Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Soberheid en matigheid

Sober en matig zijn kwaliteiten. Het komt van sobrius (latijn) en het betekent dat je een zekere nuchterheid hebt, je niet laat leiden door wellusten, dat je wijs bent en bezonnen.

Kenmerken van sober

Ik noem wat kenmerken van soberheid:

 • Je bent matig, bescheiden en eenvoudig
 • Je geeft je niet over aan dronkenschap
 • Je bent verstandig en wijs
 • Je bent ingetogen en nuchter
 • Je bent ongekunsteld
 • Je kunt je ook dingen ontzeggen en met een zekere strengheid en discipline leven
 • je bent niet verkwistend of weelderig
 • je laat jouw leven niet leiden door een grillige zoeken naar levensinvulling als nieuws, mode, genotzucht, voornaamheid of geld

Soberheid en matigheid

Doe de test!

Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen, persoonskenmerken en valkuilen.

Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.

Meer informatie

Training en coaching

Wil je een training volgen om te ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

 • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
 • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Verwar het niet met somber

Sober of somber? Het scheelt een letter. Maar sober is wat anders dan somber. In soberheid en eenvoud vind je vreugde en levenslust. Somber is een triest of droevig gevoel van binnen. Dat is dus een gemoedstoestand waarbij je de levenslust juist mist.

Leiderschap

Soberheid vind ik een leiderschapskwaliteit. Dat betekent dat je discipline hebt om jezelf en jouw organisatie te besturen. Je bent in staat om jezelf wat te ontzeggen of bepaalde behoeften later te vervullen wanneer dat nodig is. Je hebt grip op de organisatie en jezelf in die zin dat je niet verkwistend bent of omdat je in uitspattingen leeft. Soberheid is een vorm van rijpheid die bij nuchterheid hoort of bij realiteitszin.

De valkuil

Soberheid kent ook een valkuil namelijk: karigheid, saaiheid. Je kunt ook te sober zijn of te streng. Het leven moet ook geleefd worden immers? Wanneer je te sober wordt of te matig dan neigt het naar een naar binnen gekeerde kramp. Wellicht dat je de hand teveel op de knip houdt, te remmend bent bij nieuwe kansen en mogelijkheden en vergeet te genieten van de dingen die je al bereikt hebt.

Leerdoel

Jouw leerdoel is dus om wel enthousiast te blijven. Wanneer je te sober leeft, te ingetogen dan vergeet je wellicht te genieten van de dag of van wat je bereikt hebt. En misschien ontzeg je je dan wel eens teveel. Dat zou jammer zijn.

Allergie

Het tegenovergestelde van soberheid is ebrius. Dat betekent dronkenschap oftewel: overvol, overvloedig, rijkelijk voorzien. Kortom: jouw allergie is overdaad. En inderdaad: overdaad schaadt! Maar dat zal jou niet gauw overkomen.

Training kwaliteiten

Wil je een training volgen om te ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen?

Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

 • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
 • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Wat is talent?

De Steven verzorgt training en coaching gericht op talentontwikkeling. We zetten dit in bij o.a.

 • talentgesprekken, individuele coaching gericht op loopbaan en outplacement
 • binnen teams: trajecten gericht op teamontwikkeling.

Wat is talent?

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.