Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Verlies vrienden of bekenden door echtscheiding

Een echtscheiding gaat soms verder dan het verlies van de partner. Ook kun je door de echtscheiding jouw vrienden, vriendinnen of kennissen kwijtraken. Soms zelfs bepaalde familieleden die in een soort van loyaliteitsconflict verstrikt raken.

Hartsvriendin verliezen

Iemand schreef: 'Ik ben al jarenlang bevriend met mijn hartsvriendin. We delen sinds de kleuterschool lief en leed met elkaar. Toen kreeg ik verkering en zij kreeg ook een vriend. Het klikte ook met de mannen onder elkaar en we ontwikkelden een gezamenlijke vriendschap. Toen op een dag ging ik scheiden en werden de verhoudingen anders. Ingewikkelder ook.

De scheiding verliep met horten en stoten. Ik voelde dat ik mijn verhaal niet meer onbevangen kwijt kon bij mijn vriendin. Er was geen openheid meer, de veiligheid was weg vanwege de vriendschap met mijn ex-man. Ik vertelde mijn vriendin dat ik het lastig vond. En dat ik het ook lastig vond om op haar verjaardag te komen omdat mijn ex er ook zou zijn.

Vrienden verliezen door echtscheiding

Rouw- en verlies

Bekijk de mogelijkheden voor rouw- en verliesverwerking.

Rouw- en verliesverwerking

Webinar over loslaten

Bekijk de webinar over loslaten via onze webshop!

Webinar loslaten

Diep in mijn hart hoopte ik dat ze zou zeggen dat ik haar hartsvriendin was en dat ze mij begreep en dat mijn ex maar op een andere dag moest komen in plaats van op haar verjaardag. Maar ze deed het niet. Ze zei ik kies niet. Iedereen moet zelf maar weten wanneer hij komt. Ik zei nogmaals dat ik niet kon komen wanneer hij er ook was en wanneer ik dat wel zou doen er een gespannen situatie zou ontstaan. Resultaat was dat ik op een andere datum kwam en hij altijd op haar verjaardag.

Als je niet kiest kies je dus ook. Uiteindelijk is de vriendschap met mijn hartsvriendin geëindigd. Door een scheiding verlies je mensen om je heen zonder wellicht dat je dat zelf wilt. Dit is een rouwproces, mensen van wie je dacht dat ze trouw aan je zouden blijven doen dat niet en je verliest de steun terwijl je dit zo hard nodig hebt. Eigenlijk is dit dubbele rouw'.

Echtscheiding en rouw

Lees ook:

Veroordeeld

We kregen een indringende mail van iemand die het volgende vertelde. ‘Wij hadden al enige tijd een soort van economisch huwelijk. Gaandeweg groeiden we uit elkaar. Via de voetbalclub kwam ik in contact met een man waar ik iets voor ging voelen. Verder is er nooit iets gebeurd tussen ons. Echter: thuis heb ik in mijn naïviteit verteld dat ik meer voor een ander voelde dan voor mijn eigen man. De scheiding was daarop aanstaande. Echter: mijn ex-partner heeft overal mijn verhaal verteld met als gevolg dat een groot aantal vrienden geen contact meer met mij wensen. In hun ogen ben ik de dader en veroorzaker of ben ik zelfs vreemdgegaan’.

Echtscheiding en rouw

Dit artikel schreef ik in de serie over echtscheiding en rouw.

Echtscheiding is een rouwproces

Leerdoelen

Bekijk de leerdoelen voor de training omgaan met veranderingen.

Leerdoelen bij veranderingen

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Webinar assertiviteit op 21 december 2023

Ben je klaar om je assertiviteit te versterken, persoonlijke groei te omarmen en de vicieuze cirkel te doorbreken? Mis deze webinar niet!

Webinar assertiviteit

Meer informatie

Aanbieding: schaf e-book en webinar tegelijkertijd aan

Word assertief

Aanbieding

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.