Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Realistisch is een kwaliteit

Realisme is een kwaliteit? Ben je realistisch? Dan heb je een reëel beeld van jezelf, van een ander en van het leven. Je laat je niet maar zo wat wijs maken en je hip-hopt niet van het ene idee op de andere. In dit artikel ga ik in op de kernkwaliteit realistisch en de bijbehorende valkuil, leerdoel en irritatie.

Kenmerken

Wat is realisme eigenlijk? Natuurlijk is alles op deze wereld relatief maar ik probeer je te helpen bij de formulering van realistisch.

 • Jouw zienswijze benadert de werkelijkheid
 • Je hebt realiteitszin, werkelijkheidszin of werkelijkheidsbesef
 • Je hebt een goed beeld over de situatie en wat er te verwachten valt onder normale omstandigheden
 • Je laat je niet verleiden tot hoera-geroep terwijl er geen reden voor is
 • Je prijst de dag niet voor het avond is
 • Je hebt de werkelijkheid in de gaten en je bent je daar bewust van
 • Je hebt een eerlijk beeld over jezelf en anderen
 • Je bent eerlijk over verwachtingen en mogelijkheden
 • Je stelt het niet mooier voor dan het is

Realistisch is een kernkwaliteit

Doe de test!

Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen, persoonskenmerken en valkuilen.

Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.

Meer informatie

Training en coaching

Wil je een training volgen om te ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

 • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
 • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Vergelijkbare kwaliteiten

De kracht van realisme

Wat is nu de kracht van realisme? Je kunt erop aan! Dat is wel de eerste waar ik aan denk. De tweede is: jij kunt helpen realiseren. Wat dat is? Dat is verwezenlijken, vorm geven aan, tot uitvoer brengen.
Realistische mensen zijn uitstekend in de uitvoer en verwezenlijking van plannen, visies of ideeën.

Valkuil

Het lijkt een beetje een inkopper maar de valkuil is ‘te realistisch’. Wat is dat precies? Ik probeer het uit te leggen. Wanneer je te realistisch bent, kun je een plan of ideaal ook naar de knoppen helpen door overal op af te dingen, door op elk punt een over kritische opmerking te maken of door altijd van het meest negatieve uit te gaan. Gevolg is wel dat je enthousiaste collega’s kwijt kunt raken doordat ze zich geremd voelen door jouw aardse kijk op de zaak. In ieder geval stimuleert het niet bij het verwezenlijken van idealen en ideeën. Wanneer je doorslaat, wordt het negatief. Ook in de communicatie kan doorgeslagen realisme averechts werken en ontaarden in cynisme, scepsis of zelfs sarcasme.

Bewustwording: perfectionisme is ook gebrek aan realisme

Ik wil het hier toch gezegd hebben. Realiteitszin is eerlijk onder ogen zien hoe het is. Toch menen mensen nogal eens dat wanneer je een bepaalde instelling hebt, dat je dan realistisch bent. Echter: wanneer je idealen realiseert (daar heb je het woord weer) dan heb je realistische idealen gehad. Ze zijn te verwezenlijken immers! Dus teveel afdingen op is niet realistisch. Weet je wat ook niet realistisch is?

 • Perfectionisme: het leven is niet perfect
 • Alles goed willen doen
 • Geen fouten mogen maken
 • Iedereen naar de zin willen maken
 • Alles onder controle willen hebben

Mocht je dat willen of zoeken dan sta je ver van de werkelijkheid. Ook dat zijn roze brillen.

Jouw leerdoel

Wanneer je balans wilt houden en je kwaliteit goed wilt inzetten dan vermijd je de valkuil door wel idealistisch te zijn en te blijven. Anders gezegd: cynisme vermijd je door de balans te houden tussen realiteitszin en idealisme. Bewustwording is nodig dat een wereld zonder idealen een wereld is zonder hoop. En niet ideaal is realistisch. Relativeren helpt dus.
Jouw leerdoel zit waarschijnlijk ook in de verpakking. Je  bent zo gericht op de inhoud maar in sommige gevallen is het handig dat je jouw boodschap  even verpakt en er een strikje om doet. Het oog wil ook wat toch? Of vind je dat niet realistisch?
Realisme kan ook jouw leerdoel of uitdaging zijn wanneer je niet over deze kwaliteit beschikt. Dus wanneer je idealistisch als kwaliteit hebt genoteerd dan is realiteitszin jouw uitdaging. Anders ga je gebakken luchtbelasting heffen op termijn en dat is haast niet te doen.

Wat is jouw irritatiezone?

Wat is jouw allergie? Mensen die ongebreideld optimistisch zijn en zaken mooier voorstellen dan ze in werkelijkheid zijn, kunnen je irriteren. Een te rooskleurige voorstelling van zaken past niet bij je immers! Onrealistisch plannen, idealisme, opportunisme, ongebreideld optimisme wat nergens op gebaseerd is kan je mateloos irriteren en komt al snel ongeloofwaardig op jou over.

Gebrek aan realiteitszin

Soms hebben mensen gebrek aan realiteitszin. Dat is gebrek aan realisme. Dat gebeurt als er teveel luchtkastelen worden gebouwd. Dat gebeurt ook wanneer een wereld wordt voorgesteld als de maakbare wereld die toch niet maakbaar blijkt te zijn achteraf. Want blijkbaar is het leven geen roze wolk, terwijl mensen met gebrek aan realiteitszin voorbij gaan aan de werkelijkheid.

Er is ook gebrek aan werkelijkheidszin wanneer je jouw eigen mogelijkheden overschat en onderschat. Je maakt anderen groter dan nodig is of u maakt jezelf kleiner dan noodzakelijk.
Gebrek aan werkelijkheidsbesef ontstaat ook wanneer mensen de realiteit ontlopen. Ze zijn probleem vermijdend of conflict vermijdend, durven niet in de spiegel van het leven te kijken of kunnen moeilijk op zichzelf reflecteren.

Training kwaliteiten

Wil je een training volgen om te ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen?

Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

 • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
 • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Wat is talent?

De Steven verzorgt training en coaching gericht op talentontwikkeling. We zetten dit in bij o.a.

 • talentgesprekken, individuele coaching gericht op loopbaan en outplacement
 • binnen teams: trajecten gericht op teamontwikkeling.

Wat is talent?

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Nieuw e-book: Mag ik er twee kilo zelfvertrouwen bij?

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop. Titel: Mag ik er twee kilo zelfvertrouwen bij? Hoe ga je je zelfverzekerder voelen?

Zelfvertrouwen e-book

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book (PDF) authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.