Rouw- en verliesverwerking bij een burn-out
Je staat er misschien niet meteen bij stil, maar het krijgen van een burn-out is ook een stukje rouwverwerking. Je bent ergens onderweg jouw eigen ik, jouw eigen identiteit verloren. En nu zit je thuis. Er is bij jou een burn-out vastgesteld. Hoe en waar ben je jezelf verloren?
Burn-out: wat is dat?
Het hebben van een burn-out is erg confronterend. Je herkent jezelf niet meer. Je was altijd enorm actief. Je kon heel veel aan, anderen steunden op jou. En nu? Nu is alles anders. Je voelt je constant moe. Zelfs al bij het opstaan. Vroeg naar bed gaan, genoeg rust nemen: het helpt allemaal niet. Ook emotioneel gezien voel jij je uitgeput. Je kunt weinig hebben van jouw omgeving en ook jouw concentratievermogen heeft een enorm korte spanningsboog. Je voelt je helemaal leeg. Allemaal kenmerken van een burn-out. Eigenlijk sluipt een burn-out in jouw leven. Je gaat maar door met jouw drukke werkzaamheden, jouw drukke gezin of jouw drukke sociale leven. In het begin laad je na een goede nachtrust wel weer op, maar na verloop van tijd lukt dit steeds minder goed. Je begint aan jouw reserves. Tot deze reserves ook helemaal uitgeput raken en jouw lichaam STOP zegt. Dat is dus een burn-out. Een burn-out is het gevolg van langdurige stressklachten. Je geeft deze klachten te weinig aandacht door toch maar steeds door te gaan. Hierdoor nemen de lichamelijke en psychische klachten steeds verder toe, totdat het lichaam het opgeeft en je uiteindelijk een burn-out krijgt.
Rouw- en verlies
Bekijk de mogelijkheden voor rouw- en verliesverwerking.
E-book en webinar - Burn-out: een error in je lijf
Het e-book "Burn-out: een error in je lijf" is geschreven door Jan Stevens en biedt samen met het webinar een diepgaande verkenning van burn-out, inclusief persoonlijke ervaringen, praktische tips voor herstel, en een kritische blik op de rol van maatschappij en organisaties bij het voorkomen en aanpakken van burn-out.
Burn-out: een groeiend probleem.
Op 16 november 2015 publiceerde CBS/TNO hun burn-out cijfers over 2014. Uit deze cijfers blijkt dat 14% van de werknemers in 2014 geconfronteerd werd met een burn-out. Dat betekent dat maar liefst 1 op de 7 werknemers hier mee te maken krijgt. Een schrikbarend hoog aantal. Als je kijkt naar leeftijdscategorieën dan zie je dat de burn-out het meest voorkomt in de leeftijd van 25 tot 65 jaar. De leeftijdscategorieën 15-25 jaar en 65-75 jaar zitten ver onder het gemiddelde. Dit komt vooral omdat stress dan geen, of geen grote rol (meer) speelt in het leven.
In 2015 valt vooral op dat er veel burn-out klachten zijn bij vrouwelijke managers. In Nederland zijn er zo’n 350.000 mensen werkzaam als manager. Juist in deze beroepsgroep ligt het burn-out percentage hoger dan in andere beroepsgroepen. Opvallend is het grote verschil tussen vrouwelijke en mannelijke managers. Maar liefst 14% van de vrouwelijke managers ervaart aan het eind van de dag extreme vermoeidheid tegen 10 % van hun mannelijke collega’s. Als reden wordt vaak gegeven dat de werkdruk als hoog wordt ervaren en ook dat het veel vergt om de hele dag met mensen te werken. (bron: Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden CBS/TNO)
-
Burn-out: alleen werk gerelateerd?
Er wordt vaak gedacht dat een burn-out uitsluitend werk gerelateerd is. Dat is wel vaak het geval, maar een burn-out kan ook veroorzaakt worden door bijvoorbeeld spanning in het gezin, financiële zorgen of door ziekte. Je probeert krampachtig alle ballen in de lucht te houden en dat levert heel veel stress op. Ook een privé situatie kan je helemaal leegzuigen en ook daardoor kun je dus een burn-out krijgen. Lees ook: persoonskenmerken bij een burn-out.
-
Burn-out : hoe nu verder?
En dan zit je thuis. Moe, leeg, uitgeput, lusteloos. Vaak ook nog enorm emotioneel. Het liefst blijf je de hele dag in bed of een beetje zappen op de bank. Maar dat brengt je niet verder. Een burn-out verdwijnt niet zo maar. Ook niet door een tijdje rust te nemen. Als je geen maatregelen neemt om de omstandigheden te veranderen dan zit je zo weer thuis. Ik kan je verder helpen. In een coachingstraject ga ik met je kijken naar zaken als:
- Hoe steek je als mens in elkaar?
- Hoe ben je in deze situatie terechtgekomen en hoe vind je de weg terug?
- Is de huidige weg nog wel de juiste weg voor jou of is dit een moment om een ander pad te kiezen?
Allemaal vragen die in het traject aan de orde komen. En belangrijker: om jou weer in beweging te krijgen. De oplossing ligt in jezelf!
Rouw- en verlies
Bekijk de mogelijkheden voor rouw- en verliesverwerking.
Leerdoelen
Bekijk de leerdoelen voor de training omgaan met veranderingen.
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.