Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Gericht op harmonie en eenheid?

Ben je gericht op harmonie? Beschik je over deze kwaliteit? Dan zoek je van nature eenheid, eensgezindheid en een goede relatie of goede verstandhouding. Besluiten neem je graag op basis van overeenstemming. Je bent consensusgericht.

Betekenis en definitie

Wat is harmonie precies? Wat betekent het? Het oorspronkelijke woord harmonie komt uit de muziek. Er is zelfs sprake van een harmonieleer: ik noem het als leek even de leer van de akkoorden. Zo is er ook disharmonie. Dat zijn tonen die niet bij elkaar passen. Harmonie gaat dus over tonen die goed bij elkaar passen. Wanneer je gericht bent op harmonie:

 • Ben je harmonieus ingesteld en heb je een hekel aan spanningen en tegenstellingen of nog erger: aan trammelant, ruzie en gedoe
 • Voel je sfeer snel aan binnen het team
 • Houd je er niet van om de zaak op de spits te drijven
 • Zoek je overeenstemming
 • Ben je samenbindend en niet polariserend
 • Heb je oog voor overstijgende belangen
 • Zoek je wat overeenkomt en niet wat uit elkaar drijft
 • Bevorder je saamhorigheid

Harmonie

Doe de test!

Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen, persoonskenmerken en valkuilen.

Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.

Meer informatie

Training en coaching

Wil je een training volgen om te ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

 • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
 • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Jouw talent

Wanneer je harmonieus bent ingesteld dan ben je wellicht:

Valkuil té harmonieus

De valkuil van ‘gericht op harmonie’ is dat je daarin doorslaat en té harmonieus bent of conflictvermijdend. Je wilt als het ware er alles voor doen om maar te voorkomen dat er spanningen ontstaan of dat de onderlinge relatie verstoord zou raken. En typerend voor de valkuil is dat de inspanning die je doet om het te voorkomen niet bijdraagt aan de harmonie. Je kunt in jouw eentje namelijk geen spanningen voorkomen. Daar zijn altijd meerdere partijen voor nodig. Anders gezegd: je wordt over-verantwoordelijk wanneer je in jouw eentje spanningen wilt voorkomen of wanneer je de ander gaat pamperen.

Disharmonie heeft een functie

Wanneer je gericht bent op harmonie, is het doorgaans een ontwikkeldoel om te accepteren dat er spanning mag zijn en dat disharmonie een functie heeft. Disharmonie draagt bij aan diepte, contrast, dynamiek en levendigheid. Daardoor blijven mensen geboeid en wordt voorspelbaarheid vermeden. Je kunt hieraan bijdragen door disharmonie toe te staan, het niet als een bedreiging te zien en juist door jouw verbindende kwaliteiten kun je bijdragen aan het herstellen van harmonie tussen mensen.

Leerdoel: de juiste distantie houden

Het leerdoel is om ondanks jouw goede bedoelingen gericht op het voorkomen van spanningen en conflicten toch de juiste distantie te houden. Disharmonie hoort deels ook bij het leven evenals tegengestelde belangen, uiteenlopende behoeften. Soms draagt het zelfs bij aan een verbeterde onderlinge relatie. Belangrijk is dat je emotionele verstrengeling voorkomt en uitsluit waardoor je niet meer de juiste afstand kunt houden.

Training kwaliteiten

Wil je een training volgen om te ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen?

Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

 • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
 • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Wat is talent?

De Steven verzorgt training en coaching gericht op talentontwikkeling. We zetten dit in bij o.a.

 • talentgesprekken, individuele coaching gericht op loopbaan en outplacement
 • binnen teams: trajecten gericht op teamontwikkeling.

Wat is talent?

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.