Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Pleasegedrag: ben jij een pleaser?

Ben jij een pleaser en probeer jij anderen voortdurend te pleasen? Dan wordt het tijd dat je dit artikel leest. Althans wanneer je merkt dat pleasen een negatief effect heeft op jouw energiebalans. In dit artikel ga ik in op het begrip pleasen: wat is dat nu precies? Wat zijn mogelijke oorzaken en wat zit er nu echt achter? Kun je er vanaf komen?

Wat is pleasen?

Pleasen komt van please en zoals je weet betekent dat ‘alsjeblieft’. Pleasen heeft blijkbaar dus te maken met de ander iets geven. Pleasegedrag is ten diepste alsjeblieftgedrag. En daar zit het vraagstuk ook want pleasen is in feite een onbalans tussen geven en ontvangen.  Er zit iets scheef dus. Je geeft iets aan de ander maar:

 • het gaat ten koste van jezelf
 • het gaat ten koste van je energiebalans
 • je gaat over eigen grens heen en je laat anderen over jouw grens heen gaan
 • het gaat ook ten koste van de relatie met de ander

Pleasegedrag: ben jij een pleaser?

Training assertiviteit

Wil je een training assertiviteit volgen? Aarzel niet en bel voor info!

Training assertiviteit

Doe de assertiviteitstest!

Hoe assertief ben jij? Doe de test!

Doe de assertiviteitstest

Oorzaken: waarom please je eigenlijk?

Ik zal eens wat oorzaken noemen waarom pleasegedrag ontstaat. Misschien herken je het bij jezelf.

 • je wilt de goedkeuring van de ander: bijvoorbeeld vrienden, collega’s of familie
 • je bent uit op waardering door de ander
 • het lijkt hetzelfde maar het is voor mij wat anders: je bent bang voor afwijzing
 • je wilt niet dat anderen jou onaardig vinden of dat ze jou vervelend vinden
 • je hebt weinig zelfwaardering en dus haal je het bij de ander op
 • je hebt weinig zelfvertrouwen en je compenseert
 • je wilt het iedereen naar de zin maken
 • je wilt iedereen te vriend houden
 • je hebt altijd een schouderklop en knipoog van anderen nodig
 • je bent superbang voor kritiek
 • je wilt geen gedoe en trammelant met anderen

Definitie pleasegedrag

Door de jaren heen heb ik een andere definitie van pleasegedrag geformuleerd. Pleasen is jezelf in alle bochten wringen om de goedkeuring van de ander te verkrijgen waaruit blijkt dat je te weinig zelfrespect hebt maar ook te weinig respect hebt voor de ander.

Pleasen is een poging om de ander te behagen en daarmee is het een vorm van onoprechtheid en onechtheid omdat jouw motief niet oprecht is. Je wilt de ander niet zozeer een plezier doen maar je wilt voorkomen dat de ander jou afwijst, niet aardig vindt, niet serieus neemt etc. Het is dus niet zozeer dat jij bezig bent met de behoefte van de ander maar je bent bezig met eigen angsten.

Waarom wil ik anderen pleasen? HSP en hooggevoelig

Een vorm van slijmen

Pleasen is een vorm van slijmen. Het lijkt superlief en superaardig maar in feite is het een manier om bij de ander in het gevlei te komen. Je wilt iets bereiken of gedaan krijgen bij de ander en daarom streel je zijn ego, geef je complimenten die je niet helemaal meent, geef je aandacht om bij de ander in de smaak te vallen. Ten diepste ben je bang dat de ander jou niet leuk vindt, over jou praat als zijnde onaardig.

De ander behagen

Een ander behagen om zelf erkenning, waardering en respect te krijgen is een vorm van:

 • jezelf niet serieus nemen maar de ander ook niet
 • jouw eigen behoeften niet serieus nemen maar die van de ander ook niet
 • jouw eigen gevoelens niet serieus nemen maar die van de ander ook niet
 • jouw eigen grenzen niet serieus nemen maar die van de ander ook niet

Gevolgen zijn negatief: gevangenschap!

