Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Omgaan met verliesgebeurtenissen

Leerdoelen rouw- en verliesverwerking

Ieder mens krijgt te maken met verliezen in zijn of haar leven. Het meest voor de hand liggend is het verlies van een dierbare of geliefde door overlijden. De meeste mensen denken bij verlies aan verlies door de dood. Maar er zijn veel meer vormen van verlies. In dit artikel ga ik verder in op verliesgebeurtenissen.

Wat is een verliesgebeurtenis?

Verliesgebeurtenis: wat is dat? Een verliesgebeurtenis is een gebeurtenis waardoor je iets of iemand verliest waaraan je gehecht was / bent. Je kunt iemand verliezen door de dood. Maar er zijn ook andere manieren waardoor iemand uit jouw leven verdwijnt.

 • door echtscheiding: omdat jouw partner gezegd heeft ‘ik stop met de relatie’ of omdat  jouw vader of moeder uit beeld zijn opeens door de relatiebreuk
 • door echtscheiding kun je opeens vrienden verliezen waarmee je partner verder gaat en zij laten jou alleen
 • door verstoorde relaties kan het zijn dat je je beste vriend of vriendin verliest omdat je elkaar niet meer begrijpt
 • doordat je kind een relatie krijgt waar jij de klik niet mee hebt kun je elkaar kwijtraken en soms zelfs voorgoed
 • doordat jouw zoon of dochter zijn /haar schoonouders veel leuker vindt dan jou (zo kun je elkaar ook kwijtraken)

Verwerking van verliesgebeurtenissen

Rouwcoaching en verliesbegeleiding kan jou helpen tijdens het rouwproces. Meer weten over rouwcoaching? 

Rouwcoaching

Voorbeelden van verlieservaringen

Verlies is er dus in tal van soorten en maten en ook in tal van gradaties en heftigheid. Maar ik noem ook nog wat andere voorbeelden van verlies.

Ontslag

Jouw baan verliezen kan impact hebben in jouw leven. Zeker wanneer je het niet zag aankomen of wanneer je er geen invloed op hebt gehad. Maar ook wanneer het onterecht is, je beticht bent van disfunctioneren of gewoon omdat je aan de kant gezet bent.

Baanverlies is dus ook een verlieservaring en naarmate werk voor jou belangrijk is, zal je de heftigheid van dit verlies ervaren. Door het verlies van werk, verlies je ook collega’s, sociale contacten en soms ook nut, doel en zin in je leven.  Baanverlies is ook verlies van inkomen en het kan reden zijn voor zorgen. De financiële lasten lopen wel door immers.

Ziekte: verlies van gezondheid

Ziekte is verlies van mogelijkheden. Natuurlijk doel ik niet op een griepje van een paar dagen. Ik doel op langdurige ziekte of ziekte waarvan je zeker weet dat herstel niet mogelijk is. Je voelt dat je niet meer kunt wat je vroeger wel kon. Of je ziet het stapje voor stapje achteruit gaan. Ik moet even denken aan Inge. Ze kreeg van de dokter te horen dat haar gezondheid niet in orde was. Een verpletterend bericht kwam binnen wat veel twijfel en onzekerheid bracht.

Zo kun je van de ene minuut op het andere geconfronteerd worden met een aandoening, ziekte of een ongeluk. Je kunt niet meer wat je vroeger wel kon. Werken wordt lastig of onmogelijk. Een sociaal leven wordt moeilijk. De wereld wordt klein. Je hebt moeite om de dag door te komen.

Burn-out

De burn-out noem ik even specifiek. Stel je hebt altijd hard gewerkt, je stond voor iedereen klaar, je was altijd bereikbaar en aanspreekbaar. En zo opeens is dat afgelopen. Omdat jij niet meer kunt leveren wat je altijd leverde. Verlies van mogelijkheden dus.

Echtscheiding

Ooit werd een mevrouw heel boos op me omdat ik de echtscheiding als verliesgebeurtenis bestempelde. Ze zei: ‘daar kies je toch zelf voor’. Maar ook de echtscheiding is een vorm van verlies. Verlies van verwachting, van hoop op betere tijden soms ook van vrienden of vriendinnen. Ook verlies van de vertrouwde omgeving, van jouw kinderen die je niet altijd bij je hebt.

Verlies van een dierbare door overlijden

Ik noem als laatste verlies door overlijden. Iemand die je lief is ben je kwijtgeraakt door de dood. Het gemis is er iedere dag in alle facetten. Je komt terecht in een heftig rouwproces. Eerst is er nog wat bezoek maar naarmate de tijd verstrijkt wordt de aandacht minder. In onze maatschappij weten we maar moeilijk met rouw en verlies om te gaan. Er is niet zoveel ruimte en begrip voor. Belangrijk is om te weten dat er geen tijdspad voor rouw is. Een wijs man zei: ‘rouw verwerk je niet, je  moet ermee leren leven’.

Omgaan met veranderingen

Verlies en rouw is de meest heftige vorm van omgaan met veranderingen.

Omgaan met veranderingen

Rouw en verliesverwerking

Lees onze artikelen over rouw en verliesverwerking.

Rouw- en verliesverwerking

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Webinar terugkijken: ontdek jouw kwaliteiten en talenten

Wil je de webinar terugkijken over het ontdekken van jouw kwaliteiten en talenten? Onderwerpen:

 • Wat is talent?
 • Wat zijn kernkwaliteiten?
 • Indeling van kwaliteiten
 • Zelfvertrouwen en kwaliteiten
 • Kwaliteiten in de koelkast
 • Jouw kwaliteiten ontdekken

Schrijf je meteen in en na betaling van € 12,50 krijg je meteen toegang.

Webinar kwaliteiten

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.