Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Opmerkzaamheid   

Ben jij opmerkzaam? Dan merk jij snel iets op! Dat is eigenlijk de eenvoudige betekenis van opmerkzaam zijn. In dit artikel ga ik in op de kwaliteit opmerkzaamheid.

Wat betekent het?

Wanneer je opmerkzaam bent dan let je goed op. Je bent:

 • Oplettend
 • Aandachtig
 • Waakzaam
 • Nauwlettend
 • Attent

Het heeft dus te maken met waarnemen. Je ziet iets, je leest iets, je hoort iets, je ruikt iets en er is iets wat jou opvalt. Je hebt een scherpe opmerkingsgave.

Opmerkzaam

Doe de test!

Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen, persoonskenmerken en valkuilen.

Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.

Meer informatie

Training en coaching

Wil je een training volgen om te ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

 • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
 • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Waar speelt het?

Een scherpe opmerkingsgave kan overal een rol spelen. Ik noem wat voorbeelden:

 • Je ziet snel een taalfout in de krant of op deze website
 • Je doorziet direct dat een bepaalde redenering onlogisch is
 • Je voelt dat er iets broeit in het team waar je werkt
 • Je voelt aan dat er veranderingen op komst zijn die iedereen gaan raken
 • Je merkt snel op dat de stemming van jouw partner verandert
 • Er ontgaat je weinig wanneer je op straat loopt

Inzicht en vakmanschap

Opmerkzaamheid hoort ook bij vakmanschap. Het getuigt van inzicht. De pianist die dat verloren nootje meteen opmerkt bij zijn/haar leerling. De docent die direct aanvoelt dat zijn/haar leerling de materie niet aankan. De arts die meteen weet: ‘dit is niet goed’.
Vakmanschap is mooi vind ik! Ik heb daar zo’n diep respect voor omdat hoofd, hart en handen altijd bij elkaar komen. Vakmanschap is een combinatie: van inzicht en begrijpen, kennis en kunde, aanvoelen en verstaan en soms ook handelen.

Aandachtig

Opmerkzaamheid hoort bij aandacht. Het is met aandacht iets lezen, tot je nemen. Ergens kennis van nemen, iets op je laten inwerken. Aandacht vraagt stilte, rust en focus. Nee, niet dat gejakker en gevlieg. Nee, ook niet dat afraffelen. Gewoon met toewijding je werk doen. In alle rust.

Een slag dieper

Als ik dit schrijf dan vliegen mijn vingers over het toetsenbord. Toen ik 12 was haalde ik mijn typdiploma op een mechanische typmachine met 215 aanslagen per minuut. Op een toetsenbord gaat dat naar de 350 aanslagen per minuut. Maar nu van verlangen. Ik wil zo graag schrijven over de diepere betekenis van opmerkzaamheid. Er is zoveel oppervlakkigheid in de wereld, vind ik. Ik lijd daar soms aan. In zijn algemeenheid geldt: ‘de mens ziet wat voor ogen is’. Dat is wat ik oppervlakkig noem.

Opmerkzaamheid gaat wat mij betreft dieper. Zoals mijn beste vriend Ton het ooit uitdrukte: ‘het hart is het oog der wijzen, maar het oog is het hart der dwazen’. En in een andere zinsnede zei hij: ‘je luistert naar je medemens met je oor, maar de ander leer je verstaan in je hart’.

Horen, zien en verstaan

Opmerkzaamheid is voor mij: je hoort de ander, je ziet de ander, je merkt de ander op. Je observeert, je neemt waar, je neemt tot je. Maar verstaan is: je hoort ook wat de ander niet zegt en toch bedoelt. Je verstaat wie de ander is, in zijn/haar diepe kern. Je kunt de ander ontvangen en bij jou binnen laten komen. Dat noem ik opmerkzaam.

De tijd verstaan!

Opmerkzaamheid is ook dat je de tijd verstaat waarin we leven. Je laat je niet leiden door de krantenkoppen. Je kijkt er doorheen. Je gaat de diepte in.

Ben jij opmerkzaam?

Past de kwaliteit of het talent opmerkzaam bij jou? Er is ook een valkuil. Je kunt achterdochtig worden of wantrouwend. Je kunt terughoudend worden of gereserveerd. Je kunt te kritisch zijn en overdreven alert. Je kunt menen dat jij het altijd juist ziet en zelfgenoegzaam worden. Maar weet dat dit een prachtig talent is. Dat is wat ik erover wilde opmerken.

Training kwaliteiten

Wil je een training volgen om te ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen?

Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

 • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
 • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Wat is talent?

De Steven verzorgt training en coaching gericht op talentontwikkeling. We zetten dit in bij o.a.

 • talentgesprekken, individuele coaching gericht op loopbaan en outplacement
 • binnen teams: trajecten gericht op teamontwikkeling.

Wat is talent?

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.