Uit je schulp kruipen
Je moet meer uit je schulp kruipen. Dat is een uitdrukking die nogal eens gebezigd wordt. Wat betekent dat eigenlijk?
Definitie
Wanneer je in je schulp kruipt, laat je weinig van jezelf zien. Je trekt je terug, je bent terughoudend in het sociale verkeer. Woorden als weinig spontaan of niet mededeelzaam passen hier wel. Je hebt een bepaalde gereserveerdheid over je waardoor je minder benaderbaar bent.
De uitdrukking komt van schelpdieren die zich uit angst terugtrekken in hun schelp.
Angst is een woord dat past bij de schulp. Wanneer je in jouw schulp kruipt, komt dat vaak door angst en vrees, onzekerheid of doordat je gekwetst bent en het vertrouwen in anderen bent verloren. Je hebt als het ware een muur om jezelf heen gebouwd.
Training assertiviteit
Wil je een training assertiviteit volgen? Aarzel niet en bel voor info!
Gereserveerd
Merk je dat je gereserveerd bent, terughoudend, overdreven voorzichtig in sociale contacten? Heb je daar last van? Belemmert het jou in de relatie met andere mensen? Ben je sociaal zo gereserveerd dat je je moeilijk kunt geven?
Hoe is het gekomen?
Er is natuurlijk een reden waarom je in de schulp gekropen bent. Maar die redenen kunnen nogal verschillend zijn. Ik ken je niet maar probeer toch wat mogelijkheden te omschrijven.
Ben je qua karakter introvert? Meer naar binnen gericht? Laat je niet snel het achterste van jouw tong zien?
Zijn er zaken in jouw leven gebeurd waardoor je een stuk onbevangenheid hebt verloren?
Angelique vertelde: ‘ik ben mijn vertrouwen in andere mensen al vroeg verloren. Bij ons thuis was onvoldoende veiligheid voor gevoelens en emoties, vaak was er spanning tussen mijn vader en moeder. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik liever mijn tong afbijt dan dat ik spontaan reageer’.
Weet je hoe het bij jou is ontstaan?
Jezelf laten zien!
Wordt het niet eens tijd om uit jouw schulp te kruipen? Wordt het niet eens tijd dat je jezelf laat zien aan andere mensen op deze wereld? Is het al tijd dat je jouw gedachten en gevoelens met anderen gaat delen? Je zult zien hoeveel je ontvangt wanneer je deelt! Je zult zien hoeveel je terug krijgt wanneer je jezelf geeft! Mogen we je daar een handje bij helpen?
Leerdoelen assertiviteitstraining
De Steven heeft nog andere leerdoelen ontwikkeld voor de training assertiviteit.
Ebook of webinar
Meer weten over assertiviteit?
- volg ons webinar over assertiviteit
- bestel ons ebook over assertiviteit
Of bekijk onze training assertiviteit!
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.