Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Ongeluk kan leiden tot rouwproces

Ongeluk kan leiden tot rouwproces en verlieservaring. Vaak is het maar een klein berichtje in de krant. Er is een ongeluk gebeurd met slechts lichtgewonden. Een klein berichtje, maar met hele grote gevolgen. Om van de gevolgen bij groot letsel maar niet te spreken. Een ongeluk is een enorme ingreep in jouw leven. De gevolgen van een ongeluk draag je de rest van jouw leven met je mee. Het maakt hierbij niet uit of je nu wel of geen blijvend letsel hier aan overhoudt. De impact van een ongeluk is zeer groot.

Overigens moet je bij een ongeluk niet alleen aan een verkeersongeluk denken. Het kan ook gaan om een ongeluk in jouw huis, bijvoorbeeld een klusongeval of een huishoudelijk ongelukje. Het kan gaan om een val buitenshuis van de fiets of van een stoep. Je kunt hier zelf van alles bij bedenken. Maar waar het ook om gaat, een ongeluk raakt diep in iemands leven.

Letsel na een ongeval

Na een ongeluk ontstaat er letsel. Zichtbaar en onzichtbaar. Het zichtbare letsel is eenvoudig vast te stellen. Het onzichtbare letsel is veel moeilijker. Het kan bijvoorbeeld gaan om de acceptatie van letsel. Hoe ga je verder met een minder functionerend lichaam? Bij een fysiotherapeut kun je werken aan een zo groot mogelijk herstel, maar als volledig herstel niet meer mogelijk is zul je toch een manier moeten vinden om verder te gaan. Dit proces noemen we rouwverwerking. 

Een ander gevolg kan angst zijn. Zeker na een verkeersongeluk. Je zit na een ongeval met veel vragen. Had ik het niet kunnen zien aankomen? Hoe heb ik de situatie zo verkeerd kunnen beoordelen? Zelfs als je niet de veroorzaker bent kunnen er twijfels bij jou ontstaan. Je wordt angstig dat het jou opnieuw overkomt. Dat kan je onzeker maken en wellicht ben je bang opnieuw achter het stuur te gaan zitten. Je kunt pas weer met zelfvertrouwen aan het verkeer deelnemen als je deze gebeurtenis goed hebt verwerkt.

Ongeluk kan leiden tot rouwproces

Vermindering van gezondheid

Lees ook mijn artikel over vermindering van gezondheid.

Vermindering van gezondheid

Rouw- en verlies

Bekijk de mogelijkheden voor rouw- en verliesverwerking.

Rouw- en verliesverwerking

Webinar over loslaten

Bekijk de webinar over loslaten via onze webshop!

Webinar loslaten

Ongeval en werk

Als een ongeval zo ingrijpend is geweest dat je jouw werk niet meer, of gedeeltelijk niet meer kunt verrichten dan heeft dit nogal wat consequenties. Je wordt zo vanuit jouw volle leven patiënt. Je komt in een hele andere wereld terecht. Een wereld van artsen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, psychologen, bedrijfsartsen en noem maar op. Je gaat werken aan jouw herstel voor zo ver dat mogelijk is. Maar er komt een moment dat je weer aan het werk kunt. Misschien met ander werk of minder uren, maar toch. Hoe doe je dat? Opnieuw aan het werk is meer dan iedere dag een paar uurtjes op het werk doorbrengen en dan wekelijks opbouwen zoals vaak gedacht wordt. Er komt veel meer bij kijken. Om maar een paar dingen te noemen:

 • Wennen aan werkritme
 • Balans werk/privé
 • Blijven werken aan conditie c.q. herstel
 • Stellen van grenzen
 • Aanpassingen

Gedwongen thuis na een ongeval, wat nu?

Het kan ook zijn, dat je na een ongeval  helemaal niet meer kunt werken. Je wordt dan gedwongen tot het nadenken over jouw toekomst. Een toekomst die er heel anders uitziet dan je had verwacht. Dat is nogal wat om te verwerken. Je ondergaat een rouwproces. Het verlies van werk wordt veel gezien als verlies van een identiteit. Het gevoel hebben er niet meer toe te doen in deze maatschappij. Dat kan een enorme geestelijke belasting zijn.

Daarnaast moet je ook nog het verlies van jouw gezondheid verwerken. Je weet nu dat het niet meer goed zal komen. Met die diagnose moet je wel verder. Maar hoe dan? Hoe geef je invulling aan jouw enorm veranderde leven? Een veranderd leven, maar ook een leven met beperkingen. Hoe vind je een balans?

Overigens verandert door een ongeval ook het leven van jouw naasten. Spontane dingen doen wordt heel moeilijk. Ook zij moeten hier mee leren omgaan. Zij kennen je zoals je was, maar helaas ben je degene niet meer. Wel van geest maar niet van lichaam.

De Steven kan je helpen bij het begeleiden van het rouwproces en het verwerken van dit enorme verlies. Niet voor niets wordt vaak gezegd dat gezondheid het belangrijkste is in iemands leven. Een gezond leven is voor jou misschien niet weggelegd, maar wel een zinvol leven.

Rouw- en verlies

Bekijk de mogelijkheden voor rouw- en verliesverwerking.

Rouw- en verliesverwerking

Leerdoelen

Bekijk de leerdoelen voor de training omgaan met veranderingen.

Leerdoelen bij veranderingen

Auteur

Dit artikel is geschreven door Gea van der Veen.

Gea van der Veen: presentatietrainer, spreekcoach, verliesexpert


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Bekijk alle e-books

 • Willen is minder moeten
 • Authentiek communiceren
 • Word assertief: doorbreek de vicieuze cirkel!
 • Conflicthantering
 • Delegeren en loslaten
 • Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden
 • Hoogsensitief: label of labiel?
 • Talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!
 • Hoogbegaafd: probleemgeval of gave?
 • Luister en zie mij: het diagnostisch gesprek met hoogbegaafde kinderen!
 • Analysevaardigheden
 • Hoe ga je met je tijd om?
 • De kwaliteitenbibliotheek: 163 kwaliteiten uitgebreid beschreven
 • Verbeterplan bij disfunctioneren
 • Zelfvertrouwen: mag ik er twee kilo bij?

Bekijk alle e-books

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.