Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Wat is rouw?

Wat is rouw? Of is het rauw? Hoe kun je het beste “rouw ”omschrijven? Een goede vriend zei mij eens: ”rouw is alles waar je waarde aan toekent en wat je hebt verloren”. Dit is wat mij betreft een treffende omschrijving en ik kan mij daar helemaal in vinden. Een gevolg van rouw is een buitengewoon rauwe pijn. Een pijn die zich niet laat verstoppen. Je kunt het een tijdlang negeren, soms zelfs heel erg lang, maar er komt een moment dat je hier iets mee moet. Rouw laat zich niet onbeperkt opzijzetten. Doe je dit wel, dan dreig je in een burn-out terecht te komen en wordt het rouwproces nog moeilijker. Ik noem het niet alleen een rouwproces, maar ook een rauw proces. Dit noem ik zo omdat rouw alles te maken heeft met een heel primair gevoel.

Rouw wordt onderschat

In onze westerse samenleving wordt niet veel aandacht (meer) gegeven aan rouw. Nog niet zo lang geleden droegen mensen in de rouw een rouwband of zwarte kleding. Dat gaf een duidelijk signaal af aan de omgeving dat er iets ingrijpends gebeurd was en werd er rekening mee gehouden.

Tegenwoordig gebeurt rouwen slechts in een kleine kring. Het lijkt wel of iedereen nu een perfect leventje heeft. Kijk maar eens rond op Social Media. Er worden foto’s gedeeld van de perfecte vakantie, het geweldige nieuws van een promotie op het werk, de leuke uitgaansavond met vooral veel vrienden. Het kan niet geweldig, prachtig, super en cool genoeg zijn.

Wat is rouw?

Toch lezen we dat er steeds meer mensen, en vooral jongeren, aan een depressie lijden. Er gaan nog steeds veel bedrijven failliet en dus krijgen veel werknemers ontslag. In het beste geval behouden ze wel hun baan, maar volgt er een grote reorganisatie. Wat doe je als je je nieuwe baan helemaal niet leuk vindt? Of jouw trouwe viervoeter overlijdt en je moet verder zonder jouw allerbeste kameraad? Of door alle veranderingen op jouw werk is de werkdruk enorm hoog geworden: hoe ga je met die druk om? Er zal iets bij jou of in jouw werkomgeving moeten veranderen, maar hoe dan? Je hebt net te horen gekregen dat je aan een chronische ziekte lijdt of jouw topsport carrière zit er niet meer in na talloze blessures. Hoe ga je daar mee om? Of je ontdekt dat je hooggevoelig bent. Alle prikkels komen enorm bij jou binnen en je bent regelmatig overprikkeld. Allemaal oorzaken van een rouwproces. Maar je moet hier wel wat mee doen, want vanzelf lost dit zich niet op!

Maar hier zie je niets van terug op Social Media. Niemand deelt dat hij of zij in een rouwproces zit. Daardoor lijkt rouwen niet meer te bestaan en lijk je de enige met een probleem.

Rouw- en verlies

Bekijk de mogelijkheden voor rouw- en verliesverwerking.

Rouw- en verliesverwerking

Webinar over loslaten

Bekijk de webinar over loslaten via onze webshop!

Webinar loslaten

Waarom krijgt rouw geen of onvoldoende aandacht?

Onze maatschappij is heel erg prestatiegericht. En we willen ook alles. Liefst ook nog tegelijk. We rennen en vliegen maar door. Op het werk, maar ook privé 'moeten' we heel erg veel. Enerzijds is de balans zoek, maar anderzijds besteden we ook veel te weinig aandacht aan ons gevoel. Met als gevolg dat als er een verlies plaatsvindt in ons leven, of dat nu overlijden, echtscheiding, ontslag, reorganisatie, ziekte, burn-out, stress of anderszins iets van waarde is, dat we ons geen raad weten met ons gevoel. Door het gevoel opzij te zetten en ons vol op de dagelijkse beslommeringen te storten, hopen we dit gevoel te kunnen negeren. Ja oké, een paar dagen dan, maar dan moet de knop om en richten wij ons weer op de toekomst. Helaas, dit werkt niet op deze manier. Jouw rouw verdient jouw volle aandacht. Pas als je jouw rouwproces aangaat en er vervolgens iets mee doet, kun je verder. Vaak op een heel andere manier dan je tot dan toe hebt gedaan. Een rouwproces, of rauw proces, is vaak ook het begin van een veranderproces.

