Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Reorganisatie is een rouwproces

Een reorganisatie is een rouwproces. Dan gaat het uiteraard om de reorganisatie door inkrimping waardoor baanverlies ontstaat. Echter de verlieservaring geldt niet alleen voor de medewerkers die ontslag krijgen maar ook voor de achterblijvers ná de reorganisatie.

Hoe werkt het?

Al jaren werk je tot volle tevredenheid bij een werkgever. Dan komt de mededeling dat jouw afdeling zal worden ingekrompen, samengevoegd of nog erger: verdwijnt. Deze aankondiging zal de nodige commotie geven. Een periode van onzekerheid breekt aan. Mag je blijven? Word je ontslagen? Krijg je ander werk en zo ja, wat dan?

Ook de relatie met jouw collega’s zal hierdoor veranderen. Iedereen wil tenslotte zijn baan behouden. Want hoe zal de strategie zijn? Wie het langste werkt? Wie het beste presteert? Mag de goedkoopste arbeidskracht blijven? Allemaal vragen die de onderlinge verhoudingen op scherp (kunnen) zetten.

Er breekt een enorm stressvolle tijd aan. Angst, boosheid, verdriet, onzekerheid, allemaal emoties die een rol gaan spelen bij een reorganisatie.  En het besef dringt door dat je zo maar jouw baan kunt verliezen. Daar had je bij jouw huidige werkgever niet of nauwelijks rekening mee gehouden. En zeker niet als je daar al lange tijd werkt.

Reorganisatie is een rouwproces

Lees ook:

Training omgaan met veranderingen

Bekijk de training omgaan met veranderingen.

Omgaan met veranderingen

Leerdoelen

Bekijk de leerdoelen voor de training omgaan met veranderingen.

Leerdoelen bij omgaan met veranderingen!

Aandacht voor de achterblijvers

En dan is de reorganisatie achter de rug. Je kijkt om je heen en ziet dat jouw werksituatie totaal is veranderd. Er is een andere bedrijfsstructuur doorgevoerd en de functies zijn anders ingevuld. Bovendien heb je met nieuwe collega’s te maken waar je weer een nieuwe relatie mee moet opbouwen. Soms vanuit een andere bedrijfscultuur. Dat kan een nieuwe uitdaging zijn, maar je bent na al die jaren gewend aan de oude werksituatie, met de oude, vertrouwde collega’s en leidinggevenden. Het gevolg van een reorganisatie is dat je een heel veranderproces moet doormaken. Dat kan enorm veel pijn doen. Deze gevoelens hebben met rouw te maken en hebben ruimte nodig. Pas als je aandacht heeft voor deze rouw en de verwerking van het verlies kun je jouw blik weer op de toekomst richten.

Coaching bij rouw en verliesverwerking bij een reorganisatie

Voor de verwerking van rouw en verlies is het erg belangrijk dat er gepraat wordt over jouw gevoelens. Aandacht voor jouw gevoelens kan in belangrijke mate bijdragen aan de verwerking van het rouwproces. Ook vanuit de organisatie is aandacht voor de achterblijvers van wezenlijk belang. Er wordt over het algemeen veel aandacht besteed aan het vertrekkende personeel, maar de achterblijvers worden vaak over het hoofd gezien. Voor de achterblijvers is een stukje erkenning voor hun gevoel belangrijk voor de rouwverwerking. Bovendien zijn de achterblijvers degenen die de plannen voor de toekomst moeten realiseren. Een open en eerlijke houding is daarbij een eerste vereiste. Alleen dan kan er aan een nieuwe toekomst gebouwd worden en kan de organisatie zich blijven ontwikkelen. De Steven kan je helpen bij de begeleiding van het proces van rouw en verliesverwerking. Vanuit de werknemer, maar ook als mediator tussen leidinggevende en werknemer. Met als doel de gevoelens van rouw en verlies te verwerken, zodat er weer een nieuwe gezamenlijke toekomst mogelijk is. Een toekomst die vol vertrouwen tegemoet kan worden gezien.

Rouw- en verlies

Bekijk de mogelijkheden voor rouw- en verliesverwerking.

Rouw- en verliesverwerking

Verandermanagement

Voor leidinggevenden hebben wij de training leidinggeven aan veranderingen ontwikkeld:

Training verandermanagement

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Bekijk alle e-books

 • Willen is minder moeten
 • Authentiek communiceren
 • Word assertief: doorbreek de vicieuze cirkel!
 • Conflicthantering
 • Delegeren en loslaten
 • Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden
 • Hoogsensitief: label of labiel?
 • Talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!
 • Hoogbegaafd: probleemgeval of gave?
 • Luister en zie mij: het diagnostisch gesprek met hoogbegaafde kinderen!
 • Analysevaardigheden
 • Hoe ga je met je tijd om?
 • De kwaliteitenbibliotheek: 163 kwaliteiten uitgebreid beschreven
 • Verbeterplan bij disfunctioneren
 • Zelfvertrouwen: mag ik er twee kilo bij?

Bekijk alle e-books

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.