Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Rouw in het samengestelde gezin

Als er één gezin in de wereld is waar men kijk heeft op rouw dan is dat in het samengestelde gezin. Sterker geformuleerd: een samengesteld gezin ontstaat heel vaak in de rouwsituatie namelijk door echtscheiding of overlijden.

Wat is een samengesteld gezin?

Een samengesteld gezin, ook wel stiefgezin, is een gezin waarbij de partners kinderen hebben uit een vorige relatie. Het kan zijn dat beide partners een kind of kinderen uit de vorige relatie hebben. Soms is er de situatie dat de partners ook samen nog een kind krijgen.

Kenmerken

Een tweetal kenmerken voor het samengestelde gezin wil ik graag meegeven.

  • Vaak ervaring met rouw

    Een samengesteld gezin ontstaat meestal in een rouwsituatie. Zowel bij een echtscheiding als bij overlijden is er sprake van rouw. Kinderen in een samengesteld gezin hebben dus ervaring met verlies en rouw.

    • Ze zijn hun vader of moeder kwijtgeraakt door overlijden terwijl de andere ouder een nieuwe partner heeft gevonden en daarmee wil samenleven.
    • Vader en moeder wonen niet meer bij elkaar door echtscheiding en vinden beiden of afzonderlijk een nieuwe partner die bij hen intrekt of waarmee ze gaan samenwonen.

    Sowieso is er voor veel kinderen verlies van een vertrouwde situatie. Soms moeten ze verhuizen naar een andere woning.

  • Rouw vanwege verlies vertrouwde situatie

    Een kind wat de scheiding van vader en moeder meemaakt verliest het vertrouwde gezinsleven. Zeker, het kan ook een oplossing zijn en een opluchting. Zeker, het kan ook een einde maken aan spanningen die al jaren onderhuids of bovenaards woeden tussen vader en moeder. Toch is een echtscheiding een rouwproces van de eerste orde.

Rouw in een samengesteld gezin

Rouw- en verlies

Bekijk de mogelijkheden voor rouw- en verliesverwerking.

Rouw- en verliesverwerking

Webinar over loslaten

Bekijk de webinar over loslaten via onze webshop!

Webinar loslaten

Er komt een nieuwe partner

Dan de situatie waarbij een nieuwe partner in beeld komt. Papa krijgt een nieuwe vriendin. Mama krijgt een nieuwe vriend. Het tumult van de gemengde gevoelens is ontstaan. Of zoals iemand zei: ‘ik was zo blij dat mijn moeder een nieuwe vriend heeft en ik ben zo blij dat mijn vader een nieuwe vriendin heeft’. Nou goed toch, zal je zeggen. Zeker. Heel goed! Maar ze zei er wel wat bij: ‘ik ben soms zo verdrietig dat het niet meer is zoals vroeger’.

Zie je de gemengde gevoelens? Verdriet dat het niet meer is zoals het was. Opluchting en blijdschap omdat vader en moeder een nieuwe weg hebben gevonden. Onwennigheid en onzekerheid soms om ook met de nieuwe partner vertrouwd te raken. Zich eenzaam voelen omdat papa en mama niet meer zo bereikbaar waren als vroeger (omdat die nieuwe partner er altijd bij is).

Artikelen over samengestelde gezinnen

Lees andere artikel over het samengestelde gezin.

Overlijden in het samengestelde gezin

Opeens is daar het overlijden van één van de partners uit het samengestelde gezin. Ik duid het met een voorbeeld. Karel en Ina zijn beiden gescheiden. Karel heeft twee kinderen uit het eerste huwelijk en Ina heeft eveneens twee kinderen uit een eerste huwelijk. Karel en Ina zijn hertrouwd en wonen op één adres samen met de vier kinderen. Een samengesteld gezin toch? Nu wordt Ina ziek en Karel verliest zijn vrouw. De kinderen van Ina verliezen de moeder. De kinderen van Karel verliezen de stiefmoeder. Wederom krijgt het gezin met rouw te maken. Echter nu door het verlies van moeder en stiefmoeder.

