Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Realistisch is een kwaliteit

Realisme is een kwaliteit. Ben je realistisch? Dan heb je een reëel beeld van jezelf, van anderen en van het leven. Je laat je niet zomaar iets wijsmaken en je springt niet van het ene idee naar het andere. In dit artikel ga ik in op de kernkwaliteit realistisch en de bijbehorende valkuil, leerdoel en irritatie.

Kenmerken

Wat is realisme eigenlijk? Natuurlijk is alles op deze wereld relatief, maar ik help je graag met de formulering van realisme.

 • Jouw zienswijze benadert de werkelijkheid.
 • Je hebt een goed beeld van de situatie en wat er onder normale omstandigheden te verwachten valt.
 • Je laat je niet verleiden tot gejuich wanneer er geen reden voor is.
 • Je prijst de dag niet voordat het avond is.
 • Je hebt oog voor de werkelijkheid en je bent je daarvan bewust.
 • Je hebt een eerlijk beeld van jezelf en anderen.
 • Je bent eerlijk over verwachtingen en mogelijkheden.
 • Je schildert de zaken niet mooier af dan ze zijn.

Realistisch is een kernkwaliteit

Doe de test!

Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen, persoonskenmerken en valkuilen.

Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.

Meer informatie

Training en coaching

Wil je een training volgen om te ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

 • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
 • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Vergelijkbare kwaliteiten

De kracht van realisme

Wat is nu de kracht van realisme? Je kunt erop vertrouwen! Dat is wel het eerste waar ik aan denk. De tweede is: jij kunt helpen verwezenlijken. Wat is dat? Dat is iets tot stand brengen, vormgeven aan, tot uitvoer brengen. Realistische mensen zijn uitstekend in het uitvoeren en verwezenlijken van plannen, visies of ideeën.

Valkuil

Het lijkt een beetje een inkopper, maar de valkuil is 'te realistisch'. Wat betekent dat precies? Ik probeer het uit te leggen. Wanneer je te realistisch bent, kun je een plan of ideaal ook om zeep helpen door overal kritiek op te leveren, door bij elk punt kritische opmerkingen te maken of door altijd van het meest negatieve uit te gaan. Het gevolg kan zijn dat je enthousiaste collega's kwijtraakt omdat ze zich geremd voelen door jouw nuchtere kijk op de zaak. In ieder geval bevordert het niet het verwezenlijken van idealen en ideeën. Als je doorslaat, wordt het negatief. Ook in de communicatie kan doorgeslagen realisme averechts werken en ontaarden in cynisme, scepsis of zelfs sarcasme.

Bewustwording: perfectionisme is ook gebrek aan realisme

Ik wil hier toch even op wijzen. Realisme is de werkelijkheid eerlijk onder ogen zien. Toch menen mensen nogal eens dat wanneer je een bepaalde instelling hebt, dat je dan realistisch bent. Echter: wanneer je idealen realiseert (daar heb je het woord weer), dan heb je realistische idealen gehad. Ze zijn immers te verwezenlijken! Dus te veel afdingen is niet realistisch. Weet je wat ook niet realistisch is?

 • Perfectionisme: het leven is niet perfect.
 • Alles goed willen doen.
 • Geen fouten mogen maken.
 • Iedereen naar de zin willen maken.
 • Alles onder controle willen hebben.

Mocht je dat willen of nastreven, dan ben je ver verwijderd van de werkelijkheid. Ook dat zijn roze brillen.

Jouw leerdoel

Als je balans wilt houden en je kwaliteit goed wilt inzetten, vermijd dan de valkuil door wel idealistisch te zijn en te blijven. Anders gezegd: cynisme vermijd je door de balans te houden tussen realisme en idealisme. Bewustwording is nodig dat een wereld zonder idealen een wereld is zonder hoop. En niet ideaal is realistisch. Relativeren helpt dus.

Waarschijnlijk ligt jouw leerdoel ook in de verpakking. Je bent zo gericht op de inhoud maar in sommige gevallen is het handig dat je jouw boodschap even verpakt en er een strikje om doet. Het oog wil ook wat, toch? Of vind je dat niet realistisch?
Realisme kan ook jouw leerdoel of uitdaging zijn wanneer je niet over deze kwaliteit beschikt. Dus als je idealistisch als kwaliteit hebt genoteerd, dan is realisme jouw uitdaging. Anders loop je op termijn vast en dat is haast niet te doen.

Wat is jouw irritatiezone?

Wat is jouw allergie? Mensen die ongebreideld optimistisch zijn en zaken mooier voorstellen dan ze in werkelijkheid zijn, kunnen je irriteren. Een te rooskleurige voorstelling van zaken past niet bij je, immers! Onrealistische plannen, idealisme, opportunisme, ongebreideld optimisme dat nergens op gebaseerd is, kan je mateloos irriteren en komt al snel ongeloofwaardig over.

Gebrek aan realisme

Soms hebben mensen gebrek aan realisme. Dat is een gebrek aan realiteitszin of werkelijkheidsbesef. Dat gebeurt als er te veel luchtkastelen worden gebouwd. Dat gebeurt ook wanneer een wereld wordt voorgesteld als de maakbare wereld die toch niet maakbaar blijkt te zijn achteraf. Want blijkbaar is het leven geen roze wolk, terwijl mensen met gebrek aan realisme voorbijgaan aan de werkelijkheid.

Er is ook gebrek aan werkelijkheidszin wanneer je jouw eigen mogelijkheden overschat en onderschat. Je maakt anderen groter dan nodig is of je maakt jezelf kleiner dan noodzakelijk. Gebrek aan werkelijkheidsbesef ontstaat ook wanneer mensen de realiteit ontlopen. Ze zijn probleemvermijdend of conflictvermijdend, durven niet in de spiegel van het leven te kijken of kunnen moeilijk op zichzelf reflecteren.

Training kwaliteiten

Wil je een training volgen om te ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen?

Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

 • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
 • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Wat is talent?

De Steven verzorgt training en coaching gericht op talentontwikkeling. We zetten dit in bij o.a.

 • talentgesprekken, individuele coaching gericht op loopbaan en outplacement
 • binnen teams: trajecten gericht op teamontwikkeling.

Wat is talent?

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.