Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Kinderloos – onvervulde kinderwens

Het woord kinderloos wordt vaak gebruikt in situaties waar een onvervulde kinderwens is. Achter kinderloosheid kan een wereld schuilgaan aan rouw, verdriet en teleurstelling. Vaak gevoelens die moeilijk gedeeld worden met anderen omdat er veel onbegrip is.

Is kinderloosheid een verlieservaring?

Iemand noemde het een ‘onzichtbare verlieservaring’. Dat is een correcte verwoording van waar het om gaat. Rationeel beschouwd zou je kunnen vragen: verlies waarvan? Hoe kun je nu een verlieservaring hebben van iets wat je niet gehad hebt? Maar wie kinderloos is, heeft wel iets verloren en dat is kinderwens die niet is vervuld. Zeker zodra duidelijk is, dat de mogelijkheid om zelf kinderen te krijgen niet bestaat, kan dat aankomen als een harde mokerslag.

Rouwgevoelens

Rouwgevoelens kunnen de kop heftig opsteken in tal van situaties. Iemand schreef: “Ik loop door de Hema en dwaal wat rond. Opeens sta ik er weer: op de kinderafdeling. Tientallen rompertjes jurkjes en ieniemienie broekjes kijken me aan. Ik moet ze even vastpakken, zachtjes de stof door mijn vingers laten gaan. Ik rouw, ik geniet en bedenk wat ik zou hebben gekocht. Zou hebben gekocht, inderdaad ..... mijn wens wordt niet vervuld”.

Onvervulde kinderwens en kinderloosheid is rouwproces

 

Lees ook: miskraam is een rouwproces.

Rouw- en verlies

Bekijk de mogelijkheden voor rouw- en verliesverwerking.

Rouw- en verliesverwerking

Webinar over loslaten

Bekijk de webinar over loslaten via onze webshop!

Webinar loslaten

Gemis en verlangen

Gemis en verlangen gaan hand in hand. Verlangen naar die kleine kinderarmpjes die je als vader of moeder omhelzen.  Verlangen naar een mooie tekening die je op moederdag ook wel zou willen krijgen. Overal waar je maar komt, kom je kinderen en ouders tegen. Wellicht dat in jouw omgeving steeds meer van jouw vrienden en kennis vader of moeder worden. Maar je wordt het niet. Dat kan een leeg gevoel geven. Iemand schreef: ‘Afgelopen vier jaar zijn heel moeilijk voor mij geweest. Mijn vriendinnen worden stuk voor stuk zwanger en ik heb het gevoel in een soort wachtkamer te zitten met mijn leven’.

Onbegrip

Er is veel onbegrip in onze maatschappij wanneer het over kinderloosheid gaat. In onze cultuur lijk je erbij te horen wanneer je kinderen hebt. Of anders gezegd: er wordt snel van uitgegaan dat je kinderen hebt. Een mevrouw die een onvervulde kinderwens had vertelde dat de kapper vroeg of ze nog iets leuks ging doen met de kinderen rond sinterklaas. Mensen zijn vaak niet tactisch en staan er geen ogenblik bij stil wat ze zeggen of vragen. Toch is het van belang dat je sociale steun krijgt waar je jouw verhaal en verdriet kwijt kunt! Laat je niet afpoeieren met dooddoeners als: ‘je moet het leven maar nemen zoals het is’.

Relatie onder spanning

Soms hoor ik verhalen dat de relatie eronder gaat lijden. De één kan het moeilijker aanvaarden dan de ander wellicht. De één is meer introvert en vindt delen misschien moeilijk terwijl de ander juist heel extravert is. Lees ook: uit elkaar groeien door rouw en verlies. Juist bij rouw en verlies is communicatie zo van belang. Zeker: communicatie is altijd van belang. Maar indien er rouw is, is het nog belangrijker.

Doel, betekenis en zingeving

Wanneer je weet dat je kinderloos blijft is het van belang om samen met jouw partner doel, betekenis en zingeving aan jouw leven te geven. Wellicht op een andere manier dan je oorspronkelijk had gedacht.

Lees ook: leven zonder kinderen, kan dat?

Rouw- en verlies

Bekijk de mogelijkheden voor rouw- en verliesverwerking.

Rouw- en verliesverwerking

Leerdoelen

Bekijk de leerdoelen voor de training omgaan met veranderingen.

Leerdoelen bij veranderingen

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Bekijk alle e-books

 • Willen is minder moeten
 • Authentiek communiceren
 • Word assertief: doorbreek de vicieuze cirkel!
 • Conflicthantering
 • Delegeren en loslaten
 • Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden
 • Hoogsensitief: label of labiel?
 • Talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!
 • Hoogbegaafd: probleemgeval of gave?
 • Luister en zie mij: het diagnostisch gesprek met hoogbegaafde kinderen!
 • Analysevaardigheden
 • Hoe ga je met je tijd om?
 • De kwaliteitenbibliotheek: 163 kwaliteiten uitgebreid beschreven
 • Verbeterplan bij disfunctioneren
 • Zelfvertrouwen: mag ik er twee kilo bij?

Bekijk alle e-books

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.