Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Zelfcompassie

Zelfcompassie is in zekere zin een vorm van eigenliefde of een gevoel van mededogen voor jezelf. Het heeft te maken met jezelf kunnen aanvaarden, respect hebben voor jezelf en jezelf waarderen.

Eigenliefde: mag dat wel?

Het woord eigenliefde wil bij mensen nog wel eens wat tegenstrijdigheid oproepen. Soms voelt men er zich ongemakkelijk bij. Is dat niet ziekelijk wanneer je zegt dat je van jezelf houdt? Op de één of andere manier zit dat ingebakken in onze cultuur. Mensen met een christelijke achtergrond worstelen vaak met dit vraagstuk. De naaste (de ander) liefhebben dat hebben ze wel geleerd. Dat erbij staat ‘uw naaste liefhebben als jezelf’ werd vaak eenzijdig uitgelegd.

Zelfcompassie

Doe de test!

Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen, persoonskenmerken en valkuilen.

Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.

Meer informatie

Training en coaching

Wil je een training volgen om te ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

 • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
 • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Zelfaanvaarding, zelfwaarding en zelfrespect

Ik benoem een aantal onderdelen van zelfcompassie:

 • Zelfwaardering: het betekent dat je jezelf op waarde schat. Je maakt je niet kleiner dan noodzakelijk en je doet je niet groter voor dan je bent.
 • Zelfaanvaarding: je kunt jezelf aanvaarden zoals je bent met jouw kwaliteiten, valkuilen, tekortkomingen, vaardigheden, mogelijkheden. Maar je kunt ook aanvaarden dat je fouten maakt, verkeerde inschattingen, onjuiste keuzes zonder dat je jezelf onheus bejegent, onnodig bekritiseert en zonder dat je jezelf waardeloos vindt.
 • Zelfrespect: je kunt jezelf respecteren. Je hebt respect voor jezelf, voor jouw eigen gevoelens en behoeften. Je negeert ze niet, je gaat er niet aan voorbij. Ook jij bent wel eens gefrustreerd en geïrriteerd en je drukt dat niet weg maar je staat dat gewoon toe omdat je weet dat jouw gevoelens een richtingaanwijzer zijn in jouw leven.

De balans met compassie

Zelfcompassie gaat altijd in de juiste balans met compassie. Compassie in de juiste zin kan er pas zijn wanneer je zelfcompassie hebt.

 • Voor een ander zorgen, kan alleen wanneer je goed voor jezelf zorgt
 • Er voor een ander zijn, kan alleen wanneer je tijd neemt voor jouw persoonlijk onderhoud

Compassie

 Realiteit

Zelfcompassie heeft te maken met de realiteit onder ogen zien en deze ook durven ervaren. Je loopt er niet voor weg. Ook al verloopt jouw leven anders dan je wilt en roept dat soms vraagstukken of negatieve gevoelens op. Ook jij bent kwetsbaar, niet volmaakt. Ook jij hebt tekorten of gebreken. Maar je kunt jezelf in de eigen armen sluiten: je weet dat het geen bezwaar is.

Leren leven met jezelf

Waarom zou je jezelf veroordelen? Waarom zou je jezelf bekritiseren, onderuithalen, fouten uitvergroten, kritiek op jezelf betrekken? Zelfcompassie is leren leven met jezelf, ook al gaat het wel eens anders dan je denkt of zou willen. Je vermijdt de pijn van het leven niet maar je hebt geleerd om er wat mee te doen omdat je er van kunt leren.

Valkuilen

Wat zijn de valkuilen van zelfcompassie? Ik noem er een paar:

 • Zelfmedelijden is doorslaan en menen dat niemand op deze aarde het zo moeilijk heeft als jij. Het is de realiteit uit het oog verliezen. Vergeten dat er anderen zijn die hetzelfde of nog erger hebben meegemaakt.
 • Ongezonde eigenliefde uit zich in zaken als altijd in de belangstelling willen en moeten staan, altijd de beste willen zijn, bewijsdrang vanuit de drijfveer ‘zie mij eens’, narcisme.  
 • Arrogantie of zelfingenomenheid is menen dat je beter bent dan anderen, jezelf verheffen boven een ander, neerkijken op een ander of een ander onderuithalen.

Training kwaliteiten

Wil je een training volgen om te ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen?

Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

 • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
 • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Wat is talent?

De Steven verzorgt training en coaching gericht op talentontwikkeling. We zetten dit in bij o.a.

 • talentgesprekken, individuele coaching gericht op loopbaan en outplacement
 • binnen teams: trajecten gericht op teamontwikkeling.

Wat is talent?

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Nieuwste e-book: talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!

Je kunt nu het nieuwste e-book (PDF) aanschaffen van Jan Stevens over: talenten en kwaliteiten, jouw houvast en zekerheid.

Je kunt ook de boekpresentatie van 27 januari gratis terugkijken. Inschrijven?

Talenten en kwaliteiten / e-book

Meer informatie?

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.