Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Consensusgericht is een kwaliteit

Ben je consensusgericht? Weet je dat dit een kwaliteit is? Je probeert namelijk op basis van overeenstemming en wederzijdse instemming tot keuzes en besluiten te komen. Dat is een gave.

Wat betekent het?

Consensus komt van ‘overeenstemming’. Dat betekent:

 • Dat er gelijkheid en respect is
 • Dat er bereidwilligheid is om tot overeenstemming te komen
 • Dat er eensgezindheid is
 • Dat er gelijkheid van overtuigingen is
 • Dat je tot overeenstemming kunt komen op basis van overleg
 • Dat er wilsovereenstemming is

Consensusgericht

Doe de test!

Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen, persoonskenmerken en valkuilen.

Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.

Meer informatie

Training en coaching

Wil je een training volgen om te ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

 • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
 • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Valkuil

Soms sla je door. Je meent dat je alles op basis van overleggen en afstemmen kunt regelen. Er wordt dus veel onderhandeld en daardoor gaat het soms ten koste van slagvaardigheid en besluitvaardigheid. Dan wordt het proces te traag.

De valkuil is tweeledig.

 • Je vergeet wel eens dat dit te lang duurt en teveel tijd in beslag neemt. Of dat je soms even moet doorpakken en in sommige gevallen zelfs doordrukken.
 • Maar het kan ook zijn dat je er moeite mee hebt wanneer besluiten niet op basis van consensus worden genomen. Ook dat is een valkuil soms. Want misschien drukt de organisatie waar je werkt er wel eens een besluit of regel door.

Als je altijd maar gericht bent op consensus, dan is de kans groot dat je vaak compromissen sluit. Dat is op zich niet verkeerd, maar word jij wel voldoende gezien in wie je bent, wat jij wilt, hoe jij denkt, aan welke richting jij de voorkeur zou geven? En blijf je dat zelf vooral wel zien? Als je je altijd maar teveel aanpast, dan kun je voor de ander en voor jezelf onzichtbaar en ongrijpbaar worden.

Leerdoel

Als ik naar het leerdoel zijn dan zie ik meerdere varianten.

 • Wanneer je meegaand, volgzaam, gezagsgetrouw en plichtsgetrouw bent dan is consensusgericht wellicht voor jou een leerdoel. Je zou minder gedwee en volgend kunnen zijn en actief aan de slag kunnen met besluitvorming op basis van afstemming en overeenstemming.
 • Wanneer je in de valkuil van consensusgericht zit, dan kan besluitvaardigheid, daadkracht en slagvaardigheid een leerdoel zijn. Soms moet je doorpakken anders is het besluitvormingsproces te traag en te stroperig.
 • Wanneer je er moeite mee hebt dat besluiten niet op basis van overeenstemming worden genomen dan kan gezagsgetrouwheid voor jou een leerdoel zijn. Soms is het ook zoals het is. Soms moet je ook maar aanvaarden dat een beslissing valt, zoals hij wordt genomen.

Allergie

Wie consensusgericht is, staat wars van autoriteit, hiërarchie en dwang. Dat past niet  bij jou. Liever zoek je medestanders. Oftewel: wilsmedestanders.

Training kwaliteiten

Wil je een training volgen om te ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen?

Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

 • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
 • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Wat is talent?

De Steven verzorgt training en coaching gericht op talentontwikkeling. We zetten dit in bij o.a.

 • talentgesprekken, individuele coaching gericht op loopbaan en outplacement
 • binnen teams: trajecten gericht op teamontwikkeling.

Wat is talent?

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.