Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Humor is een kwaliteit

Humor noem ik een kwaliteit, een gave of een talent. Ben je humoristisch? Dan heb jij de natuurlijke gave om zaken te relativeren en in de juiste proportie te brengen. Wanneer je over die kwaliteit beschikt, dan heb je die blijkbaar nodig. Waarom? Omdat je diep op de levensbodem kijkt af en toe. En om te voorkomen dat het bij jou naar binnenslaat, kreeg je de gave humor mee. Om het voor jezelf weer even in perspectief te zetten wat je zag in de levensdiepte.

Wat is humoristisch?

Humor is doorleefde ernst. Dat is dus totaal iets anders dan grappig (willen) zijn, de lolbroek uithangen of ergens de spot mee drijven. Humor ontstaat soms op een emotioneel moment zomaar onverwachts en plotsklaps. Maar het kenmerk van diegene die humor heeft, is dat hij/zij de ernst van de situatie zelf meebeleeft en doorleeft. Als middel om te ontladen wordt er opeens een humoristische opmerking gemaakt. Uit het niets komt er een opmerking die het absurde van de situatie laat zien of die de heftigheid van de situatie op amusante wijze reduceert. Humor is wat anders dan de spot ergens mee drijven. Maar het is wel schertsend, of spot met een kwinkslag. Maar nooit om iemand te bezeren, te raken of belachelijk te maken.

Humor en humoristisch

Doe de test!

Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen, persoonskenmerken en valkuilen.

Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.

Meer informatie

Training en coaching

Wil je een training volgen om te ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

  • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
  • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Voorbeeld

Een voorbeeld wat ik ooit meemaakte, is iemand die met ernstige klachten via spoedeisende hulp werd opgenomen. Nadat onderzoeken waren gedaan vroeg de verpleging: ‘wil je iets eten?’ Het antwoord van (in dit geval) de patiënt was: ‘ja thuis eet ik normaal altijd een uitsmijter met twee eieren en bruin brood’.  Een opmerking waarbij de hele familie de tranen van het lachen op de wangen hadden. Het ontladen van de spanning en de ernst van de situatie en de opluchting dat het allemaal toch goed bleek te zijn kwam samen in één prachtige zin.

Heb je humor nodig? Waarom?

Ik zei het al in de inleiding: blijkbaar heb je humor nodig. En die gave heb je vast niet voor niets meegekregen. Mag je graag nadenken en beschouwen over de oorsprong van het leven? Of ben je vaak bezig met existentiële levensvragen o.a. over het bestaan, over de betekenis van leven, over de diepere gronden van leven, sterfelijkheid en eindigheid.
Als dat het geval is dan helpt humor jou. Humor is dan voor jou een instrument. Want existentiële diepgang kan ook tot existentiële crisis leiden. Wanneer je  te diep graaft in vragen over lijden, ziekte, sterven en dood of wanneer je  rationeel wil achterhalen hoe dat precies in elkaar zit, dan kun je ook genadeloos vastlopen in eigen hoofd en dat kan zelfs tot depressie leiden.
Humor bewaart je daar voor. Humor is jouw manier om de ernst van het leven te relativeren of om zaken te leren loslaten.

Kenmerken

Een kenmerk van humor is dat het nooit ten koste van iemand anders zal gaan. Er wordt niemand aangevallen, beschadigd. Dat is het verschil met ironie, cynisme of sarcasme.

Humoristisch: iets groots, heel klein maken

Af en toe zien we het in de conference terug dat iemand een ingewikkeld maatschappelijk probleem in twee zinnen klein kan maken en in de huiskamer kan brengen. Maar nogmaals : het is wat anders dan de lolbroek uithangen of iemand bespottelijk maken. Dan is ’t geen humor meer.

Training kwaliteiten

Wil je een training volgen om te ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen?

Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

  • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
  • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Wat is talent?

De Steven verzorgt training en coaching gericht op talentontwikkeling. We zetten dit in bij o.a.

  • talentgesprekken, individuele coaching gericht op loopbaan en outplacement
  • binnen teams: trajecten gericht op teamontwikkeling.

Wat is talent?

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Nieuwste e-book: talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!

Je kunt nu het nieuwste e-book (PDF) aanschaffen van Jan Stevens over: talenten en kwaliteiten, jouw houvast en zekerheid.

Je kunt ook de boekpresentatie van 27 januari gratis terugkijken. Inschrijven?

Talenten en kwaliteiten / e-book

Meer informatie?

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.