Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Een moeder rouwt om het verlies van haar kind

Een moeder van ongeveer 75 jaar komt in mijn praktijk. Haar zoon van 43 jaar is onlangs overleden. En ze heeft het daar, heel begrijpelijk, heel erg moeilijk mee.

Geen gemakkelijk leven

Haar zoon heeft haar leven en dat van de rest van het gezin niet gemakkelijk gemaakt. Zij die altijd zo bewust binnen de lijntjes van het leven bleef. Het leven draaide bij haar vooral om uiterlijkheden. De juiste kleding, het juiste kapsel en de juiste auto waren voor haar onmisbaar. Haar zoon was daar helemaal wars van. Hij ging totaal zijn eigen gang. Vaak tot ergernis van zijn ouders. Hij had lang haar en een onverzorgd uiterlijk. Hield van heavy metal en roofvogels. Kortom het tegenovergestelde van zijn ouders. Zijn moeder schaamde zich daar enorm voor.

Goede band tussen moeder en zoon

In tegenstelling tot wat je misschien zou denken was de band tussen moeder en zoon heel erg goed. Ook de band met zijn vader en zus was prima. En de zoon was ook een heel goede zoon voor zijn ouders, maar hij zou in de loop der jaren voor heel veel zorgen van zijn ouders veroorzaken.

Zorgen

De zoon was het type twaalf ambachten, dertien ongelukken. Nooit lukte het hem een baan te behouden. En het lag altijd aan een ander. Hij begon altijd vol enthousiasme aan een baan, om er vervolgens achter te komen dat hij niet binnen de kortste keren directeur zou zijn. Al gauw haakte hij dan weer af. Hele periodes was hij werkloos. En toen, op een dag viel de politie de ouderlijke woning binnen. Met honden werd de hele woning doorzocht. Hij bleek op grote schaal in drugs te dealen. Voor zijn moeder was de schande toen compleet.

Moeder rouwt om verlies kind

Verlies kind

Lees ook het artikel over: rouw en het verlies van je kind.

Verlies van je kind

Rouw- en verlies

Bekijk de mogelijkheden voor rouw- en verliesverwerking.

Rouw- en verliesverwerking

Webinar over loslaten

Bekijk de webinar over loslaten via onze webshop!

Webinar loslaten

Teleurstelling in het leven

Na dit drugsincident ging hij op zichzelf wonen. En toen ontbrak de controle natuurlijk helemaal. Hij had nu een strafblad en werk vinden bleek toen helemaal moeilijk. Hij doodde zijn tijd vooral met uitgaan. Op een avond was hij weer uit geweest met vrienden. Ineens kon hij van het ene moment op het andere niet meer lopen. Hij bleek een TIA te hebben gehad. In de jaren die volgden werd zijn gezondheid steeds slechter en belandde hij uiteindelijk in een rolstoel.

Een moederhart en onvoorwaardelijke liefde

Zijn moeder hield haar zoon altijd de hand boven het hoofd. Wat de zoon ook deed zij praatte alles goed. Het ging altijd goed met hem, hij had zich bij zijn situatie neergelegd, hij was helemaal tevreden. Aldus zijn moeder. Iedereen in haar omgeving wist dat dit niet waar was, maar zij bleef wanhopig de schijn ophouden. En toen werd de zoon halsoverkop opgenomen in het ziekenhuis. Hij bleek een enorm alcoholprobleem te hebben. Hij werd zeer dringend geadviseerd onmiddellijk met alcohol te stoppen. Helaas kon hij dat niet en hij accepteerde ook geen hulp. Vorig jaar juli overleed hij op de veel te jonge leeftijd van 43 jaar.

Rouwen

Zijn moeder heeft het hier heel erg moeilijk mee. En dan vooral met de reacties uit haar omgeving. Er wordt gewoon tegen haar gezegd dat de dood van haar zoon wel een opluchting zal zijn voor haar. Nu had ze de zorg over hem ook niet meer. Maar zegt ze: ik hield echt van mijn zoon. Ik ben misschien niet helemaal eerlijk over hem geweest, maar hij was goed voor ons en wij voor hem. Ik kan hem helemaal niet missen. Ik hou van hem ondanks zijn minder goede kanten, maar hij is en blijft voor altijd mijn kind. 

Rouw- en verlies

Bekijk de mogelijkheden voor rouw- en verliesverwerking.

Rouw- en verliesverwerking

Leerdoelen

Bekijk de leerdoelen voor de training omgaan met veranderingen.

Leerdoelen bij veranderingen

Auteur

Dit artikel is geschreven door Gea van der Veen.

Gea van der Veen: presentatietrainer, spreekcoach, verliesexpert


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Bekijk alle e-books

 • Willen is minder moeten
 • Authentiek communiceren
 • Word assertief: doorbreek de vicieuze cirkel!
 • Conflicthantering
 • Delegeren en loslaten
 • Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden
 • Hoogsensitief: label of labiel?
 • Talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!
 • Hoogbegaafd: probleemgeval of gave?
 • Luister en zie mij: het diagnostisch gesprek met hoogbegaafde kinderen!
 • Analysevaardigheden
 • Hoe ga je met je tijd om?
 • De kwaliteitenbibliotheek: 163 kwaliteiten uitgebreid beschreven
 • Verbeterplan bij disfunctioneren
 • Zelfvertrouwen: mag ik er twee kilo bij?

Bekijk alle e-books

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.