Open, openheid en openhartigheid is een kwaliteit
Open en openhartigheid is een kwaliteit of eigenschap. Past dit persoonskenmerk bij jou? Ben jij openhartig? Dan ben je open in jouw communicatie en dat betekent vooral dat je eerlijk bent over jouw gevoelens. Open communicatie is de mate waarin je bereid bent om je te laten zien. En dus heeft openheid ook te maken met de mate waarin je je gevoelens deelt. Ben je boos, geïrriteerd of gefrustreerd? Kunnen anderen dat ook aan je zien? Of is er iets wat je raakt of aanspreekt? Moffel het dan niet weg!
Gedragskenmerken
Wat is de betekenis van openhartigheid? Het woord zegt het al: ‘open hart’. En het hart is in taal de plek van de emotie en de gevoelens. En daar ben jij open over. In communicatie is dat heel belangrijk, dat je gevoelens laat zien. Kenmerken zijn:
- Je zegt wat je denkt en wat je voelt
- Je bent niet terughoudend in het delen van gevoelens
- Je bent oprecht over jouw gevoelens en je toont dat ook
- Je weet dat je verantwoordelijk bent voor jouw gevoelens en je beschuldigt anderen niet
- Je maakt van jouw hart geen moordkuil of smoorpot
- Je staat open voor andere mensen
Doe de test!
Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen, persoonskenmerken en valkuilen.
Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.
Training en coaching
Wil je een training volgen om te ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden:
- individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
- teamtraining kernkwaliteiten
Misverstand
Om meteen maar een misverstand weg te nemen: openheid heeft niets te maken met het delen van de code van de pinpas of andere aanverwante privé aangelegenheden. Vaak menen mensen dat open communicatie hetzelfde is als: alles vertellen. Een tweede misverstand is dat openhartigheid hetzelfde is dan iemand ongezouten de wacht aanzeggen of om iemand eens onomwonden te vertellen hoe u over hem/haar denkt. Daarover gaat het juist niet. Eerder is het dat jij laat zien hoe je je voelt in een bepaalde situatie, maar ook dat je daar de verantwoordelijkheid voor neemt.
Valkuil
Wat is de valkuil die erbij hoort? Kun je ook té open of te openhartig zijn? Er zijn eigenlijk twee woorden die bij de valkuil horen namelijk Naïef of te goed van vertrouwen. Je bent dan zo open over jouw gevoelens dat er te weinig afstand overblijft naar de ander. Soms stel je je dan te kwetsbaar op en geef je anderen gelegenheid om er misbruik van te maken. En dan krijg je van die gesprekken in de trant van ‘ja maar toen zei je’. Dat is heel vervelend. Een andere valkuil is: goedgelovig. Dan neem je snel aan wat een ander jou vertelt. Je veronderstelt dat het klopt wat de ander beweert en zonder dat nader te onderzoeken neem je het voor waar aan.
Kortom: wees openhartig, mijd de valkuil die ik hier noem en hou het bij een soort van ‘beheersbare kwetsbaarheid’.
Leerdoel
Het leerdoel of de uitdaging is dus: voldoende distantie houden, goed omgaan met afstand en nabijheid en in zekere zin een vorm van zakelijk blijven.
Het tegenovergestelde
Het tegenovergestelde van openhartigheid is jouw allergie:
- Geslotenheid
- Wantrouwen of achterdocht
- Negativiteit
- Gereserveerdheid
- Gemaaktheid
Kun je openheid ook spelen?
Dat is een supermooie vraag eigenlijk. Kun je openhartigheid spelen? Dat is nu het geheim van openhartigheid: je zegt wat je voelt en je voelt wat je zegt. Je zegt wat je bedoelt en je bedoelt wat je zegt. En als je dat zou spelen dan zeg je niet wat je voelt. Dus het antwoord op de vraag: zodra je openhartigheid gaat spelen, veins je openhartig te zijn. Maar je bent het niet. Onderstaande woorden horen er dus niet bij:
- Vriendelijkheid veinzen terwijl je irritatie voelt
- Interesse tonen terwijl je niet geïnteresseerd bent
- Waardering uitspreken terwijl je het niet meent
- Gemaakte boosheid
- Teleurgesteld zijn maar net doen alsof het nog wel meevalt
- Verdrietig zijn en zeggen ‘nou ja, het is niet anders’.
- Cynisme of sarcasme
Verbindend communiceren
Open communicatie is de sleutel voor verbinding en verbindend communiceren en tevens de basis voor persoonlijk leiderschap. Dat is wat anders dan diplomatieke spelletjes of verborgen agenda’s. De verbinding gaat ontstaan in de echtheid en oprechtheid maar ook in de openheid. Verbinding voel je en als je dat niet voelt dan is er geen verbinding anders dan op rationele gronden. Dit is een essentieel onderdeel uit communicatie en het gaat over de onderlaag qua gevoelens.
Training kwaliteiten
Wil je een training volgen om te ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen?
Dat kan! Bekijk de mogelijkheden:
- individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
- teamtraining kernkwaliteiten
Wat is talent?
De Steven verzorgt training en coaching gericht op talentontwikkeling. We zetten dit in bij o.a.
- talentgesprekken, individuele coaching gericht op loopbaan en outplacement
- binnen teams: trajecten gericht op teamontwikkeling.
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.