Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Rouwcoaching en verliesbegeleiding

Rouwcoaching en verliesbegeleiding: De Steven verzorgt coaching bij rouw, rouwprocessen en verlieservaringen. Je moet hierbij niet alleen denken aan het verwerken van het overlijden van een dierbare, maar mijn verlies- of rouwverwerking is veel breder.

Wat is rouw?

Wat is een rouwproces of verlieservaring? Rouwen is langzaam maar zeker begrijpen dat jouw leven zo ingrijpend is veranderd door een verlies van iets of iemand waar je veel waarde aan hecht. Rouw is de bewustwording dat het verlies onomkeerbaar is. Rouw neem je mee, overal waar je komt en overal waar je heengaat.

Rouwverwerking: bestaat dat?

Er wordt vaak gesproken over de term verwerking (rouwverwerking en verliesverwerking).  Het suggereert dat alle verlies te verwerken is, oftewel dat er een einde aan zit. Net alsof je na “verwerking” het pakketje weg kunt gooien en achter je kunt laten. Misschien geldt dit voor bepaalde verliezen wel zo, maar niet voor alle. Verlieservaring is een beter woord. Eigenlijk is dat wat rouwen is. Je ervaart het verlies en het verdriet en de pijn voor de rest van je leven. Het hoort bij je en het is bij je, voor altijd. Als je dat accepteert, wat absoluut niet meevalt, kun je ook de lichtpuntjes weer zien. En kom je tot liefde en aanvaarding voor jezelf.  Lees verder: wat is rouw?

Rouw en verlieservaringen: coaching

De regie voeren over jouw leven

Ieder leven gaat gepaard met ups en downs. Bij de een wat meer, bij de ander wat minder. Maar iedereen komt op enig moment in zijn leven obstakels tegen. Hoe ga je daarmee om?  Soms lukt dit moeiteloos, maar er kunnen ook momenten voorkomen dat je het even niet meer weet. Omdat het obstakel te groot is of omdat het er gewoon te veel zijn. Heb je het gevoel dat je stil staat of dat je vastgelopen bent, dan kan een individueel coachingsstraject je verder helpen. Je leert om zelf weer de regie te voeren in plaats van je te laten meevoeren in het moment. Je leert om het verlies een plaatsje te geven en van daaruit voorzichtig naar de toekomst te kijken. Hoe ga je verder op een manier die voor jou goed voelt.

Verliesgebeurtenissen

Een verliesgebeurtenis is het voorval wat zich voordeed en waardoor het verlies ontstond. Voorbeelden van verliesgebeurtenissen zijn:

  • Ontslag: het verlies van een baan kan zeer ingrijpend zijn
  • Burn-out: je bent jezelf onderweg verloren
  • Echtscheiding: verlies van een relatie
  • Overlijden: verlies van een dierbare
  • Verlies en verminderen van gezondheid en mogelijkheden
  • Ongewenste veranderingen
  • Leren leven met een beperking
  • Bij de miskraam

Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Bovendien zijn er ook combinaties denkbaar. Staat jouw levensgebeurtenis er ook bij?

Leerdoelen

Waarom zou je aan een traject rouw en verliesverwerking beginnen? Alleen jij kunt hierop het antwoord geven. Voor iedereen is het uitgangspunt verschillend. Hieronder hebben we een aantal mogelijke leerdoelen uitgewerkt. Dit is geen uitputtende lijst. Staat jouw doel er niet bij? Dat wil niet zeggen dat je niet voor jouw doel bij ons terecht kunt. Ook voor jou kunnen wij een passend traject samenstellen.

  • Verwerking verlies. Dit lijkt een open deur, maar dat is het echt niet. Sommige mensen lopen jaren rond met een onverwerkt verlies. Door het te negeren hopen ze dat dit vanzelf een plekje zal vinden. Vaak tegen beter weten in. Maar ergens in de loop der tijd zal je ervaren dat een verlies zich niet weg laat stoppen. Het verlies kan zich manifesteren in de vorm van een burn-out of het komt bijvoorbeeld tot uiting in woede-uitbarstingen. Hoe dan ook. Ergens in jouw leven moet je dealen met de verwerking. Pas dan kun je een verlies een plekje geven.
  • Een verlies accepteren of aanvaarden. Volgens mij is dit een van de moeilijkste doelstellingen. Dat iets of iemand die heel dicht bij je stond er nu niet meer is, is vaak moeilijk te verteren. Rouw en verlies gaan namelijk over het verlies van iets of iemand waar je veel waarde aan hecht en die er nu niet meer iets. Dat ligt heel erg emotioneel en kan veel verdriet met zich meebrengen. Maar ook bijvoorbeeld gevoelens van woede. Denk in dit verband maar eens aan een lichaam dat niet meer functioneert zoals je dat wilt of aan jouw partner die, voor jou plotseling, concludeert dat hij/zij niet meer met jou verder wil.

