niet uit een boekje of vertelt een theorie
 • heeft een oprecht en echt verhaal en dat lukt alleen als het hart erin klopt
 • heeft het niet nodig om in een betoog allerlei sneren naar links en rechts uit te delen maar vertelt een eigen verhaal
 • heeft een eigen verhaal: de eigenheid van het verhaal is zo verweven met de persoon dat dit ook overgedragen wordt naar buiten

Welbespraakt: is dat een voorwaarde?

Er zijn 100 vragen die allemaal hetzelfde antwoord krijgen zoals:

 • moet je welbespraakt zijn als je charismatisch bent?
 • wanneer je introvert bent dan kun je toch niet charismatisch zijn?
 • charismatische mensen zijn toch per definitie vlotte sprekers?

Mijn antwoord is: het zit niet in het aantal woorden, ook niet in het aantal vlotte woorden. Het zit niet in een vlotte babbel. Het zit in een oprecht, welgemeend en doorleefd verhaal wat van binnenuit komt.

Geen technieken!

Je wordt dus geen charismatisch spreker op de training. Maar wanneer je charismatisch bent kun je je vaardigheden wel verder aanleren en ontwikkelen. Door een gerichte presentatietraining te volgen. Ik maak altijd verschil in willen, kunnen en zijn. Wat kun je, wie ben je en wat wil je? En natuurlijk klopt het: wie je bent is ook wat je wilt en wat je kunt. Maar bij charisma gaat het dus in eerste instantie om ZIJN, dus om wie je bent.

Waarom zou je charismatisch willen zijn?

Ik heb deze vraag vaker gesteld. En het antwoord luidt: ik wil krachtig overkomen, ik wil inspirerend leren presenteren, ik wil op een natuurlijke wijze aantrekkelijk overkomen. Daar is zeker wat aan te doen. We kunnen je daarbij helpen. Neem gerust contact op!

Wie ben je eigenlijk?

Wie ben je eigenlijk? Wil je er meer over weten? Lees dan ons artikel over dit onderwerp.

Wie ben je?

Bekijk de webshop!

Bekijk onze webshop met e-books, webinars en persoonlijkheidstesten.

Webshop De Steven

 

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.