Maak rouw bespreekbaar

Helaas is rouw nog niet zo bespreekbaar. Ik ben ervan overtuigd dat meer praten enorm kan helpen. Vaak blijft het nu zo “hangen”. Een collega die na lange tijd terugkomt op het werk na het overlijden van zijn vrouw. Ga je een gesprek met hem aan of praat je er juist overheen en doe je of er niets aan de hand is? Ook voor een werkgever is het vaak lastig. Stelt een werknemer prijs op zijn bezoek of wil deze juist met rust worden gelaten? Meer openheid naar elkaar toe maakt het beter bespreekbaar. Soms is alleen een luisterend oor voldoende. Het gevoel gehoord te worden.

Geef rouw de aandacht die het verdient!

Het uiteindelijke doel van een rouwproces is de rauwe pijn verwerken. Het een plekje geven, zodat de scherpe randjes ervan af gaan, zodat de pijn uiteindelijk wordt verzacht. Rouwen verslaat als het goed is rauw, gaat over in verzachten van pijn en tot slot in het verwerken. Pas dan kun je verder met het veranderproces. Voor rouwen bestaat geen tijdpad. Gun het rouwproces tijd en aandacht. Negeren lost niets op. Aandacht geven wel.

Bij het aandacht geven van jouw rouwproces wil ik je graag helpen. Wil je meer weten of wil je een afspraak maken, dan kun je hier contact met mij opnemen.

Rouw- en verlies

Bekijk de mogelijkheden voor rouw- en verliesverwerking.

Rouw- en verliesverwerking

Leerdoelen

Bekijk de leerdoelen voor de training omgaan met veranderingen.

Leerdoelen bij veranderingen

Auteur

Dit artikel is geschreven door Gea van der Veen.

Gea van der Veen: presentatietrainer, spreekcoach, verliesexpert


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Authentiek communiceren

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Authentiek communiceren!

ebook communicatie

Meer informatie

Bekijk alle e-books

  • Analysevaardigheden
  • Authentiek communiceren
  • Burn-out: een error in je lijf!
  • Conflicthantering
  • De kwaliteitenbibliotheek: 163 kwaliteiten uitgebreid beschreven
  • Delegeren en loslaten
  • Hoe ga je met je tijd om?
  • Hoogbegaafd: probleemgeval of gave?
  • Hoogsensitief: label of labiel?
  • Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden
  • Leiderschap in ontwikkeling
  • Luister en zie mij: het diagnostisch gesprek met hoogbegaafde kinderen!
  • Talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!
  • Verbeterplan bij disfunctioneren
  • Willen is minder moeten
  • Word assertief: doorbreek de vicieuze cirkel!
  • Zelfdoding: van heilige huisjes naar veilige huisjes
  • Zelfvertrouwen: mag ik er twee kilo bij?

Bekijk alle e-books

Bekijk de podcastserie 'reis of bestemming'

Kirsten Greaves-Lord

Je kunt de volgende 7 podcast's terugkijken.

  • Podcast 1: podcast met mijn kinderen: Opgroeien in een ondernemersgezin   
  • Podcast 2: podcast met Martin Dirks, de directeur die me 35 jaar geleden in dienst nam
  • Podcast 3: podcast met mijn kinderen: Acquisitie of inquisitie, vroeger en nu!   
  • Podcast 4: Groeien met de riemen die je hebt
  • Podcast 5: Meegaan met de tijd of tegen de stroom in?
  • Podcast 6: ondernemen in weer en wind
  • Podcast 7: slim en gevoelig

Podcast beluisteren of bekijken?

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.