Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Vermindering van gezondheid is een rouwproces

Vermindering van gezondheid is een rouwproces. Dat is overigens een proces dat niet door iedereen wordt begrepen. Het lijkt vaak zo vanzelfsprekend dat je kunt fietsen, sporten, lopen of op vakantie gaan. Alsof je er aanspraak op kunt maken wanneer dat niet het geval is.

Maar jij weet wel beter. Voor jou is bijna niets vanzelfsprekend meer. Omdat je al jaren sukkelt met jouw gezondheid. En je voelt als het ware dat jouw gezondheid steeds maar achteruitgaat. In ieder geval gaat het niet vooruit. Dat weet jij als geen ander.

Rouwproces bij vermindering van gezondheid

Rouw- en verlies

Bekijk de mogelijkheden voor rouw- en verliesverwerking.

Rouw- en verliesverwerking

Webinar over loslaten

Bekijk de webinar over loslaten via onze webshop!

Webinar loslaten

Verlies gezondheid en werk

Een gevolg van verlies van gezondheid kan zijn dat je minder moet gaan werken. Of misschien moet je alle werkzaamheden zelfs beëindigen. Dat is niet zonder consequenties. Voor jezelf heeft dit consequenties maar ook voor jouw omgeving. Het betekent dat je een verlies moet gaan verwerken namelijk het verlies van jouw baan. Ook financieel kan dit gevolgen hebben. Wellicht heb je daar zelfs zorgen over. Of wellicht moet je omscholen naar ander werk. Werk waar je niet voor gestudeerd hebt of werk op een lager niveau.

  • Verlies gezondheid privé 

    Echter ook privé heeft het verlies van gezondheid veel consequenties. Je kunt erg vermoeid zijn of veel pijn ervaren en daardoor veel minder actief zijn als voorheen. Kun je daarmee omgaan? En hoe reageert jouw omgeving daarop? Misschien moest je jouw favoriete sport opgeven. Een potje voetballen met jouw neefjes lukt niet meer zo goed. Kortom: je moet jouw leven anders inrichten. Een avond spontaan naar de kroeg gaan lukt niet meer! Of je moet het de volgende dag bezuren. De ervaring leert dat er in zulke situaties veel “vrienden” afhaken. Heel pijnlijk om mee te maken.
    Bij ex kankerpatiënten speelt soms ook de angst dat de ziekte terugkomt een grote rol. Hoe krijg je weer vertrouwen in de toekomst? Deze angst kan jouw dagelijkse leven behoorlijk beïnvloeden. Bij elk pijntje steeds weer de gedachte dat de ziekte terug is. Het vertrouwen ontbreekt om de toekomst weer vorm te geven. En dus gaat het leven aan jou voorbij…Een leven waar je zo voor geknokt hebt.

  • Verlies gezondheid en jouw omgeving

    Het is voor zowel werkgevers, collega’s, familie en vrienden wennen als je ineens te maken krijgt met een patiënt. Het vergt aanpassingen, begrip en de wil om met de veranderde situatie om te gaan. Daarom is het erg belangrijk om naar de patiënt te luisteren. Maar het vergt tijd voor alle partijen om met de veranderde situatie om te gaan.
    Overigens is het een enorme klus om werk en privé in balans te krijgen en te houden. Het te veel doen op het werk heeft zijn weerslag op privé en omgekeerd. Als het een stelselmatig ten koste gaat van het ander dan heb je geen plezier in jouw leven. Balans is het toverwoord. Maar hoe doe je dat? Dat is een heel proces. Soms van 2 stappen vooruit en weer 1 terug. De vooruitgang blijven zien in hele kleine stapjes. Voor anderen misschien niet of nauwelijks zichtbaar, maar het kan voor jou een wereld van verschil maken.

Rouwcoaching en verliesverwerking

In een coachingtraject staat het verwerken van verlies van jouw gezondheid centraal. Hoe kun je op een goede manier met de veranderde situatie de toekomst in. Dat is een hele moeilijke opgave weet ik uit eigen ervaring. Uitgangspunt is dat we proberen een balans te vinden in jouw leven. Ik kan jou helaas niet helpen om beter te worden, maar ik kan je wel helpen om beter met de veranderde situatie om te gaan.

