Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Assertiviteit: 32 leerdoelen

Voor de training of cursus (zo u wilt) assertiviteit hebben we 32 leerdoelen uitgewerkt. Wilt u assertiever worden? Dat leerdoel is veel te groot. Belangrijk is om te specificeren waar het bij u om gaat: wat is uw doel?. Hebt u de leerdoelen helder? Dan zal een gerichte training effect hebben!

Voorbeelden

Specificatie is dus noodzakelijk. Onderstaand treft u 32 uitgewerkte leerdoelen.  Er zijn er veel meer te bedenken maar wellicht helpt het u met de zoektocht naar uw eigen leerdoelen.

Training assertiviteit

Wilt u een training assertiviteit volgen? Aarzel niet! Neem meteen contact op.

Uitleg van de doelstellingen

assertiviteit leerdoelenHoewel er 32 doelstellingen omschreven staan, hebben ze vaak met elkaar te maken. Er zit verband tussen de doelstellingen. Wie te weinig assertief is, stelt zich vaak ondergeschikt op aan anderen, maakt zich afhankelijk van de ander, maakt zich kleiner dan noodzakelijk (of maakt de ander groter dan nodig is).

Té weinig assertief zijn, heeft te maken met een vicieuze cirkel. Wanneer we bij een intakegesprek vragen: ‘waarom vindt u dat u te weinig assertief bent’, krijgen we soms als antwoord: ‘omdat ik te weinig zelfvertrouwen heb’. ‘Maar waarom hebt u te weinig zelfvertrouwen’? Antwoord: ‘omdat ik te weinig zelfverzekerd ben’.  En zo draait de cirkel maar door.  De kunst is om uw doelstelling zo specifiek mogelijk te maken.

 • Assertief, sub-assertief of agressief gedrag: wat is dat?

  Wist u dat iemand  die agressief is qua gedrag of communicatie ook niet-assertief is? Wist u dat mensen die brutaal of arrogant zijn of die ferme taal gebruiken als: je moet schijt hebben aan de wereld’  helemaal niet assertief zijn? In een artikel leggen we uit: wat het verschil is tussen assertief, sub-assertief en agressief gedrag.

Persoonlijke assertiviteitsleerdoelen

Onderstaand treft u een aantal voorbeelden van leerdoelen voor de training Assertiviteit:

Zelfvertrouwen, zelfbeeld, zelfverzekerd, zelfaanvaarding, zelfwaardering en zelfrespect: 6x Z

Assertief: zelfvertrouwen en zelfverzekerd

De zes Z's van assertiviteit: zelfvertrouwen, zelfbeeld, zelfverzekerd, zelfaanvaarding, zelfwaardering en zelfrespect.

Grenzen stellen, begrenzen: NEE leren zeggen

In relaties gaat het altijd over grenzen. Dat geldt zowel thuis als op het werk. U treft hier alle issues rond grenzen stellen en begrenzen: uw eigen grens bewaken, voorkomen dat de ander over uw grenzen gaat en zorgen dat uzelf niet over de grens van de ander gaat.

Assertief communiceren

Beter met uw gevoelens omgaan

Assertief zijn zonder gevoelens; dat zal niet gaan. Wilt u beter met bepaalde gevoelens omgaan?

Afhankelijk zijn van anderen

U maakt zich te vaak afhankelijk van anderen. U stelt zich ondergeschikt op, u past zich te snel aan bij de ander, u wil de ander teveel tevreden stellen en vooral niet teleurstellen.

Meer voor uzelf opkomen en uzelf laten zien

Misschien laat u snel over u heen lopen en wilt u meer voor uzelf opkomen. Of u voelt zich niet opgewassen tegen bepaalde personen. Wilt u uzelf meer laten zien? Gaat u te vaak onopvallend uw weg waardoor anderen u niet zien staan?

Conflictvermijdend

U hebt een hekel aan trammelant en gezeur en daarom hebt u de neiging om conflicten uit de weg te gaan.

