Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Rouw- en verliesverwerking bij een burn-out

Je staat er misschien niet meteen bij stil, maar het krijgen van een burn-out is ook een stukje rouwverwerking. Je bent ergens onderweg jouw eigen ik, jouw eigen identiteit verloren. En nu zit je thuis. Er is bij jou een burn-out vastgesteld. Hoe en waar ben je jezelf verloren?

Burn-out: wat is dat?

Het hebben van een burn-out is erg confronterend. Je herkent jezelf niet meer. Je was altijd enorm actief. Je kon heel veel aan, anderen steunden op jou. En nu? Nu is alles anders. Je voelt je constant moe. Zelfs al bij het opstaan. Vroeg naar bed gaan, genoeg rust nemen: het helpt allemaal niet. Ook emotioneel gezien voel jij je uitgeput. Je kunt weinig hebben van jouw omgeving en ook jouw concentratievermogen heeft een enorm korte spanningsboog. Je voelt je helemaal leeg. Allemaal kenmerken van een burn-out. Eigenlijk sluipt een burn-out in jouw leven. Je gaat maar door met jouw drukke werkzaamheden, jouw drukke gezin of jouw drukke sociale leven. In het begin laad je na een goede nachtrust wel weer op, maar na verloop van tijd lukt dit steeds minder goed. Je begint aan jouw reserves. Tot deze reserves ook helemaal uitgeput raken en jouw lichaam STOP zegt. Dat is dus een burn-out. Een burn-out is het gevolg van langdurige stressklachten. Je geeft deze klachten te weinig aandacht door toch maar steeds door te gaan. Hierdoor nemen de lichamelijke en psychische klachten steeds verder toe, totdat het lichaam het opgeeft en je uiteindelijk een burn-out krijgt.

Rouw- en verlies

Bekijk de mogelijkheden voor rouw- en verliesverwerking.

Rouw- en verliesverwerking

Webinar over loslaten

Bekijk de webinar over loslaten via onze webshop!

Webinar loslaten

Burn-out: een groeiend probleem.

Op 16 november 2015 publiceerde CBS/TNO hun burn-out cijfers over 2014. Uit deze cijfers blijkt dat 14% van de werknemers in 2014 geconfronteerd werd met een burn-out. Dat betekent dat maar liefst 1 op de 7 werknemers hier mee te maken krijgt. Een schrikbarend hoog aantal. Als je kijkt naar leeftijdscategorieën dan zie je dat de burn-out het meest voorkomt in de leeftijd van 25 tot 65 jaar. De leeftijdscategorieën 15-25 jaar en 65-75 jaar zitten ver onder het gemiddelde. Dit komt vooral omdat stress dan geen, of geen grote rol (meer) speelt in het leven.
In 2015 valt vooral op dat er veel burn-out klachten zijn bij vrouwelijke managers. In Nederland zijn er zo’n 350.000 mensen werkzaam als manager. Juist in deze beroepsgroep ligt het burn-out percentage hoger dan in andere beroepsgroepen. Opvallend is het grote verschil tussen vrouwelijke en mannelijke managers. Maar liefst 14% van de vrouwelijke managers ervaart aan het eind van de dag extreme vermoeidheid tegen 10 % van hun mannelijke collega’s. Als reden wordt vaak gegeven dat de werkdruk als hoog wordt ervaren en ook dat het veel vergt om de hele dag met mensen te werken. (bron: Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden CBS/TNO)

 • Burn-out: alleen werk gerelateerd?

  Er wordt vaak gedacht dat een burn-out uitsluitend werk gerelateerd is. Dat is wel vaak het geval, maar een burn-out kan ook veroorzaakt worden door bijvoorbeeld spanning in het gezin, financiële zorgen of door ziekte. Je probeert krampachtig alle ballen in de lucht te houden en dat levert heel veel stress op. Ook een privé situatie kan je helemaal leegzuigen en ook daardoor kun je dus een burn-out krijgen. Lees ook: persoonskenmerken bij een burn-out.

 • Burn-out : hoe nu verder?

  En dan zit je thuis. Moe, leeg, uitgeput, lusteloos. Vaak ook nog enorm emotioneel. Het liefst blijf je de hele dag in bed of een beetje zappen op de bank. Maar dat brengt je niet verder. Een burn-out verdwijnt niet zo maar. Ook niet door een tijdje rust te nemen. Als je geen maatregelen neemt om de omstandigheden te veranderen dan zit je zo weer thuis. Ik kan je verder helpen. In een coachingstraject ga ik met je kijken naar zaken als:

  • Hoe steek je als mens in elkaar?
  • Hoe ben je in deze situatie terechtgekomen en hoe vind je de weg terug?
  • Is de huidige weg nog wel de juiste weg voor jou of is dit een moment om een ander pad te kiezen?

Allemaal vragen die in het traject aan de orde komen. En belangrijker: om jou weer in beweging te krijgen. De oplossing ligt in jezelf! 

Rouw- en verlies

Bekijk de mogelijkheden voor rouw- en verliesverwerking.

Rouw- en verliesverwerking

Leerdoelen

Bekijk de leerdoelen voor de training omgaan met veranderingen.

Leerdoelen bij veranderingen

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Nieuwste e-book!

Het nieuwste e-book gaat over burn-out, een error in je lijf en crisis in je hoofd! Mis dit e-book niet!

Burnout- cover

Meer informatie over het e-book

Webinar over burn-out op vrijdag 12 april aanstaande!

Webinar burn-out

Meer informatie

Nieuw: online training autonomie en persoonllijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap is een waardevolle reis naar persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.