Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Blokkeren of dichtklappen tijdens een gesprek

Blokkeer je soms tijdens gesprekken of heb je het gevoel dat je dichtklapt? Je weet opeens niet meer wat je moet zeggen? Je bloost en je wil wel in de grond kruipen van schaamte maar het lijkt wel alsof je een black-out hebt op zo’n moment. Je bent de draad gewoon helemaal kwijt.

Wat gebeurt er precies?

Bam! Je zit in een gesprek en zo opeens gebeurt het! Je weet werkelijk niet meer wat je moet zeggen. Je blokkeert gewoon! Alsof je met de mond vol tanden staat. Je weet het niet meer, je kunt het niet meer bedenken, je schrikt. Achteraf dacht je nog: ‘had ik dit nou maar gezegd’  of ‘had ik dat nu maar gedaan’. Maar op dat moment bedenk je het niet. Je kunt zelfs niet meer nadenken.

Iemand vertelde: 'Toen me dit een paar keer overkomen was, merkte ik dat ik er heel erg onzeker van werd. Ik was bang dat het weer zou gebeuren en precies........ dat gebeurde ook. Het had invloed op mijn zelfvertrouwen en zelfrespect'.

Dichtklappen of blokkeren tijdens een gesprek

Training assertiviteit

Wil je een training assertiviteit volgen? Aarzel niet en bel voor info!

Training assertiviteit

Doe de assertiviteitstest!

Hoe assertief ben jij? Doe de test!

Doe de assertiviteitstest

Wanneer gebeurt het?

Weet je ook wanneer het gebeurt? Heb je daar wel eens over nagedacht? Zit er een patroon in? Gebeurt het zeer regelmatig? Of zijn het altijd bepaalde situaties die terugkomen. Ik zal je wat voorbeelden geven. Soms gebeurt het:

  • wanneer je tegen iemand opkijkt bijvoorbeeld een leidinggevende, directeur of iemand die meer gestudeerd heeft dan jij
  • wanneer je afhankelijk bent van iemand
  • wanneer er veel van het gesprek afhangt en je spanning ervaart (prestatiedruk)
  • in groepen bijvoorbeeld bij het houden van een presentatie of spreekbeurt
  • in een sollicitatiegesprek
  • wanneer iemand meer kennis heeft over een bepaald onderwerp
  • wanneer de ander zeer dominant
  • wanneer iemand verbaal heel sterk is

Weerstand: teruggetrokken

Dichtklappen tijdens een gesprek kan ook een soort van weerstand zijn. Op zichzelf wil hij/zij zijn/haar mening wel geven maar om de een of andere manier voelt hij/zij zich niet veilig. Het gesprek loopt stroef, er vallen stiltes en de sfeer raakt gespannen. De teruggetrokkenheid uit zich in bijvoorbeeld ‘ongeïnteresseerdheid, vermijden van oogcontact, vragen nauwelijks beantwoorden of zwijgzaamheid’.

Voor de ander is het heel verleidelijk om nog meer vragen te gaan stellen, om er de informatie als het ware uit te trekken. Het punt is dat je dan de teruggetrokkenheid bevordert. Teruggetrokkenheid kan bij de ander agressie oproepen waardoor je samen in de indirecte weerstand komt. De agressie bevordert de teruggetrokkenheid en andersom. Eigenlijk zit je dan in een neerwaartse spiraal. Lees ook: Weerstanden herkennen bij jezelf en anderen

Gevolgen

De gevolgen zijn voor jezelf heel vervelend. Jouw zelfvertrouwen daalt, je voelt je minder zeker en jouw eigenwaarde stijgt er ook al niet door. Het gevaar is dat je situaties gaat vermijden waarbij dichtklappen kan ontstaan. Of dat je maar niets zegt en toestemt in dingen die je eigenlijk niet wilt. Achteraf krijg je daar spijt van. En brengt het gevoelens van boosheid en frustratie.

Training en coaching

Helpt vaardigheidstraining? Nee! Waarom niet? Je blokkeert niet iedere dag en niet in ieder gesprek. Toch? Wanneer je met je ouders, partner of kinderen praat, blokkeer je toch ook niet? Kortom: in een vertrouwde situatie is de kans van blokkades aanmerkelijk kleiner. Dus je bent vaardig genoeg. Maar wat is het dan? Zit het tussen mijn oren, zo vraagt iemand? Eigenlijk wel. Soms blokkeer je!

Dus waar ligt de oplossing? In coaching gericht op het voorkomen van blokkades. Eerst gaan we achterhalen waar de blokkade vandaan komt en wanneer het ontstaat. En dan gaan we heel gericht aan de slag! Bij ons kun je diverse trainingen combineren. Denk bijvoorbeeld aan een combinatie met een training gericht op spreekangst.  Dat bespaart tijd en geld en bovendien kun je werken aan jouw leerdoel. Bel ons gerust voor een vrijblijvend gesprek!

Tips

Ik geef je vast een paar tips:

  • Hoe vaker je dit overkomen is, hoe groter de angst dit je dit weer overkomt tijdens een volgend gesprek. Veel mensen ontwikkelen dan de strategie om zich heel goed voor te bereiden. Een goede voorbereiding zeggen ze is immers het halve werk. Dat klopt ook! Maar deze voorbereiding is zo gedegen en goed dat het bijna het hele werk is. Ze gaan té strakt het gesprek in. De spontaniteit verdwijnt. Ze oefenen als het ware alle vragen die ze kunnen krijgen. Maar als het gesprek even anders loopt dan zijn ze van de kaart. Kortom: een goede voorbereiding is het halve werk maar je kunt niet alles weten en voorbereiden.
  • Je voelt een dergelijke situatie aankomen. Je voelt dat de onzekerheid door je heen gaat. Laat je op zo’n moment nooit in de hoek drukken maar neem een time-out. ‘Meneer vind je het goed dat ik daar even op terugkom?’. Dan kun je de zaken even ordenen en op de rij zetten. Of dan kun je ven sparren met iemand die je vertrouwt.
  • Probeer ontspannen het gesprek in te gaan. Wat kan je overkomen? Wat heb je te verliezen? Hoe meer druk je jezelf oplegt, hoe eerder de kans dat je weer blokkeert.

Verwant leerdoel

Leerdoelen assertiviteitstraining

De Steven heeft nog andere leerdoelen ontwikkeld voor de training assertiviteit.

Leerdoelen assertiviteit

Ebook of webinar

Meer weten over assertiviteit?

Of bekijk onze training assertiviteit!

Training Assertiviteit

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Jubileum

Jubileum

Dit jaar is een bijzondere mijlpaal voor mij: het is precies 35 jaar geleden dat ik mijn carrière begon in opleiding en training en ik vier daarnaast ook mijn 25-jarig jubileum als ondernemer.

Om dit dubbele jubileum te vieren, wil ik iets speciaals met je delen.
Vanaf 26 september (mijn verjaardag) lanceer ik de podcastserie met het thema: ‘Reis of bestemming: in balans!’.

Deze serie biedt waardevolle inzichten, verhalen en vergezichten van mensen die mij na aan het hart liggen en die hun unieke perspectieven met jou en mij willen delen. Het doel van de podcast is om jou te inspireren op jouw eigen reis of om inzichten te verwerven om de reis bij te stellen, tijdelijk te onderbreken of juist om weer op te staan en verder te gaan.

Bekijk de jubileumpagina!

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.