Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Herdenken en gedenken: herinneren en rouw

Herdenken en gedenken is herinneren en herinneringen naar boven halen aan de overledene. Iets wat belangrijk is en bij het rouwproces hoort.

Passief herinneren

Passief herinneren gebeurt iedere dag. Herinneringen komen vanzelf boven drijven. De ene keer doordat je iets tegenkomt wat van hem/haar is. De andere keer doordat je het er samen met iemand over hebt. Sommige dingen ben je misschien vergeten of heb je verder weggestopt. ‘O ja, nu je het zegt, dat was ook zo’. Iedereen herinnert zich iets anders wanneer hij/zij aan de overledene denkt. Herinneren gaat vanzelf wanneer je op plaatsen komt waar je vroeger ook samen bent geweest. Het kan gevoelens van blijheid oproepen, dankbaarheid maar ook kan een golf van verdriet je overspoelen wanneer je her-innert. Soms zakken herinneringen weg, soms komen ze zomaar weer boven drijven.

Herdenken en gedenken: herinneren en rouw

Rouw- en verlies

Bekijk de mogelijkheden voor rouw- en verliesverwerking.

Rouw- en verliesverwerking

Webinar over loslaten

Bekijk de webinar over loslaten via onze webshop!

Webinar loslaten

Herinneren is toekomst: opnieuw inneren

Herinneren, gedenken en herdenken heeft niet alleen met het verleden te maken. Het draagt bij aan het immense proces van loslaten en de toekomst toelaten. Iemand schreef: ‘Herinneren is stilstaan om daarna weer verder te kunnen gaan’.  'Inneren' heeft met innerlijk te maken: het binnenste. Her-inneren is opnieuw inneren. Jouw innerlijk krijgt nieuwe betekenis. Al een beetje benieuwd hoe dat eruit gaat zien?

Iemand anders schrijft: 'herinnering is de kostbare schat van ons hart'. Herinneren geeft kleur aan het leven. Wat jij je herinnert, kan niemand van je afnemen. Misschien beleef je opnieuw die ene wandeling of luister je in jouw herinnering samen naar die mooie muziek. Herinneren komt van het Latijnse woord 'recordare'. Dat betekent 'ik ga naar de innerlijke wereld van hart en ziel'.

Doe het op jouw manier!

Onlangs kreeg ik een mail van iemand die ik goed ken. Ze schreef: 'vandaag is het precies een jaar geleden dat mijn moeder overleed'. Ze vertelde dat ze vaak samen een gebakje aten. Twee taartjes van een goeie bakker. En ze schreef me: 'op deze dag breng ik ons taartjesritueel in herinnering. Alsof ik het opnieuw beleef. Moeder tegenover mij. Heerlijk smullend. Twee taartjes van een goeie bakker. En het zilver werd eerst gepoetst'.

Ze eindigde met: 'maar tegenwoordig is er maar één taartje'. Zie je wat herinneren is? Het is de brug tussen loslaten en toelaten. De verbinding tussen vroeger en later. Maar wat blijft, is de schat van jouw hart. Dat neemt niemand je af!

Probeer de leegte niet te vullen

Dietrich Bonhoeffer schreef in een gedicht: ‘Als je van iemand houdt, en je bent door de dood van elkaar gescheiden, dan is er op de wereld niet en niemand die de leegte van afwezigheid kan vervullen. Probeer het maar niet, want het zal je nooit lukken’. Bonhoeffer zegt ook: ‘zolang de leegte werkelijk leeg blijft, blijf je met elkaar verbonden’.

Herinneringen zijn een kostbaar geschenk, die draag je met je mee. Je draagt ze in je hart.

Bonhoeffer zegt: ‘Ook een kostbaar geschenk bekijk je niet aldoor, maar op bijzondere ogenblikken. Zorg dat je niet altijd blijft graven in je herinneringen, maar doe dat van tijd tot tijd’.

Dietrich Bonhoeffer was een vooraanstaand Duits theoloog, geboren in 1906 en overleden op 9 april 1945. Hij was verzetsstrijder tegen het nazisme.

Herinnering als kostbaar geschenk

Gedenken en herdenken: actief herinneren

Er is veel geschreven over het verschil tussen gedenken en herdenken. In hoeverre zijn het synoniemen van elkaar? In wat voor mate is er verschil tussen beide? Dat ga ik hier niet doen. Gedenken en herdenken noem ik: actief herinneringen naar boven halen. Anders geformuleerd: de herinnering aan iemand levend houden.

  • Herdenken: her-voelen en herbeleven

    Herdenken is nadenken over wat er is gebeurd. Maar het is meer dan denken. Herdenken betekent ook her-voelen of her-beleven. Het kan diepe gevoelens van rouw en verdriet oproepen. Maar het brengt ook verder. Rouw is een proces van loslaten. Komt er nog een keer een lichtje aan het eind van de tunnel? Komen er nog nieuwe perspectieven? Gaan er nog weer lampjes branden in mijn binnenste of blijft het altijd zo donker?

  • Gedenken: gevoelen

    Gedenken is actief uiting geven aan het herdenken en herinneren. Ge-denken is ook meer dan denken. Het is ook ge-voelen en het roept gevoelens op. Gedenken is woorden geven aan je gevoelens en worstelen met de taal van rouw. Er zijn tal van manieren om te gedenken. Voor de één is dat: het graf netjes maken of een lampje plaatsen bij het graf. Voor de ander is het foto’s van vroeger bekijken of zijn/haar favoriete muziek opnieuw beluisteren. Gedenken kan ook zijn dat je nog tegen hem/haar praat en in gesprek bent. Iets wat veel mensen in jouw omgeving niet zullen begrijpen wellicht of iets wat je misschien zelf wel raar vindt. Maar wat is raar? Sta jouw gevoelens en jouw gedenken gewoon toe. Gedenken kan op bijzondere dagen: de sterfdag, de verjaardag, de kerstdagen of de oudejaarsdagen. Misschien wil je samen met anderen gedenken. Nodig ze dan uit! Of doe je het liever alleen? Neem dan de ruimte!

Rouw- en verlies

Bekijk de mogelijkheden voor rouw- en verliesverwerking.

Rouw- en verliesverwerking

Leerdoelen

Bekijk de leerdoelen voor de training omgaan met veranderingen.

Leerdoelen bij veranderingen

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Jubileum

Jubileum

Dit jaar is een bijzondere mijlpaal voor mij: het is precies 35 jaar geleden dat ik mijn carrière begon in opleiding en training en ik vier daarnaast ook mijn 25-jarig jubileum als ondernemer.

Om dit dubbele jubileum te vieren, wil ik iets speciaals met je delen.
Vanaf 26 september (mijn verjaardag) lanceer ik de podcastserie met het thema: ‘Reis of bestemming: in balans!’.

Deze serie biedt waardevolle inzichten, verhalen en vergezichten van mensen die mij na aan het hart liggen en die hun unieke perspectieven met jou en mij willen delen. Het doel van de podcast is om jou te inspireren op jouw eigen reis of om inzichten te verwerven om de reis bij te stellen, tijdelijk te onderbreken of juist om weer op te staan en verder te gaan.

Bekijk de jubileumpagina!

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.