Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Ben je temperamentvol?

Ben je vol temperament of zeggen anderen dat je dat bent? Weet je wat dat betekent en wat eventuele kenmerken zijn? In dit artikel ga ik verder in op het onderwerp temperamentvol. Ik begin bij de betekenis en definitie van het woord.

Betekenis en definitie

Wanneer iemand aangeduid wordt als temperamentvol dan bedoelt men vaak dat iemand:

 • enthousiast en geestdriftig overkomt
 • hevig, heftig en intens is
 • innig kan zijn
 • fel of vurig
 • opgewonden of gepassioneerd
 • soms wellicht onstuimig, impulsief of lichtgeraakt

Temperament

Ook in onze taal komen we het woord tegen. Een voorbeeld is de uitdrukking: nu moet je even temperen. Dat betekent: even dimmen, matigen, dempen, verminderen, verzachten of afzwakken. In feite betekent het: laat dat temperament nu maar even wat minder zien.

Hoewel ik begrijp dat temperament of temperamentvol zo wordt omschreven, is dit wat mij betreft een te eenzijdige benadering.

Doe de test!

Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen, persoonskenmerken en valkuilen.

Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.

Meer informatie

Training en coaching

Wil je een training volgen om te ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

 • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
 • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Wat is temperament?

Om uit te leggen dat bovenstaande beschrijving van temperamentvol wel gangbaar maar toch onjuist of eenzijdig is, ga ik te rade bij de vraag wat temperament eigenlijk is. Met temperament wordt in feite jouw karakter of jouw aard en gemoedstoestand aangeduid.  De Grieken duiden een viertal temperamenten aan namelijk: sanguinisch, flegmatisch, cholerisch en melancholisch. Ik zal ze kort omschrijven:

 • De cholericus

  De cholericus vergelijk ik met onze beschrijving van het vuurtype. Het temperamentvolle uit zich vooral naar buiten en ze worden innerlijk gedreven door vuur.

 • De sanguinicus  

  De sanguinicus vergelijk ik met onze beschrijving van het luchttype. Ze hebben een sterke behoefte aan vrijheid, het zijn denkers, ze passen zich snel aan.

 • De flegmaticus

  De flegmaticus vergelijk ik met onze beschrijving van het watertype. Ze zijn gevoelig, gericht op de medemens, kunnen goed luisteren, hebben invoelingsvermogen.

 • De melancholicus

  De melancholicus vergelijk ik met onze beschrijving van het aardetype. Ze houden van zekerheid, duidelijkheid, hebben oog voor details. Ze zijn behoudend en hebben soms moeite met veranderingen.

Waarom onterecht?

In feite is dus ieder mens temperamentvol en is het onterecht om alleen de extraverte mens aan te duiden als temperamentvol. Een extravert mens kan zijn enthousiasme prima tonen terwijl een introvert mens wellicht net zo enthousiast is, maar het minder snel laat zien.

Jouw temperament in kaart?

Wil je inzicht hoe jouw temperament is? Of wil je weten wat jouw aard en karakter is? Daar zijn diverse methoden voor. Ik noem er een paar:

 • Vuur, water, aarde en lucht (eigenschappen en persoonskenmerken)

  Een hulpmiddel om hierachter te komen is de typering: vuur, water, aarde of lucht. Onze eigenschappenanalyse kun je online doen. Je krijgt dan een beknopt rapport in jouw mailbox. Wil je er meer over weten dan kunnen wij een uitgebreid rapport voor jou maken en kun je eventueel een coachingstraject volgen.

 • DISC en de vier kleuren

  Een andere methode is DISC.  Het duidt op: Dominant (rood), Invloed (geel), Stabiel (groen) of Consciëntieus (blauw).  Binnen de Steven hebben wij gecertificeerde Disc-trainers.

Training kwaliteiten

Wil je een training volgen om te ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen?

Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

 • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
 • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Wat is talent?

De Steven verzorgt training en coaching gericht op talentontwikkeling. We zetten dit in bij o.a.

 • talentgesprekken, individuele coaching gericht op loopbaan en outplacement
 • binnen teams: trajecten gericht op teamontwikkeling.

Wat is talent?

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Nieuwste e-book!

Het nieuwste e-book gaat over burn-out, een error in je lijf en crisis in je hoofd! Mis dit e-book niet!

Burnout- cover

Meer informatie over het e-book

Webinar over burn-out op vrijdag 12 april aanstaande!

Webinar burn-out

Meer informatie

Nieuw: online training autonomie en persoonllijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap is een waardevolle reis naar persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.