Rouw coaching

Jouw draaglast verandert

Als er een ziekte of beperking wordt geconstateerd dan gaat het niet alleen om die ziekte. Er komt nog zo veel bij. In het biospsychosociaal model is de draaglast een kant van de balans in het leven. Als de last te groot wordt, dan raakt de weegschaal uit balans. De kunst is dan om te kijken hoe de last verminderd kan worden, al dan niet door hulp. Of je kunt kijken of de draagkracht verhoogd kan worden, zodat er weer een balans in jouw veranderde leven ontstaat.

Welke factoren kunnen bij ziekte en/of beperking van invloed zijn op het uit balans raken?

  • Ten eerste is daar natuurlijk het fysieke verlies. Er is iets in jouw lichaam dat niet goed functioneert. Veel hangt af van acceptatie en aanvaarding. Een belangrijk onderdeel voor het vinden van hernieuwde balans. Als gevolg van jouw fysieke verlies gebeurt er ook in de rest van jouw lichaam het een en ander. Zó kun je te maken krijgen met gewichtstoename of juist gewichtsverlies. Door medicatie kan jouw haar dunner worden of zelfs uitvallen. Of je was altijd heel erg sportief en actief, maar door jouw ziekte is dit niet meer mogelijk. Allemaal gevolgen van jouw ziekte of beperking, maar dit kan zeker bijdragen aan een negatief zelfbeeld.
  • Ook psychisch laat een ziekte of een beperking zijn sporen achter. Je kunt niet of niet meer zo goed functioneren. Wat doet dit geestelijk met jou? Vaak gaan geestelijk en lichamelijk samen. Doordat je lichamelijk niet goed functioneert kun je geestelijk in een neerwaartse spiraal terecht komen. Een depressie of burn-out ligt hier maar al te makkelijk op de loer.
  • Door een ziekte of beperking kun je ook mensen kwijtraken. Ik noem dit een sociaal verlies. Je hebt het gevoel dat je steeds meer op een eilandje zit. In het begin komen vrienden, bekenden, familie en collega’s jou wel regelmatig opzoeken, maar helaas gebeurt het maar al te vaak dat dit na verloop van tijd minder wordt. Zeker als je ook jouw werk kwijtraakt dan kan het stil worden rondom jou. Wat doet dit met jou?
  • Tot slot wil ik hier nog het materiële verlies aanduiden. Een ziekte of beperking kan veel geld kosten. Als je ook nog eens niet meer kunt werken kan jouw inkomen behoorlijk naar beneden gaan. Ook dat kan een bron van zorgen zijn en zorgen voor neerslachtigheid of depressie.
  • Een ziekte of beperking is enorm van invloed op jouw leven. Ziekte verandert jouw behoeften. Heb je het gevoel dat jouw last te groot is en dat je wat hulp kunt gebruiken? Wil je hulp bij het in balans brengen van jouw weegschaal?
  • Je wordt hulpbehoevend en afhankelijk.
  • Je verliest jouw zelfregie.

Rouw- en verlies

Bekijk de mogelijkheden voor rouw- en verliesverwerking.

Rouw- en verliesverwerking

Leerdoelen

Bekijk de leerdoelen voor de training omgaan met veranderingen.

Leerdoelen bij veranderingen

Auteur

Dit artikel is geschreven door Gea van der Veen.

Gea van der Veen: presentatietrainer, spreekcoach, verliesexpert


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Bekijk alle e-books

  • Willen is minder moeten
  • Authentiek communiceren
  • Word assertief: doorbreek de vicieuze cirkel!
  • Conflicthantering
  • Delegeren en loslaten
  • Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden
  • Hoogsensitief: label of labiel?
  • Talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!
  • Hoogbegaafd: probleemgeval of gave?
  • Luister en zie mij: het diagnostisch gesprek met hoogbegaafde kinderen!
  • Analysevaardigheden
  • Hoe ga je met je tijd om?
  • De kwaliteitenbibliotheek: 163 kwaliteiten uitgebreid beschreven
  • Zelfdoding: van heilige huisjes naar veilige huisjes?
  • Zelfvertrouwen: mag ik er twee kilo bij?

Bekijk alle e-books

Podcastserie 'reis of bestemming'

Je kunt in het kader van ons jubileum gratis onze podcastserie volgen in de serie van 'reis of bestemming'.

Podcastserie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.