Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Rouwcoaching en verliesbegeleiding

Rouwcoaching en verliesbegeleiding: De Steven verzorgt coaching bij rouw, rouwprocessen en verlieservaringen. U moet hierbij niet alleen denken aan het verwerken van het overlijden van een dierbare, maar mijn verlies- of rouwverwerking is veel breder. U kunt bij verlies-of rouwverwerking o.a.  denken aan:

 • ontslag en verlies van baan en werk
 • echtscheiding
 • het verminderen van gezondheid en mogelijkheden
 • leren leven met een beperking
 • bij faillissementen
 • bij de miskraam
 • bij overlijden van een dierbare
 • bij de burnout

Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Bovendien zijn er ook combinaties denkbaar. Staat uw “obstakel” er niet bij?

Coaching bij rouw- en verliesverwerking

De regie voeren over uw leven

Ieder leven gaat gepaard met ups en downs. Bij de een wat meer, bij de ander wat minder. Maar iedereen komt op enig moment in zijn leven obstakels tegen. Hoe gaat u daar mee om?  Soms lukt dit moeiteloos, maar er kunnen ook momenten voorkomen dat u het even niet meer weet. Omdat het obstakel te groot is of omdat het er gewoon te veel zijn. Heeft u het gevoel dat u stil staat of dat u vastgelopen bent, dan kan een individueel coachingstraject u verder helpen. U leert om zelf weer de  regie te voeren in plaats van u te laten meevoeren in het moment. U leert om het verlies een plaatsje te geven en van daaruit voorzichtig naar de toekomst te kijken. Hoe gaat  u verder op een manier die voor u goed voelt.

Verliesgebeurtenissen

Een verliesgebeurtenis is het voorval wat zich voordeed en waardoor het verlies ontstond. Voorbeelden van verliesgebeurtenissen zijn:

 • Ontslag: het verlies van een baan kan zeer ingrijpend zijn
 • Burn out: u bent zichzelf onderweg verloren
 • Scheiding: verlies van een relatie
 • Overlijden: verlies van een dierbare
 • Verlies van gezondheid
 • Ongewenste veranderingen

Voorbeelden van verliesgebeurtenissen

Leerdoelen

Waarom zou je aan een traject rouw en verliesverwerking beginnen? Alleen u kunt hier op het antwoord geven. Voor iedereen is het uitgangspunt verschillend. Hieronder hebben we een aantal mogelijke leerdoelen uitgewerkt. Dit is geen uitputtende lijst. Staat uw doel er niet bij? Dat wil niet zeggen dat u niet voor uw doel bij ons terecht kunt. Ook voor u kunnen wij een passend traject samenstellen.

 • Verwerking verlies. Dit lijkt een open deur, maar dat is het echt niet. Sommige mensen lopen jaren rond met een onverwerkt verlies. Door het te negeren hopen ze dat dit vanzelf een plekje zal vinden. Vaak tegen beter weten in. Maar ergens in de loop der tijd zult u ervaren dat een verlies zich niet weg laat stoppen. Het verlies kan zich manifesteren in de vorm van een burn-out of het komt bijvoorbeeld tot uiting in woede-uitbarstingen. Hoe dan ook. Ergens in u leven moet u dealen met de verwerking. Pas dan kunt u een verlies een plekje geven.
 • Een verlies accepteren of aanvaarden. Volgens mij is dit een van de moeilijkste doelstellingen. Iets of iemand die heel dicht bij je stond en er nu niet meer is vaak heel erg moeilijk te verteren. Rouw en verlies gaat namelijk over het verlies van iets of iemand waar je veel waarde aan hecht en er nu niet meer iets. Dat ligt heel erg emotioneel en kan veel verdriet met zich meebrengen. Maar ook bijvoorbeeld gevoelens van woede. Denk in dit verband maar eens aan een lichaam dat niet meer functioneert zoals u dat wilt of aan uw partner die, voor u plotseling, concludeert dat deze niet meer met u verder wil.
 • Loslaten. Pas als u uw verlies definitief kunt loslaten kunt u verder met uw leven. Dat gaat nog een stapje verder als aanvaarden of accepteren.
 • Uw eigen kracht(her)vinden. Rouw en verlies gaat hand in hand met verandering. Deze verandering kan u behoorlijk uit uw evenwicht brengen. U bent u zelf in dit proces kwijtgeraakt. Dat kan door een overlijden zijn, maar ook door een scheiding, burn-out, lichamelijk disfunctioneren, ontslag of wat dan ook. Hoe vindt u uzelf terug? Of misschien wilt u wel niet meer terug naar uw oude ik. En wilt u juist uitvinden waar u nu staat. Ook dat kan in een rouw en verlies traject.
 • Een nieuwe weg inslaan. “Oude” waarden loslaten, betekent in vele gevallen ook dat er nieuwe kansen ontstaan. Ziet u dit als nieuwe kansen of vindt u dit juist bedreigend? Hoe kiest u de beste weg voor u zelf? U ervaart dat u nu op een kruispunt bent aangekomen. Welke afslag neemt u?
 • Relativeren. Hebt u door uw verlies een groot angstgevoel gekregen? Wilt u loskomen van deze beklemming door meer te relativeren? Relativering kan u helpen uw angstgevoelens te verminderen en dingen niet meer zo zwart-wit te zien. Door de grijstinten te verkennen kunnen uw gevoelens van angst afnemen en zal ook uw stress uiteindelijk afnemen.
 • Uzelf ontdekken. Door een verlies kunt u uzelf helemaal kwijtraken. Wie bent u eigenlijk? Waar staat u voor? Wat is uw eigen DNA? Wat wilt u in dit leven? Allemaal vragen die niet zo eenvoudig te beantwoorden zijn. Misschien hebt u uzelf wel helemaal weggecijferd, is uw doel bereikt of juist niet en valt u nu in een gat. Of u hebt zo veel last van stress dat u de hele dag opgefokt rondloopt, u bent door een depressie totaal uit balans. Of door verlies van een baan moet u een andere weg inslaan. Maar welke weg? Allemaal vragen die vragen om een antwoord. In het coaching traject probeer ik u weer richting te geven, zodat u weer uw weg kunt vervolgen.

Leerdoelen rouwverwerking en verlieservaring

Coachingstraject

In het coaching traject gaan we samen kijken hoe we dit verlies een plekje kunnen geven.  Het traject is altijd individueel en op maat. De gesprekken vinden plaats in een ongedwongen sfeer. In eerste instantie is de coaching gericht op het verwerken van een verlies, maar er wordt ook  gekeken naar de toekomst. Hoe wilt u verder? Of hoe kunt u verder? Allemaal wezenlijke vragen die belangrijk zijn voor de vervolgstappen in uw leven.

Duur traject

De duur van het traject is op voorhand niet aan te geven. Verandering kost nu eenmaal tijd. Zie dit traject als een investering in uzelf. En dat is eigenlijk onbetaalbaar!

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over coaching bij rouw en verliesverwerking? Neemt u dan contact met ons op.

Contact

Meer over rouw- en verliesverwerking?

Lees ook onze artikelen over rouw, rouwproces en verliesverwerking.

Rouw- en rouwproces


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook

Meer informatie

Training spreken in het openbaar

 • Datum: 18 november 2021 (9.30-16.00 uur)
 • Locatie: Amersfoort

Training spreken openbaar

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.