Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Flamboyant: kwaliteit en eigenschap

Flamboyant is een eigenschap. Ben jij flamboyant? Dan ben jij een temperamentvol persoon.

Betekenis en definitie

In mijn uitleg over flamboyant ga ik niet naar de negatieve interpretatie van opzichtig of overdreven, uitbundig.  Ik ga meer naar de oorspronkelijke betekenis. Het komt van het woord flamboyer en dat betekent ‘vlammen’.

Wanneer je flamboyant bent dan vlamt het ervan af. Je bent vlammend en vurig. Je licht op als een fakkel. Je bent intens qua beleving en gevoel. Je bent in ieder geval qua gevoelsleven niet van de gelijkmatige zes. Jouw gedrevenheid valt op en je bent bezield. Wanneer je in de flow zit ervaar je hartstocht en passie als drijfveer.

Flamboyant wijst op de zieletrilling diep vanbinnen. Jij bent een warme persoonlijkheid en dat straal je uit. Je brengt de vibe over op andere mensen. Daardoor inspireer je anderen, weet je anderen te raken, mee te nemen in jouw boodschap. Je valt op omdat je een vurig betoog kunt houden over een onderwerp wat bij jou past. Daardoor enthousiasmeer je andere mensen.

Flamboyant is een eigenschap

Doe de test!

Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen, persoonskenmerken en valkuilen.

Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.

Meer informatie

Training en coaching

Wil je een training volgen om te ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

  • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
  • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Uitstraling dus!

Door jouw innerlijke vibe krijg je uitstraling. Je krijgt daardoor een hoge X-factor. In dit geval niet omdat je de toneelacademie gehaald hebt. Omdat je echt bent, omdat je oprecht bent! Omdat jij de innerlijke warmte naar buiten weet te brengen in jouw communicatie.  Het is niet gespeeld bij jou! Ben je gek, jij speelt niet met vuur: je bènt vuur!

Pijn en de koelkast!

Vaak kom ik tegen dat flamboyante mensen hun kwaliteiten in de koelkast hebben gedaan. Papa en mama vonden dat ze als kind te druk waren, te aanwezig. Ze moesten hun mond leren houden.
Soms kom ik tegen dat iemand beschadiging heeft opgelopen in zijn/haar leven. Ik denk even aan Susanne (34). Zij vertelde wat er in haar jeugd is gebeurd thuis en hoeveel impact dat op haar had. Toen heeft ze als reactie op de inbreuk van vertrouwen haar kwaliteit flamboyant in de vriezer gelegd. Ze ontwikkelde eerder controlemechanieken en overlevingsstrategieën om de boel wat beheersbaar te houden. Als je dat maar lang genoeg doet, dan meen je op den duur dat je zo bent. Ik weet dat dat beeld invloed heeft op het zelfvertrouwen. Susanne liet haar kwaliteiten niet (meer) zien en andere dingen liet ze wel zien (maar dat was aangeleerd gedrag).

Je komt in je kracht als je beelden weet los te laten die je opgelegd, aangepraat, aangeleerd zijn. Of die je hebt meegenomen vanuit jouw overlevingsstrategie.

Wat is de valkuil van flamboyant?

De valkuil is: over-enthousiasme, overmatig uitbundig.

Wat is jouw leerdoel?

Jouw leerdoel noem ik ‘spelen met vuur’. Jij mag leren spelen met vuur. De overdrive vermijden want dan word je te heftig, te vurig en dan kom je in jouw communicatie niet goed over. Of je brandt de boel af. Dat is niet effectief.

Het is de balans tussen flamboyant zijn enerzijds en anderzijds jouw zelf beheersen.

Training kwaliteiten

Wil je een training volgen om te ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen?

Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

  • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
  • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Wat is talent?

De Steven verzorgt training en coaching gericht op talentontwikkeling. We zetten dit in bij o.a.

  • talentgesprekken, individuele coaching gericht op loopbaan en outplacement
  • binnen teams: trajecten gericht op teamontwikkeling.

Wat is talent?

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.