Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Oplossingsgericht

Ben jij oplossingsgericht? Ik noem dat een kwaliteit. Een kernkwaliteit zelfs. Niet iedereen heeft dat in huis namelijk. Wat zijn nu de kenmerken van iemand die oplossingsgericht is? Wat voor gedrag hoort daarbij? Wat is de kracht en wat is de valkuil? Kun je ook te oplossingsgericht zijn?

Oplossingsgericht

Doe de test!

Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen, persoonskenmerken en valkuilen.

Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.

Meer informatie

Training en coaching

Wil je een training volgen om te ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

 • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
 • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Kenmerken

Ik noem wat kenmerken:

 • Je bent een doener. Alleen maar praten over…. is niets voor jou. Je houdt van aanpakken. Soms zou je geholpen zijn door even de tijd te nemen de boel op rij te zetten.
 • Je komt snel in actie
 • Je bent praktisch ingesteld.
 • Je talmt niet, je pakt aan
 • Je bent pragmatisch
 • Je wil graag snel resultaat zien

Van DIP naar DIM

Misschien ken je die uitdrukking wel: van DIP (denken in problemen) naar DIM (denken in mogelijkheden). Dat zijn wel leuke ezelbruggetjes om te onthouden waar het over gaat. Ik gebruik ook wel eens: maak je DIK (Denk In Kansen). En dat is wat een oplossingsgericht mens doet. Denken in opties, in mogelijkheden, in oplossingen en in kansen.

Andere mensen blijven vaak hangen in de probleemanalyse. Ze volgen een cursus bij het instituut ‘beren op de weg’. En ze praten de hele dag over wat er mis kan gaan. Ze worden geleid door wat er MIS is en door wat er MIStake is. En ze hopen dat er MISschien toch nog een oplossing komt.
Jij bent niet van de misschientjes. Integendeel. Als oplossingsgericht mens zeg je: niet zeuren maar aanpakken. In feite werk je op een doortastende en slagvaardige manier aan een oplossing waarbij je rekening houdt met eventuele problemen die op de achtergrond een rol spelen.

Valkuil: te oplossingsgericht

Kun je te oplossingsgericht zijn? Zeker weten! Dan ben je te snel, te pragmatisch, te praktisch en niet elk vraagstuk los je op door deze benadering.

Onlangs deed ik een traject met René. René is installateur bij een installatiebedrijf en hij is oplossingsgericht. Maar waar loopt hij tegenaan? Hij heeft soms de gereedschapskist al weer open, is druk aan het sleutelen zonder even goed na te denken wat het vraagstuk nu precies is.

De valkuil kan ook anderen irriteren

Iemand schreef me: 'Ik erger me soms wild aan mensen die meteen in de oplossingsmodus schieten zodra er een vraagstuk ter sprake komt. Sommige vraagstukken zijn niet op te lossen, of niet zo makkelijk. Soms zit ik gewoon niet lekker in mijn vel, soms heb ik behoefte aan een luisterend oor, soms worstel ik ergens mee en wil ik erover praten om mijn gedachten op een rij te krijgen en mijn eigen oplossing te vinden. Ik heb er niet zoveel aan wanneer iemand me direct vertelt wat de oplossing is. Dan voel ik me niet gehoord en niet gezien. Dan voel ik dat ik bij de ander een minpunt heb gescoord, als een sufferd die niet in staat is haar eigen probleem op te lossen. De regie wordt me gewoon uit handen gepakt op die manier. Oplossingsgerichte mensen missen nog wel eens de empathie om de vraag achter de vraag te ontwaren, en daarom zeg ik het er soms expliciet bij: "ik wil alleen maar mijn verhaal kwijt, je hoeft het niet voor me op te lossen". Het helpt me zoveel meer als de ander blijk geeft er alle vertrouwen in te hebben dat ik mijn eigen oplossing wel zal vinden, en me daarbij wil helpen'.

Leren van de denker

Als oplossingsgericht mens kun jij leren van de denker. Iemand die soms teveel neigt naar het denken kan jou behoeden voor de valkuil. En andersom kun jij die persoon in de samenwerking behoeden voor teveel denken en te weinig in actie komen.

Allergie

Waar heb jij een hekel aan? Aan oneindige beschouwingen over het probleem zonder ook maar iets te doen.

Inzicht en bewustwording

Training of coaching kan je helpen te ontdekken wanneer je in de valkuil stapt. Je zult immers niet altijd en overal te oplossingsgericht zijn maar steeds in bepaalde situaties?

Training kwaliteiten

Wil je een training volgen om te ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen?

Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

 • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
 • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Wat is talent?

De Steven verzorgt training en coaching gericht op talentontwikkeling. We zetten dit in bij o.a.

 • talentgesprekken, individuele coaching gericht op loopbaan en outplacement
 • binnen teams: trajecten gericht op teamontwikkeling.

Wat is talent?

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Nieuwste e-book: talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!

Je kunt nu het nieuwste e-book (PDF) aanschaffen van Jan Stevens over: talenten en kwaliteiten, jouw houvast en zekerheid.

Je kunt ook de boekpresentatie van 27 januari gratis terugkijken. Inschrijven?

Talenten en kwaliteiten / e-book

Meer informatie?

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.