Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Hoop en verwachting verliezen is een rouwproces

Hoop en verwachting verliezen is een verlieservaring. Gevoelens van rouw kunnen je overmeesteren. Vaak wordt het niet als zodanig gezien. Zeker niet door jouw omgeving. Pijnlijke reacties kunnen je daarom treffen. Onbegrip eveneens.

Wanneer?

Wanneer kun je hoop en verwachting verliezen? Dat zou een internetsite waard zijn, zoveel situaties er te beschrijven zijn. Daarom noem ik een aantal voorbeelden.

Hoop en verwachting verliezen

Rouw- en verlies

Bekijk de mogelijkheden voor rouw- en verliesverwerking.

Rouw- en verliesverwerking

Webinar over loslaten

Bekijk de webinar over loslaten via onze webshop!

Webinar loslaten

 • Herstel en gezondheid

  Na het zoveelste onderzoek krijg je te horen dat er geen hoop meer is op herstel. Je moet het doen met de werkelijke situatie. Dat betekent dat er voor jou geen medische hulp meer is. Je moet dus leren dealen met:

  • Minder fysieke mogelijkheden
  • Een handicap
  • Pijn die wel wat te verzachten is maar die nooit structureel zal weggaan
  • Minder geestelijke mogelijkheden
  • De constatering dat je een borderline hebt
 • Niet meer kunnen werken

  Je kunt afscheid nemen van werkend Nederland BV en je weet als geen ander dat je nooit weer een baan zult vinden. Daar kunnen tal van redenen voor zijn:

  • Je bent niet meer in staat om te werken vanwege jouw gezondheid
  • Je bent op een leeftijd dat een baan voor jou niet meer is weggelegd
  • Je kunt mentaal niet meer mee in het maatschappelijk verkeer
 • Partnerwens: je blijft alleen

  Ook jij had graag een partner gewild om samen het leven te delen. Maar inmiddels ben je ervan overtuigd dat dit niet meer gaat lukken. In ieder geval heb je de hoop verloren en dat heeft vergaande consequenties. Alleen blijven of weten dat je alleen zult blijven is een rouwproces. Je neemt afscheid als het ware van de verwachting en hoop die je eerder nog had.

 • Kinderwens

  Graag had je een gezin gewild. Maar je weet of je hebt te horen gekregen dat dit voor jou niet mogelijk is. Een onvervulde kinderwens betekent rouw. Je weet dat je jouw hoop moet laten varen en dat je moet leren aanvaarden dat dit voor jou niet weggelegd is. Een rouwproces dat door veel mensen niet begrepen wordt.

 • Herstel van relatie

  Je had gehoopt op herstel van relatie met jouw kinderen, jouw broer, zus of ouders. Ondanks dat je het vaker geprobeerd hebt om weer contact te zoeken, wordt er niet gereageerd. Je weet dat je moet leren om te accepteren dat het zo is. Maar je weet ook hoe moeilijk aanvaarden is.

Iemand schreef me: "Over verwachtingen denk je doorgaans niet zo na. Je gaat ervan uit dat zaken zullen verlopen zoals je ze voor je ziet. Als dat niet gebeurt, kan dat voelen als een heftige confrontatie met de werkelijkheid. Jouw beeld komt niet overeen met de realiteit. Jouw verwachtingen komen niet 'vanzelf' uit. Dat vergt de nodige verwerking. Maar dan heb je altijd nog hoop. Als het niet 'vanzelf' of 'nu' gaat, dan wellicht in de toekomst. Misschien als je er meer moeite in steekt, misschien als er nieuwe technieken zijn, misschien als die ander wat ouder en wijzer is, misschien als er voldoende tijd verstreken is, misschien als… Ja dan…! Hoop richt zich op dezelfde behoeften en verlangens en houdt je op de been als je verwachtingen niet uitkomen. Maar als ook hoop niet blijkt uit te komen, dan krijg je te verwerken dat je leven een andere wending neemt. Dat bepaalde zaken voor altijd buiten je bereik komen te liggen. Dat vraagt om treuren en afscheid nemen.

Wat betekent het, om je hoop en verwachting te verliezen? Het betekent dat je onder ogen moet zien dat je leven er anders uit komt te zien dan je gedacht had. Dat je je beeld en je plannen moet bijstellen, en die dingen moet loslaten die niet haalbaar blijken te zijn. Dat je je zowel mentaal als praktisch moet aanpassen aan de situatie, of je dat nu wilt of niet".

Rouw- en verlies

Bekijk de mogelijkheden voor rouw- en verliesverwerking.

Rouw- en verliesverwerking

Leerdoelen

Bekijk de leerdoelen voor de training omgaan met veranderingen.

Leerdoelen bij veranderingen

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.