Leerdoelen rouw

  • Loslaten. Pas als je jouw verlies definitief kunt loslaten kun je verder met jouw leven. Dat gaat nog een stapje verder als aanvaarden of accepteren.
  • Jouw eigen kracht (her)vinden. Rouw en verlies gaan hand in hand met verandering. Deze verandering kan je behoorlijk uit jouw evenwicht brengen. Je bent jezelf in dit proces kwijtgeraakt. Dat kan door een overlijden zijn, maar ook door een scheiding, burn-out, lichamelijk disfunctioneren, ontslag of wat dan ook. Hoe vind je jezelf terug? Of misschien wil je wel niet meer terug naar jouw oude ik. En wil je juist uitvinden waar je nu staat. Ook dat kan in een rouw- en verliestraject.
  • Een nieuwe weg inslaan. “Oude” waarden loslaten, betekent in vele gevallen ook dat er nieuwe kansen ontstaan. Zie je dit als nieuwe kansen of vind je dit juist bedreigend? Hoe kies je de beste weg voor jezelf? Je ervaart dat je nu op een kruispunt bent aangekomen. Welke afslag neem je?
  • Relativeren. Heb je door jouw verlies een groot angstgevoel gekregen? Wil je loskomen van deze beklemming door meer te relativeren? Relativering kan je helpen jouw angstgevoelens te verminderen en dingen niet meer zo zwart-wit te zien. Door de grijstinten te verkennen kunnen jouw gevoelens van angst afnemen en zal ook jouw stress uiteindelijk afnemen.
  • Jezelf ontdekken. Door een verlies kun je jezelf helemaal kwijtraken. Wie ben je eigenlijk? Waar sta je voor? Wat is jouw eigen DNA? Wat wil je in dit leven? Allemaal vragen die niet zo eenvoudig te beantwoorden zijn. Misschien heb je jezelf wel helemaal weggecijferd, is jouw doel bereikt of juist niet en val je nu in een gat. Of je hebt zo veel last van stress dat je de hele dag opgefokt rondloopt en je bent door een depressie totaal uit balans. Of door verlies van een baan moet je een andere weg inslaan. Maar welke weg? Allemaal vragen die vragen om een antwoord. In het coachingstraject probeer ik je weer richting te geven, zodat je weer jouw weg kunt vervolgen.

Artikelen over rouw

Lees ook onze artikelen over rouw en verlies:

Coachingstraject

In het coachingtraject gaan we samen op zoek naar jouw verlies en het hervinden van een nieuwe weg. Het traject is altijd individueel en op maat. De gesprekken vinden plaats in een ongedwongen sfeer. In eerste instantie is de coaching gericht op het verwerken van een verlies, maar er wordt ook gekeken naar de toekomst. Hoe wil je verder? Of hoe kun je verder? Allemaal wezenlijke vragen die belangrijk zijn voor de vervolgstappen in jouw leven.

Duur traject

De duur van het traject is op voorhand niet aan te geven. Verandering kost nu eenmaal tijd. Zie dit traject als een investering in jezelf. En dat is eigenlijk onbetaalbaar!

Coaching bij rouw- en verliesverwerking

 

Ervaringen van deelnemers

Hierna tref je enkele ervaringen van deelnemers die een traject bij De Steven volgden:

  • ´De organisatie waar ik werk heeft er alles aan gedaan!´

    Na veel wikken en wegen heeft hij de knoop doorgehakt en er kwam een einde aan zijn relatie. Dit had de nodige impact op zijn werk. Er moest andere woonruimte gezocht worden en natuurlijk moest er van alles geregeld worden. Toen alles klaar was kwam de verwerking pas op gang. Op zijn werk klaagde hij over concentratieproblemen en oververmoeidheid. De Steven werd ingezet voor een coachingstraject. Wekelijks vond een sessie plaats van 1 uur waarbij hij op neutraal terrein van zich af kon praten. Zelf zegt hij: ‘de organisatie waar ik werk, heeft er alles aan gedaan’. Zijn leidinggevende zegt: ‘het is beter om in zo’n situatie externe hulp in te roepen zodat je als leidinggevende niet te zeer verweven wordt met de privésituatie van de medewerker’.

