Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Vastberaden als kernwaarde

Ben jij vastberaden? Dat noem ik een kernwaarde. Het is een hele mooie eigenschap. Ik noem het een combinatie van wie je bent (zijn) en waar je voor staat (wat je wilt). Je bent bij jezelf te rade gegaan. Je daalde af in de schachten van zelfonderzoek. Je overwon de aarzeling en je overwon de twijfel. En nu weet je het zeker. Je bent onverzettelijk als het gaat over wat je wilt bereiken, waar je voor staat en waar je voor gaat. Jouw stem klinkt ook vastberaden. Nee, je laat je niet meer uit het veld slaan. Anderen krijgen jou niet meer mee in het kielzog van de grijze massa. Jij bent na beraad vast, stellig en onverzettelijk.

Wat betekent het?

Wanneer je vastberaden bent dan ben je:

  • Beslist en vastbesloten
  • Serieus en resoluut
  • Zeker en zonder weifeling
  • Volhardend en vast van plan om jouw doel te bereiken
  • Vasthoudend en doelbewust
  • Moedig en onverschrokken
  • Overtuigd van de stappen die je neemt

Vastberadenheid is een kernwaarde

Eerst beraden en dan vastberaden

Het kenmerk van vastberaden is: eerst beraad. Je bent niet over één nacht ijs gegaan. Je hebt het van alle kanten overdacht en doordacht. Je bekeek het van meerdere kanten. Je hebt ook jouw twijfel gekend. De aarzeling! Dus nee, je bent niet impulsief. En nee, je bent niet iemand die zomaar wat zegt. Maar nu sta je op, je weet het zeker. Hier sta je voor. Daarom noem ik het een kernwaarde. Het is voor jou heel belangrijk.

Je biedt houvast

Wanneer je vastberaden bent, biedt je ook houvast. Zal ik een nieuw woord maken? Dat noem ik houvast-beradenheid. Mensen trekken zich aan je op. Mensen lopen achter jou aan. Jouw vastberadenheid biedt ook veiligheid. Vastberadenheid is innerlijke zekerheid ervaren, geloven in de idealen die je hebt en de moed hebben om ervoor te gaan. Daarmee ben je een baken ook voor andere mensen.

Valkuil

De valkuil is dat jouw onverzettelijkheid overgaat in eigengereidheid. Dan sla je door. Blijf in verbinding met de wereld om jou heen. Luister wat anderen te zeggen hebben. Ook jij kunt leren en nieuwe inzichten opdoen. Geen mens is onfeilbaar, ook niet qua inzichten die je hebt.

De kracht opzoeken

Vastberadenheid is een kracht. En er is behoefte aan, naar mijn mening. We hebben behoefte aan mensen met idealen, missie en roeping. Gestuwd door innerlijke aandrang en innerlijke overtuiging. Die zich niet laten leiden door wat de wereld om hen heen verwacht. Die in staat zijn om leiding te geven aan zichzelf, eigen behoeften en overtuigingen. Dat is wat ik persoonlijk leiderschap noem.

Wat zijn jouw persoonlijke waarden?

Wat zijn jouw persoonlijke waarden? Wat betekent dat voor jouw loopbaan?

Persoonlijke waarden

Carrière en werk

Training en coaching gericht op carrière en werk o.a. loopbaancoaching.

Carrière en werk

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Nieuw e-book: Mag ik er twee kilo zelfvertrouwen bij?

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop. Titel: Mag ik er twee kilo zelfvertrouwen bij? Hoe ga je je zelfverzekerder voelen?

Zelfvertrouwen e-book

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book (PDF) authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.