Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Uitgestelde rouw of onvoldoende rouwen

Onvoldoende of uitgestelde rouw betekent eigenlijk dat je een rouwproces niet hebt kunnen doormaken. Je hebt het rouwproces vermeden wat vaak gevolgen heeft voor situaties verderop in jouw leven. Met een verlies omgaan is nog niet zo gemakkelijk. Zeker als het verlies al wat langer geleden heeft plaatsgevonden, wordt er niet zelden door buitenstaanders gevonden dat het nu wel over moet zijn. Dat wordt natuurlijk nooit met zo veel woorden gezegd, maar je merkt, of denkt te merken, dat jouw omgeving vindt dat het nu wel klaar moet zijn. Je spreekt steeds minder over jouw verlies. Je probeert jouw verlies weg te duwen. Naar een plekje waar je er niet meer aan hoeft te denken. Iedereen heeft gelijk. Na zoveel tijd moet het nu wel klaar zijn. Het leven gaat immers door? De grootste dooddoener van een verlieservaring.

Verlies en doorzettingsvermogen

Je pakt jouw leven weer op. En voor de buitenwereld lijkt het alsof je er inderdaad helemaal klaar mee bent. Je bent immers een doorzetter en met die instelling kan het alleen maar goed komen. En dat klopt: met doorzettingsvermogen kun je inderdaad een heel eind komen. Maar een teveel aan doorzettingsvermogen kan juist averechts uitpakken. Je negeert alle signalen die jouw lichaam en geest je geven. Want je moet door. Zo “hoort” het immers en dat wordt van je verwacht. Door deze instelling leg je jezelf een enorme druk op. Dat kan lange tijd goed gaan. Zo lang zelfs dat je niet eens meer de link met jouw verlies legt.

Tot je opeens in jouw reserves bent beland. Het helpt niet meer om een avondje vroeg te gaan slapen en zelfs na een vakantie ben je nog steeds doodmoe. Hierdoor kun je een burn-out ontwikkelen en soms zelfs in een depressie terecht komen.

Verlies en onvoldoende rouwen

Rouw- en verlies

Bekijk de mogelijkheden voor rouw- en verliesverwerking.

Rouw- en verliesverwerking

Webinar over loslaten

Bekijk de webinar over loslaten via onze webshop!

Webinar loslaten

Rouw en prestatiedrang

Om een verlies te verwerken kan het ook gebeuren dat je niet rouwt, maar jouw uitlaatklep zoekt in prestatiedrang. Zeker als het verlies bestaat uit falen wil dat nogal eens omslaan in prestatiedrang. Dan kan de mentaliteit naar boven komen: “ik zal ze wel eens laten zien, wat ik allemaal kan”. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

  • Een studie die niet gelukt is.
  • Een faillissement van een eigen bedrijf
  • Een ongeluk dat een eind heeft gemaakt aan jouw droom
  • Een negatief zelfbeeld
  • Een sportcarrière die niet door ging

Wat jouw verlies hierbij ook is geweest, je voelt na dit verlies een enorme drang tot presteren. Je wilt laten zien dat je -nog-meetelt. En daar zet je alles voor opzij. Ook het verwerken van jouw verlies.

Je bent zo ongelofelijk bezig om te presteren dat je onderweg totaal niet geniet van jouw prestaties. Sterker nog: je hebt het gevoel dat je steeds op jouw tenen loopt. Niet zelden steekt van tijd tot tijd de angst voor nieuwe mislukking de kop op en dat kan zelfs leiden tot faalangst.

Zeker als je vooral bezig bent met de hooggespannen verwachtingen van jouw omgeving en je de lat voor jezelf erg hoog legt, kun je ook hier makkelijk in een burn-out terecht komen of zelfs in een ernstige depressie raken.

Studenten en burn-out

Niet voor niets zien we steeds meer studenten die hier onder de enorme druk bezwijken. Er wordt niet zelden veranderd van studie, omdat ze de eerste studie niet aankonden. Een tweede studie MOET dan echt goed gaan, terwijl ze nog niet eens klaar zijn met de verwerking van de mislukking van hun eerste studie. Zeker studenten die niet gewend zijn om te gaan met teleurstellingen, wat een verlies ook kan zijn, kan een verlies van de eerste keus van hun studie als enorm ingrijpend voelen. Door vol door te gaan met hun tweede studie en daarnaast ook nog allerlei baantjes en het juk van de studiefinanciering komen zij meer dan gemiddeld in een burn-out terecht.

Verlies en het leven

Iedereen krijgt in zijn leven te maken met verlies. De een meer dan de ander en het een ingrijpender dan het ander. Toch zal je een manier moeten vinden om met jouw verlies om te gaan. Verlies laat zich niet negeren. Soms vroeg en soms heel veel later zal je er mee moeten dealen. Een goede rouwverwerking voorkomt problemen in een later stadium van jouw leven. Je kunt er niet om heen, maar je moet er echt doorheen. Er is geen gemakkelijke weg.

Rouw- en verlies

Bekijk de mogelijkheden voor rouw- en verliesverwerking.

Rouw- en verliesverwerking

Leerdoelen

Bekijk de leerdoelen voor de training omgaan met veranderingen.

Leerdoelen bij veranderingen

Auteur

Dit artikel is geschreven door Gea van der Veen.

Gea van der Veen: presentatietrainer, spreekcoach, verliesexpert


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Bekijk alle e-books

  • Willen is minder moeten
  • Authentiek communiceren
  • Word assertief: doorbreek de vicieuze cirkel!
  • Conflicthantering
  • Delegeren en loslaten
  • Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden
  • Hoogsensitief: label of labiel?
  • Talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!
  • Hoogbegaafd: probleemgeval of gave?
  • Luister en zie mij: het diagnostisch gesprek met hoogbegaafde kinderen!
  • Analysevaardigheden
  • Hoe ga je met je tijd om?
  • De kwaliteitenbibliotheek: 163 kwaliteiten uitgebreid beschreven
  • Zelfdoding: van heilige huisjes naar veilige huisjes?
  • Zelfvertrouwen: mag ik er twee kilo bij?

Bekijk alle e-books

Podcastserie 'reis of bestemming'

Je kunt in het kader van ons jubileum gratis onze podcastserie volgen in de serie van 'reis of bestemming'.

Podcastserie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.