Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Het verlies van een kind en het rouwproces

Het verlies van een kind is een zeer schokkende ervaring. Jouw hele toekomstbeeld wordt hierdoor aangetast. Of je nu jouw ongeboren kind verliest, jouw baby, jouw thuiswonende kind of jou al uit huis wonend kind: het verlies van een kind is zeer ingrijpend. Je blijft immers te allen tijde ouders. Hoe oud je kind ook is. Ook als je jouw enig kind verliest blijf je altijd ouders!

De toekomst valt in duigen

Als ouders heb je altijd een beeld voor ogen over de toekomst van jouw kind of kinderen. Hoe zal dit kind zich ontwikkelen, hoe zal het opgroeien? Je bent misschien al bezig geweest de kinderkamer in te richten of je ziet jouw kind als opvolger in jouw bedrijf. Je droomt voor jouw kind graag een mooie en bijzondere toekomst. Als je jouw kind kwijtraakt, door wat voor reden dan ook, dan valt dit toekomstperspectief helemaal weg. Het lijkt alsof je een stukje van jezelf bent kwijtgeraakt. Dit gevoel kan alles overweldigend zijn en het voelt vaak alsof je niet meer verder kunt. Toch heb je misschien nog meer kinderen of je hebt een partner. Ook zij moeten hun weg in het verdriet vinden, want ook voor hen is het moeilijk om het leven weer op te pakken. Kun je elkaar daarbij helpen of raak je door het verdriet juist verder van elkaar verwijderd? Rouwen doet ieder op zijn of haar eigen manier. Je kunt elkaar vinden in het verdriet maar helaas drijft verdriet maar al te vaak mensen ook uit elkaar.

Rouwproces bij verlies kind

Rouw- en verlies

Bekijk de mogelijkheden voor rouw- en verliesverwerking.

Rouw- en verliesverwerking

Webinar over loslaten

Bekijk de webinar over loslaten via onze webshop!

Webinar loslaten

Wijze van verlies

Ook de manier waarop je jouw kind bent kwijtgeraakt zal je een plekje moeten geven. Dit kan door een ziekte, een ongeluk of een zwangerschapsprobleem zijn. Ook moeilijk is als jouw kind door wat voor reden dan ook geen contact meer met jou wil. Het kind is er dan nog wel maar toch zal je hem of haar moeten loslaten. Loslaten is en blijft heel erg moeilijk. Immers dichter dan een kind kan er niemand bij je staan.

Rouwen

Voor rouwen is er nooit een standaardmethode. En zeker geen tijdpad! Bovendien rouwt ieder op zijn eigen manier. Geef elkaar die ruimte. Ook al begrijp je dit niet en is dat niet jouw manier. Het verdriet van je af praten is altijd goed. Hiervoor kun je altijd bij mij terecht. Als rouwcoach geeft ik je alle ruimte voor jouw verdriet. Vergeten zal je het nooit. En dat hoeft ook niet. Ook een verloren kind blijft jouw kind. Het maakt voor altijd deel van jou uit.  Maar samen zullen we proberen jouw verdriet een plekje te geven zodat je weer deel kunt uitmaken van het leven. Hoe lang dit gaat duren? Geen idee. Ik zeg altijd: zolang het nodig is. Rouw verloopt in fases. Maar rouw is nodig om het verdriet uiteindelijk hanteerbaar te maken. Ik kan jou handvatten geven om het rouwproces te doorlopen en jouw verdriet te leren begrijpen, maar het is geen vast proces. Ieder mens is anders en zal het grote verlies op een andere manier beleven.

Rouw- en verlies

Bekijk de mogelijkheden voor rouw- en verliesverwerking.

Rouw- en verliesverwerking

Leerdoelen

Bekijk de leerdoelen voor de training omgaan met veranderingen.

Leerdoelen bij veranderingen

Auteur

Dit artikel is geschreven door Gea van der Veen.

Gea van der Veen: presentatietrainer, spreekcoach, verliesexpert


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Bekijk alle e-books

 • Willen is minder moeten
 • Authentiek communiceren
 • Word assertief: doorbreek de vicieuze cirkel!
 • Conflicthantering
 • Delegeren en loslaten
 • Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden
 • Hoogsensitief: label of labiel?
 • Talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!
 • Hoogbegaafd: probleemgeval of gave?
 • Luister en zie mij: het diagnostisch gesprek met hoogbegaafde kinderen!
 • Analysevaardigheden
 • Hoe ga je met je tijd om?
 • De kwaliteitenbibliotheek: 163 kwaliteiten uitgebreid beschreven
 • Verbeterplan bij disfunctioneren
 • Zelfvertrouwen: mag ik er twee kilo bij?

Bekijk alle e-books

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.