Andere assertiviteitsleerdoelen

Training Assertiviteit

Wilt u assertiever worden en daadwerkelijk vooruitgang boeken op uw leerdoelen? Aarzel niet langer maar schrijf u meteen in voor de training assertiviteit. Klik op onderstaande link en lees alles over aanpak en werkwijze.

Training assertiviteit

Adviesgesprek?

Wilt u een vrijblijvend adviesgesprek met onze trainers of coaches? Of hebt u vragen over de mogelijkheden? Neemt u gerust contact met ons op.

training assertiviteit

Assertiviteitsleerdoelen voor leidinggevenden

Specifiek voor leidinggevenden hebben wij een aantal aanvullende ontwikkeldoelen benoemd:

Training assertief leidinggeven

De training assertief leidinggeven voeren wij zowel individueel uit als in groepsverband.

training Assertief leidinggeven

Assertiever worden? Hoe gaat dat?

Wilt u assertiever worden? Dat willen heel veel mensen. Maar u wordt niet assertief door er een boek over te lezen. Ook niet door op assertiviteit af te studeren.  Maar hoe dan  wel? Je wordt immers niet assertiever door er een boek over te lezen. 

 • Zwemmen leer je niet op het droge

  Assertiever worden: hoe gaat dat?Zwemmen leer je ook niet door er veel over te lezen of er over te praten. Autorijden en skien evenmin. Je moet DOEN!

 • Wie bang is om te zwemmen…………….

  Het heikele punt is vaak: ik zie er tegenop om het zwembad in te gaan. Maar afstuderen op angst gaat u niet helpen. U bent in dat geval hooguit Angstoloog die precies kan beredeneren waarom u er zo tegenop ziet om het zwembad in te stappen.

 • Op de bank…………

  Een voetbalster van 19 jaar werd door de trainer op de bank gezet. Zijn analyse: ze heeft te weinig zelfvertrouwen, is onzeker en maakt fouten. En op die bank werd de vicieuze cirkel alleen maar groter omdat ze wekelijks werd gepasseerd of omdat ze in sommige gevallen uiteindelijk 10 minuten mocht invallen (wat nog veel moeilijker is). Kortom: zelfvertrouwen krijg je niet op de bank. Je moet spelen.

 • Doorbreken van de vicieuze cirkel

  Coaching gericht op assertiviteit is gericht op het doorbreken van de vicieuze cirkel. Om assertiever te worden heb ik zelfvertrouwen nodig. Maar zelfvertrouwen krijg ik door assertiever te zijn.

 • DOEN!

  De Steven heeft de coaching methodiek ontwikkeld die wij DOEN! noemen. Ga DOEN! Neem initiatief, pak de bal. DOEN! is veel effectiever dan alle methodieken met acteur waarin situaties nagespeeld worden. DOEN! brengt u in de praktijk van alledag.

Leerdoelen gericht op Persoonlijke Ontwikkeling

Behalve de leerdoelen voor assertiviteitstraining hebben we nog tal van andere voorbeelden van leerdoelen gericht op persoonlijke ontwikkeling voor u uitgewerkt. U kunt ook het overzicht  bekijken met alle persoonlijke leerdoelen.

Persoonlijke Ontwikkeling

Online assertiviteitstest

Hoe assertief bent u? Doe de gratis online assertiveitstest!

Online assertiveitstest

 

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens

 

Assertiviteit: ervaringen van deelnemers

Hierbij treft u verhalen en ervaringen van deelnemers die bij De Steven een training Assertiviteit hebben gevolgd of die daarvoor een individueel coachingstraject volgden.

