Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Het rouwproces bij ontslag

Het rouwproces bij ontslag wordt vaak onderschat. Een outplacementtraject begint met de verwerking van baanverlies. Daar staan we als eerste uitvoerig bij stil. Verlies van baan brengt een rouwproces op gang omdat er een belangrijke verandering plaatsvindt in jouw leven.

Fasen bij de verwerking

Het rouwproces is een kluwen van gevoelens waar ik nader op zal ingaan. Ik onderscheid in het rouwproces een aantal fasen die kriskras door elkaar lopen namelijk:

 • Ontkenning
 • Boosheid
 • Desoriëntatie
 • Aanvaarding

 

Ontslag is een rouwproces

Rouw- en verlies

Bekijk de mogelijkheden voor rouw- en verliesverwerking.

Rouw- en verliesverwerking

Outplacement en loopbaanbegeleiding

De Steven biedt outplacement en loopbaanbegeleiding.

Outplacement

 • Ontkenning

  Ongeloof! Daar begint het mee. Dit zal mij niet overkomen. Als het ware doe je de kleppen van jouw psyche op slot. Je wilt het niet weten. Waarom niet? Omdat het je te veel is. Je kunt het nog niet bevatten, al weet je wel beter. Altijd stond je klaar voor jouw organisatie. Je was vroeg uit bed en ging soms later naar huis. Je was loyaal en je voelde je verantwoordelijk. En nu heb je het gevoel dat je aan de kant bent gezet. Het kan niet waar zijn! Het kost tijd voor iedere cel in jouw lichaam weet dat het écht zo is dat je een verlies hebt geleden..

 • Boosheid

  Het tweede onderdeel kenmerkt zich door boosheid. Je bent boos op jouw organisatie. Waarom hebben ze het zover laten komen? Waarom greep niemand in? Je hebt het gevoel dat jouw collega’s je gewoon hebben laten vallen. Nu sta je er alleen voor. Zelfs de mensen die zeiden ‘als jij weggaat, vertrek ik ook hoor!’, laten niets meer horen. Het maakt je boos en verdrietig. Je bent ook boos op jezelf. Waarom heb je het zover laten komen? Waarom greep je niet eerder in? Boosheid op de ander en op jezelf wisselt soms af in een snel tempo. Boosheid is een emotie die er is en die eruit moet. Als je boosheid negeert, komt het er op een andere manier wel uit. Bovendien is dat zeer belangrijk voor het verwerkingsproces. Ontken niet dat je boos bent. Aanvaard jouw gevoelens. Terug naar jouw vrienden: zorg dat je je kunt uiten, zonder dat de ander jou veroordeelt. En………. veroordeel jezelf ook niet omdat je boos bent, het hoort erbij!

 • Desoriëntatie

  Je hebt het gevoel dat je de weg even kwijt bent. Hoe moet het nu verder? De helft van de outplacementtijd zit er nu al op en het lijkt er nog niet op dat je maar zo weer aan de slag bent. Je duikt terug in de oude tijd. ‘Als je toen en toen had ingegrepen dan……. was het nooit zover gekomen’. En was het ook niet een beetje jouw eigen schuld? Je hebt moeite om jouw levensritme onder controle te houden. Te laat naar bed, te laat opstaan, te weinig doen! Een futloos en leeg gevoel. Je bent verdrietig, onzeker en je twijfelt. In plaats van er iets mee te doen, duik je weg. Waar verdriet zich niet uit in tranen, daar wenen de andere organen.

 • Aanvaarding

  Dan komt de dag van aanvaarding. Je kunt incasseren wat er gebeurd is, je neemt de schade op. Jouw emoties vliegen minder heen en weer. Je ziet weer lichtpunten. Je krijgt weer zin om wat te doen en je pakt de draad van jouw leven weer op.

Gevoelens in het rouwproces

Gevoelens in een rouwproces wisselen zich snel af. Boosheid, verdriet, intense lachbuien, cynisme, wrange humor, onzekerheid, twijfel, frustratie, teleurstelling. Maar ook: blijheid en opluchting (je bent van de organisatie verlost).

Hoe reageert jouw omgeving op het ontslag?

Wellicht is er sprake van een gedwongen vertrek en is de keuze voor jou gemaakt. Misschien hebt je zelf wel de keuze gemaakt omdat je inzag dat het zo niet langer kon doorgaan. In beide gevallen is een outplacementtraject een ingrijpende ervaring omdat er een behoorlijke verandering optreedt in jouw leven. Ook de omgeving kan soms vol onbegrip reageren. Er zijn honderden adviseurs met tal van tips en trucs.

 •  ‘Heb je wel nagedacht over de risico’s van een outplacement?’
 •  ‘Stel je voor dat je binnen afzienbare tijd niet de juiste baan hebt?’
 •  ‘Ben je niet te gemakkelijk akkoord gegaan met het voorstel van de organisatie?’
 •  ‘Op jouw leeftijd een baan vinden zal niet gemakkelijk zijn’
 •  ‘Ja zeg, ook logisch, jij bent ook niet de gemakkelijkste’

Mijn slogan is: ‘in de nood leer je niet je vrienden kennen, maar kom je erachter wie je kennissen zijn’.

Reacties van mensen kunnen pijn doen. Wellicht heb je ook vrienden waar je jouw gevoelens en gedachten mee kunt delen zonder dat er een veroordeling plaatsvindt. Ik adviseer om daar maar heel veel gebruik van te maken.

Tips

Ik heb ook adviezen. Nog meer adviseurs dus!

 • Probeer zoveel mogelijk in jouw werkritme te blijven. Op tijd uit bed en normale tijd in bed.
 • Ga zoveel mogelijk bewegen: wandelen, fietsen of wat je maar leuk vindt.
 • Probeer zo goed mogelijk te eten.
 • Pak vanaf de eerste dag het outplacementtraject op en maak een gericht plan met jouw coach hoe je het traject wilt invullen.
 • Neem de tijd. Veel mensen willen zo gauw mogelijk weer aan de slag en terecht! Maar gebruik wel de tijd om de juiste keuzes te maken. Het zou zonde zijn om keuzes te maken waar je achteraf spijt van krijgt. Zie het als een kans! Nu heb je de gelegenheid om een carrièreswitch te maken, een ander facet van je vakgebied te verkennen, een andere sector op te zoeken of iets anders in je beroep te veranderen waar je wellicht al langer van droomt.

Rouw- en verlies

Bekijk de mogelijkheden voor rouw- en verliesverwerking.

Rouw- en verliesverwerking

Leerdoelen

Bekijk de leerdoelen voor de training omgaan met veranderingen.

Leerdoelen bij veranderingen

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.