Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Kwetsbaar zijn is een kracht

Jezelf kwetsbaar opstellen is een kracht. Waarom? Omdat het verbindend werkt en je contact krijgt met anderen wanneer je jouw kwetsbaarheid laat zien. Een ander woord is: je bent raakbaar. En nog iets wat heel krachtig is: als je je kwetsbaar opstelt, dan ben je echt en oprecht. Zoals jij bent en niet anders.

Wat is kwetsbaarheid eigenlijk?

Kwetsbaar zijn heeft veel betekenissen. Van weerloosheid tot fragile en broos, van teer tot lichtgeraakt. Dat is overigens niet wat ik bedoel met kwetsbaar opstellen. Ik formuleer het anders. Wie zijn kwetsbaarheid durft te laten zien, laat zien dat hij/zij:

 • zich niet groter voor doet dan hij is
 • gevoelig is (fijngevoelig, teergevoelig)
 • in contact durft te komen met zijn schaduwkant (in plaats van deze te verstoppen of te vermijden)
 • niet perfect is maar imperfect
 • in contact durft te komen met eigen negatieve gevoelens (ook van verdriet, onrust, schaamte, schuld, ongedurigheid, boosheid, twijfel)
 • gevoelens durft te tonen aan de ander en daar oprecht in is
 • zichzelf durft toe te staan om fouten te maken

Kwetsbaar

Doe de test!

Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen, persoonskenmerken en valkuilen.

Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.

Meer informatie

Training en coaching

Wil je een training volgen om te ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

 • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
 • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Hand in hand met zelfcompassie

Kwetsbaarheid gaat hand in hand met zelfcompassie. Je hoeft niet perfect te zijn. Sterker nog: je mag imperfect zijn. Ook jij mag verkeerde inzichten hebben, foutieve keuzes maken. Ook jij mag de situatie wel eens verkeerd inschatten! Je mag nog veel meer! Ook jij mag wel eens ongenuanceerd uit de hoek komen, een onvertogen woord laten vallen, je gekwetst of geraakt voelen, jouw gevoelens niet helemaal onder controle hebben. Je bent net een mens toch?

Maatschappelijke norm

Kwetsbaarheid staat haaks op de maatschappelijke norm. We moeten sterk zijn, carrière maken, grip hebben op de zaak, professioneel overkomen. Is daar wat mis mee? Ach, wie ben ik om daarover te oordelen.

Maar er is een groot verschil namelijk:  ben je nog steeds bezig om te worden wat men van je verwacht of ben je bezig om te zijn wie je bent? Voel je wat het verschil is?

Gevolgen

Gebrek aan kwetsbaarheid maakt dat we onszelf beschermen door ons af te schermen. Wie zich niet kwetsbaar opstelt leeft in zijn hoofd, benadert de situaties rationeel, laat zijn/haar gevoelens niet zien en is daardoor ontoegankelijk voor anderen. De ander ervaart geen verbinding met jou wanneer jij je afschermt. Het heeft gevolgen in jouw relatie maar in feite op alle fronten van het leven.

AAN-wezig of AF-wezig

Soms wordt gezegd: je zou meer aanwezig moeten zijn of je zou je meer moeten profileren. Hoor je het woord ook? AAN-wezig betekent dat jouw WEZEN aan staat. Je bent er met hart en ziel, oftewel met hoofd en hart. Jouw wezen bestaat namelijk niet alleen uit gedachten. Gedachten zitten in je hoofd. Bezieling, gepassioneerdheid, bevlogenheid zit in jouw gevoel, in jouw hart. En het hoort bij elkaar. Wie louter in zijn hoofd zit, is dus AFWEZIG, maakt geen verbinding met alle gevolgen van dien.

Valkuil

Té kwetsbaar opstellen: bestaat dat? Kun je jezelf te kwetsbaar opstellen? Jazeker! De valkuil van kwetsbaar noem ik naïef of argeloos. Wanneer je te kwetsbaar bent dan ben je te weinig kritisch en alert.

Training kwaliteiten

Wil je een training volgen om te ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen?

Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

 • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
 • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Wat is talent?

De Steven verzorgt training en coaching gericht op talentontwikkeling. We zetten dit in bij o.a.

 • talentgesprekken, individuele coaching gericht op loopbaan en outplacement
 • binnen teams: trajecten gericht op teamontwikkeling.

Wat is talent?

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.