De gevolgen van pleasegedrag zijn negatief. Allereerst getuigt het van weinig zelfrespect. Je verloochent eigen behoeften, eigen grenzen. Je doet dingen die je eigenlijk helemaal niet wilt doen. Ten tweede neem je de ander evenmin serieus als jezelf. In feite speel je een act. Je veinst aardig en lief te zijn maar in feite ben je dat niet. Continue heb je de bevestiging van anderen nodig waaruit blijkt dat ze jou OK vinden. Ik duid het wel vaak als een soort gevangenschap. Als pleaser ben je verslaafd aan waardering van anderen alleen de strategie die je hebt ingezet klopt niet. Je bent niet duidelijk, het is onecht en het wordt tijd dat je een keer keihard voor jezelf kiest en eigen richting en behoeften volgt.

Hoogsensitief en pleasen?

Ben je hoogsensitief en herken je pleasegedrag? Hoogsensitieve personen hebben soms nog meer dan andere mensen de neiging om te pleasen.  Hoe dat komt? Ze voelen de behoeften van de ander zeer intens aan. Jouw sensor is zo gericht op de ander dat je de behoeften van jouw medemens als het ware opsnuift waardoor jij je gaat aanpassen.

HSP en Pleasegedrag

 • Waar komt jouw pleasegedrag vandaan?

  Als HSP'er is het niet altijd even makkelijk om met kritiek om te gaan. Het lijkt alsof de kritiek van anderen harder binnenkomt omdat je de dingen om je heen intens ervaart. Hooggevoelige mensen hebben de neiging kritiek op taken of werk uiterst persoonlijk te voelen.

  Vaak heeft dit te maken met de hoge normen en waarden die je als HSP'er nastreeft. Het is niet altijd mogelijk aan deze normen en waarden te voldoen maar toch wil je dit graag. Lukt dit niet, dan voelt het als falen.

  Doordat je de lat zo hoog legt is jouw pleasegedrag ook direct te verklaren. Vaak ben je zo bang om dingen fout te doen of om kritiek te krijgen dat je de ander gaat pleasen. Alles beter dan het krijgen van kritiek ...

 • Stemmingen van anderen aanvoelen

  Volwassenen en kinderen met een hooggevoelig karakter voelen stemmingen van anderen goed aan. Hierdoor zijn ze vaak erg goed in staat om anderen een stukje comfort te bieden.  Doordat je zo goed voelt wat een ander nodig heeft, bied je gemakkelijk een luisterend oor. Dit is een mooie eigenschap van HSP'ers.

  Er is echter een MAAR ... vaak voel je iets al aan voordat een ander hier zelf notie van neemt. Hierdoor kan het zijn dat je er naar neigt de situatie voor de ander te verzachten door te pleasen.

 • Overlevingsstrategie: zolang je maar niet opvalt

  Een HSP'er heeft vaak de neiging om op de achtergrond te blijven. Herken je dat? Wil je liever ook niet in het middelpunt van de belangstelling staan? Dat is begrijpelijk. Het heeft echter ook een keerzijde. Wanneer je voor jezelf gaat staan stap je naar de voorgrond en ga je staan voor wie je bent. Omdat je andere normen en waarden hanteert dan 'anderen' betekent dit dat je opvalt. Heb je echter weinig zelfvertrouwen, dan ben je eerder geneigd jouw mond te houden en je aan te passen aan de ander.

 • Gevolgen

  Het gevolg van pleasegedrag is dat je jezelf compleet wegcijfert. Je leeft niet meer naar jouw waarden en normen. Jouw leven wordt bepaald door de goedkeuring van de ander. Krijg je een compliment, dan kan jouw dag niet stuk. Is een collega net met het verkeerde been uit bed gestapt, dan wordt jouw complete dag hierdoor bepaald.

  Herken je je in bovengenoemde voorbeelden? Leuk, dit is namelijk de eerste stap in jouw bewustwordingsproces. De signalen laten zien dat je de  mogelijkheid hebt om jouw eigen leven in te vullen.

 • Zo geef je invulling aan jouw eigen leven

  Wanneer je bang bent voor kritiek is het raadzaam in de oren te knopen dat kritiek maar zelden persoonlijk is. Het heeft niets met jou te maken. Het zegt iets over de ander. (Dat geldt andersom overigens ook). Krijg je  een volgende keer met kritiek te maken dan kun je dit als uitgangspunt nemen.

Leerdoelen assertiviteitstraining

De Steven heeft nog andere leerdoelen ontwikkeld voor de training assertiviteit.

Leerdoelen assertiviteit

Ebook of webinar

Meer weten over assertiviteit?

Of bekijk onze training assertiviteit!

Training Assertiviteit

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Hoogsensitief: label of labiel?

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: hoogsensitief, label of labiel?

HSP ebook

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.