  • Verliesverwerking en rouwverwerking

    Twee weken nadat zijn partner overleden was belde zijn werkgever en meldde de medewerker aan voor een coachingstraject gericht op verliesverwerking.
    Het had een enorme impact op hem en bovendien moest hij nu ook nog voor zijn 3 kinderen zorgen. Het kon bijna niet anders of het had grote invloed op zijn functioneren. Zelf zei hij er het volgende over: Mijn werk zorgde enerzijds voor een zekere afleiding anders verzwelg je in gevoelens van verdriet. Anderzijds was het voor mij een hele belasting om iedere dag toch op het werk te verschijnen. Gelukkig heeft mijn werkgever begrip getoond voor mijn situatie.

  • Coaching gericht op verandering in de persoonlijke situatie

    Wekelijks kwam hij bij de coach van De Steven en dat heeft een paar maand geduurd. Daarna veranderde zijn behoefte en werd de frequentie lager. Nee, het rouwproces ging wel door. Ook na de coaching! Zelf zei hij er het volgende over: 'juist praten met iemand die je niet kent en die mij niet kende heeft me veel gebracht. Dat is toch anders dan bij familie en vrienden. Als ik daar mijn verdriet toon, merk ik dat het bij hen ook weer gevoelens oproept. Dat maakt het praten erover weleens moeilijker.

  • Burn-out

    Opeens was zij volkomen uitgeput en kwam thuis te zitten met een burn-out. Op advies van de werkgever nam ze contact met ons op. Het gesprek ging over haar werk, over druk en werkdruk die ze ervaarde maar uiteindelijk kwam het verhaal los: 'inmiddels is het alweer zes jaar geleden dat onze oudste is overleden'. Hij was ziek en langzamerhand zagen ze hun kind achteruitgaan. Jezelf verliezen is ook een rouwproces.

Meer informatie?

Wil je meer informatie over coaching bij rouw en verliesverwerking? Neem  dan contact met ons op.

Contact


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Authentiek communiceren

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Authentiek communiceren!

ebook communicatie

Meer informatie

Twee aanbiedingen t/m 16 december

We hebben t/m 16 december een aantal aanbiedingen.

Nieuwste e-book - de valkuilenbibliotheek

Valkuilenbibliotheek

Het e-book De Valkuilenbibliotheek beschrijft 141 valkuilen met als doel om handvatten te bieden en deze patronen te doorbreken. Dit 335 pagina's tellende e-book is een verzameling van uitgewerkte artikelen die je op onze website kunt vinden. Ze zijn bewerkt en samengevoegd tot een praktische gids.

Normale prijs: € 22,85
Nu in de aanbieding: 17,15 (25% korting)

Valkuilenbibliotheek

Aanbieding 2: eigenschappenanalyse

Ben jij benieuwd naar waar jouw kracht ligt en waar je misschien wat door kunt slaan? Wil je meer inzicht in jezelf, in wat je drijft, en in hoe je effectiever kunt zijn in je werk en privéleven? De eigenschappenanalyse kan jou op weg helpen.

Normale prijs: € 21,75
Nu in de aanbieding: 14,15 (35% korting)

Meer informatie

Nieuwste podcast met Remko Gaijkema

Remko Gaijkema

Vanaf donderdag publiceren wij de nieuwste podcast. In deze aflevering heb ik een bijzonder gesprek met Remko Gaijkema, met wie ik al 32 jaar samenwerk. Samen duiken we dieper in het thema persoonlijke ontwikkeling en kijken we naar hoe je jezelf én anderen beter kunt begrijpen. Een belangrijke rode draad in ons gesprek is de eigenschappenanalyse – een hulpmiddel om inzicht te krijgen in je kwaliteiten, valkuilen en gedrag.

Podcast beluisteren of bekijken?

Bekijk de podcastserie 'reis of bestemming'

Kirsten Greaves-Lord

Je kunt de volgende 7 podcast's terugkijken.

  • Podcast 1: podcast met mijn kinderen: Opgroeien in een ondernemersgezin   
  • Podcast 2: podcast met Martin Dirks, de directeur die me 35 jaar geleden in dienst nam
  • Podcast 3: podcast met mijn kinderen: Acquisitie of inquisitie, vroeger en nu!   
  • Podcast 4: Groeien met de riemen die je hebt
  • Podcast 5: Meegaan met de tijd of tegen de stroom in?
  • Podcast 6: ondernemen in weer en wind
  • Podcast 7: slim en gevoelig

Podcast beluisteren of bekijken?

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.