Andere betekenis

Nu blijkt dat het rouwproces voor ieder in het samengestelde gezin anders is. Let op: in een niet-samengesteld gezin is dit ook het geval. Als vader of moeder komt te overlijden, blijkt dat vader of moeder voor ieder kind andere betekenis heeft. Ik praat bewust niet over: meer betekenis of minder betekenis maar over andere betekenis.

In een samengesteld gezin is dat verschil nog anders. Verdriet kan en zal er zijn bij allen. Maar voor de één overlijdt een ouder terwijl voor de ander een stiefouder wegvalt door de dood.

rouwgevoelens: hier en nu

Reacties

Ik merk dat dit nogal eens andersoortige reacties oproept omdat de één totaal anders in het proces zit dan de ander. Al gauw kunnen er verwijten en oordelen ontstaan over elkaar. Of twijfel: ‘ben je wel zo verdrietig als mijn vader overleden is?’. Elkaar begrijpen, elkaar horen en serieus nemen is in een samengesteld gezin doorgaans een nog grotere uitdaging, zeker bij een rouwproces.

Rouw- en verlies

Bekijk de mogelijkheden voor rouw- en verliesverwerking.

Rouw- en verliesverwerking

Leerdoelen

Bekijk de leerdoelen voor de training omgaan met veranderingen.

Leerdoelen bij veranderingen

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens

Rouw samengesteld gezin

Velden met een * zijn verplicht.


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Authentiek communiceren

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Authentiek communiceren!

ebook communicatie

Meer informatie

Twee aanbiedingen t/m 16 december

We hebben t/m 16 december een aantal aanbiedingen.

Nieuwste e-book - de valkuilenbibliotheek

Valkuilenbibliotheek

Het e-book De Valkuilenbibliotheek beschrijft 141 valkuilen met als doel om handvatten te bieden en deze patronen te doorbreken. Dit 335 pagina's tellende e-book is een verzameling van uitgewerkte artikelen die je op onze website kunt vinden. Ze zijn bewerkt en samengevoegd tot een praktische gids.

Normale prijs: € 22,85
Nu in de aanbieding: 17,15 (25% korting)

Valkuilenbibliotheek

Aanbieding 2: eigenschappenanalyse

Ben jij benieuwd naar waar jouw kracht ligt en waar je misschien wat door kunt slaan? Wil je meer inzicht in jezelf, in wat je drijft, en in hoe je effectiever kunt zijn in je werk en privéleven? De eigenschappenanalyse kan jou op weg helpen.

Normale prijs: € 21,75
Nu in de aanbieding: 14,15 (35% korting)

Meer informatie

Nieuwste podcast met Remko Gaijkema

Remko Gaijkema

Vanaf donderdag publiceren wij de nieuwste podcast. In deze aflevering heb ik een bijzonder gesprek met Remko Gaijkema, met wie ik al 32 jaar samenwerk. Samen duiken we dieper in het thema persoonlijke ontwikkeling en kijken we naar hoe je jezelf én anderen beter kunt begrijpen. Een belangrijke rode draad in ons gesprek is de eigenschappenanalyse – een hulpmiddel om inzicht te krijgen in je kwaliteiten, valkuilen en gedrag.

Podcast beluisteren of bekijken?

Bekijk de podcastserie 'reis of bestemming'

Kirsten Greaves-Lord

Je kunt de volgende 7 podcast's terugkijken.

  • Podcast 1: podcast met mijn kinderen: Opgroeien in een ondernemersgezin   
  • Podcast 2: podcast met Martin Dirks, de directeur die me 35 jaar geleden in dienst nam
  • Podcast 3: podcast met mijn kinderen: Acquisitie of inquisitie, vroeger en nu!   
  • Podcast 4: Groeien met de riemen die je hebt
  • Podcast 5: Meegaan met de tijd of tegen de stroom in?
  • Podcast 6: ondernemen in weer en wind
  • Podcast 7: slim en gevoelig

Podcast beluisteren of bekijken?

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.