 • ‘Ik dacht dat ik assertief was’

  Hij vond een traject assertiviteit beslist niet noodzakelijk hoewel zijn leidinggevende er nadrukkelijk anders over dacht. Het traject deed hem inzien dat hij in tal van situaties echter geen assertief gedrag vertoonde maar agressief gedrag.
 • ‘Het klopt niet altijd…’

  Annelies had tijdens een individueel coachingstraject kennis gemaakt met assertieve communicatie, een vorm van communiceren waarin je open en eerlijk zegt wat je vindt, denkt en voelt, zonder de ander te kwetsen. De sessie daarop gaf zij al aan dat het niet altijd klopt. Het zat haar duidelijk hoog dat het geleerde niet in haar privésituatie had gewerkt. Wat was er gebeurd? Haar schoonmoeder, 85 jaar met een klein AOW-tje, was woensdagmiddag na de markt bij haar op de thee gekomen en had van haar spaarcentjes gevulde koeken meegenomen. Nou lust Annelies veel koeken, maar deze dus echt niet! Ze heeft het niet over haar hart kunnen verkrijgen om dit open en eerlijk te zeggen en heeft een leugentje om bestwil verzonnen. Dus, het klopt niet altijd…? Annelies heeft het verschil tussen eerlijk en assertief in de praktijk ervaren. Het zijn twee aparte begrippen met wel veel raakvlakken.
 • ‘Aanspreken levert wat op’

  Hans kwam er in het traject achter dat hij zich regelmatig subassertief gedroeg, zich wegcijferde ten behoeve van zijn collega’s, veel van hun pikte en zijn ongenoegen hierover niet uitte. Hij nam dit mee naar huis, was snel aangebrand als zijn kinderen weer eens niet luisterden. Hij voelde zich vaak ‘opgefokt’ en moe. Hans was aan het binnenvetten en aan het opkroppen. Samen met Hans hebben we gezocht naar een manier om zich meer te leren uiten, zijn collega’s meer aan te spreken op hun gedrag. Tot zijn eigen verbazing bleek dat hij juist meer gewaardeerd werd door zijn collega’s dan voorheen. En ook het thuisfront was blij met zijn eerlijker en evenwichtiger gedrag.
 • 'Ik heb geen probleem, oh nee hoor!'

  Hij zat echter vol frustratie. Al snel kwamen er twee oorzaken boven tafel: hij had veel verantwoordelijkheden terwijl hij geen beslissingen mocht nemen. Maar veel dieper zat zijn neiging om de schuld voor zijn gedrag bij zijn omgeving neer te leggen. Toen dat kwartje was gevallen ging het snel.
 • ‘Mijn zelfvertrouwen is erg vergroot’

  In het begin was ik eigenlijk best negatief over mijn werk en werkomgeving. Ik werd niet begrepen door mijn leidinggevende en mijn collega’s waren regelmatig aan het klagen. Dat was voor mij ergerlijk en ik vond mijn werk steeds minder leuk. Gewoon zeggen wat je van de situatie vind tegen je leidinggevende en je collega’s lijkt heel gemakkelijk maar daar had ik het huiswerk van de trainer/coach wel voor nodig als stok achter de deur. Assertiviteit heeft voor mij geen negatieve klank meer en door meer voor mezelf op te komen is mijn zelfvertrouwen erg vergroot. In de evaluatie met mijn leidinggevende konden we samen concluderen dat ik van negatief gestemd positief geworden ben en de kartrekker op de afdeling ben geworden die niet alleen voor zichzelf maar ook voor anderen op durft komen.

Webinars over dit onderwerp

Wil je meer weten over dit onderwerp? Kijk dan naar de webinars die je meestal gratis kunt terugkijken.

Webinars bekijken

 

 

Jouw leerdoelen staat centraal!

Wij combineren meerdere leerdoelen tot één training. Het voorkomt dat je 25 trainingen moet volgen en het bespaart je dus gewoon tijd en geld. Bovendien is het rendement van de training veel hoger omdat de training op jouw is afgestemd. Moeten we je helpen bij het formuleren van leerdoelen? Bel dan met onze trainingsadviseur.

 

Ebooks aanschaffen?

Tegen een kleine vergoeding kun je e-books aanschaffen via onze webshop. Heb je ze al bekeken?

Ebooks bekijken?