Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Als het erg stil wordt…

Het is een hele moeilijke fase waar je door heen gaat. De periode voorafgaand aan een overlijden is heel erg zwaar. Je moet er zijn voor je naaste en vaak kom je aan je eigen gevoelens niet of nauwelijks toe.

Als een overlijden onverwachts komt dan stort je wereld heel plotseling in. Als een donderslag bij heldere hemel. Je had niet gedacht dat dit je zou overkomen. Van de ene op de andere dag is je leven totaal veranderd. Echt voorbereiden op een verlies kun je nooit. Ook al weet je dat het eraan zit te komen. Het daadwerkelijke verlies voelt ook dan als heel onwerkelijk.

De dagen na het overlijden

De dagen na een overlijden word je geleefd. Er moet veel geregeld worden en vele nabestaanden beleven dit dan ook als in een roes. Ze maken het nauwelijks bewust mee. Alle emoties van de afgelopen tijd eisen hun tol. Vermoeidheid, stress, alles gaat een rol spelen.

Stilte bij het overlijden

Rouw- en verlies

Bekijk de mogelijkheden voor rouw- en verliesverwerking.

Rouw- en verliesverwerking

Webinar over loslaten

Bekijk de webinar over loslaten via onze webshop!

Webinar loslaten

Uitvaart achter de rug

En dan is de uitvaart achter de rug. De meeste mensen gaan weer hun eigen weg. En dan ben jij eindelijk alleen met je emoties. In eerste instantie vind je dit wel prettig. Even aan jezelf toekomen, even alleen zijn met je gevoelens. Even helemaal niets.

Stil en leeg

En op een dag valt het je op. Het blijft wel erg stil. In het begin kwam er nog wel bezoek en rinkelde de telefoon. Nu blijft het alleen maar stil, heel erg stil. En als je bekenden tegenkomt dan lijkt het wel of ze je uit de weg gaan.

En dat voelt pijnlijk. Heel erg pijnlijk. Het besef dat mensen je mijden.

Tel ik nog mee?

Het lijkt erop dat je niet meer meetelt. En je gaat je van alles in je hoofd halen. “Het is bij mij niet gezellig meer. Logisch dat niemand meer komt” of “ik ben alleen. De rest bestaat veelal uit echtparen. Wat moeten ze dan bij mij. Misschien word ik ineens als een bedreiging gezien”.

Maar vaak is het dat echt niet. Omgaan met rouw wordt vaak erg lastig gevonden. Wat moet ik zeggen? Ik zou niet weten wat ik moet doen om te troosten. En weet je: het enige wat je moet doen is er gewoon zijn voor een rouwende. Meer niet. Dat is alles. De rest komt vanzelf. Maak de drempel niet zo hoog. Ga gewoon een kopje koffiedrinken. Ben je zelf rouwende en heb je nog kracht? Nodig mensen uit om een kopje koffie te drinken. Als de eerste horde is weggenomen is de volgende vaak makkelijker.

Rouw- en verlies

Bekijk de mogelijkheden voor rouw- en verliesverwerking.

Rouw- en verliesverwerking

Leerdoelen

Bekijk de leerdoelen voor de training omgaan met veranderingen.

Leerdoelen bij veranderingen

Auteur

Dit artikel is geschreven door Gea van der Veen.

Gea van der Veen: presentatietrainer, spreekcoach, verliesexpert


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.