Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Een definitief verloren vriendschap doet pijn

Wanneer je een vriendschap definitief verliest is dat heftig. Hoe dat komt? Omdat de vriendschap waardevol voor jou is geweest en omdat je er betekenis aan hebt toegekend in jouw leven. In dit artikel neem ik je mee naar een voorbeeld van Linda en Suus.

Alles met elkaar delen

Linda en Suus zijn dikke vriendinnen sinds ze bij elkaar in de brugklas van de Middelbare School komen. Alles delen ze met elkaar. Lief en leed.  Ze kijken beiden vol vertrouwen naar de toekomst.

In de examenklas zitten Linda en Suus naast elkaar als Suus aan Linda vraagt of zij ook een bultje voelt bij haar sleutelbeen. Linda antwoordt dat zij aan beide kanten een bultje voelt. Er wordt hard om gelachen.

Schokkend nieuws

De volgende dag is Suus niet op school. Aan het eind van de dag staat de moeder van Suus bij Linda op de stoep. Ze heeft schokkend nieuws. Het bultje van Suus blijkt kanker te zijn. De kanker is zelfs al in een vergevorderd stadium. Suus heeft vanuit het ziekenhuis naar Linda’s hele familie gevraagd. Ze wil heel graag dat ze allemaal op bezoek komen, want Suus heeft een hele goede band met het hele gezin.

Met lood in de schoenen gaat Linda met haar familie bij Suus op bezoek. Nog maar 17 jaar oud en dan de diagnose kanker.  Ze hadden zich geen zorgen hoeven maken. Suus blijkt enorm sterk te zijn en neemt daardoor alle angst bij het bezoek weg. Natuurlijk is het wel enorm emotioneel, maar het wordt een bezoek met een lach en een traan.

Verloren vriendschap

Rouw- en verlies

Bekijk de mogelijkheden voor rouw- en verliesverwerking.

Rouw- en verliesverwerking

Webinar over loslaten

Bekijk de webinar over loslaten via onze webshop!

Webinar loslaten

Moeilijke periode

Daarna breekt een moeilijke en intense periode aan. Suus wil hoe dan ook eindexamen doen, maar ze is intussen ook begonnen met zware chemokuren. Met de hulp van klasgenoten, intensieve begeleiding van de leraren en de steun van haar beste vriendin Linda lukt het Suus om de stof bij te houden. De situatie is hartverscheurend. In pyjama komt Suus met haar moeder vanuit het ziekenhuis na de chemokuren bij Linda op bezoek, zodat ze nog even in een andere omgeving is, maar even later is ze verschrikkelijk ziek.

Door haar enorme wilskracht en doorzettingsvermogen lukt het Suus toch om eindexamen te doen. Dat eindexamen doet ze vanuit haar eigen huis samen met vriendin Linda. En het is ongelofelijk, maar zowel Suus als Linda slagen voor hun eindexamen.

Een groot feest volgt. De ontlading is enorm. Suus heeft dan net het geweldige nieuws gehad dat de kanker uit haar lichaam verdwenen is en dat ze schoon is.

Opeens verdwenen

De dag na het examenfeest, na natuurlijk een gat in de dag te hebben geslapen besluit Linda even lekker met Suus na te praten over het geweldige feest. Suus ’moeder doet de deur open en zegt dat Suus er niet is. Als Linda vraagt wanneer ze terug is, antwoordt Suus haar moeder dat Suus helemaal niet meer terugkomt. Linda staat perplex.” Hoezo niet?” vraagt Linda die er helemaal niets van begrijpt. “Suus is voor een talenstudie naar het buitenland gegaan en ze komt hier niet meer terug”. Suus wilde niets meer van haar oude omgeving weten. Maar ook niet van haar “oude” vrienden en bekenden.

Van de ene dag op de andere is je beste vriendin uit je leven verdwenen. Niet meer samen lachen of huilen, meidenavonden organiseren, naar de film of wat dan ook. Voor Linda voelde dit als een groot verlies, waar ze later in haar leven nog vaker mee zal worstelen. De vriendschap met Suus zal nog op meerdere momenten in haar leven een rol spelen.

Uit elkaar groeien

Ook als vrienden kun je uit elkaar groeien. Soms met reden. Soms zonder aanwijsbare reden. Soms door het leven, door wat je meemaakt. Soms kun je vrienden verliezen door bijvoorbeeld een echtscheiding. Maar het doet pijn en het geeft verdriet. 

Teleurgesteld en begripvol

Hoe teleurgesteld Linda ook was, ze kon het ook wel een beetje begrijpen. Ze begreep dat Suus even afstand wilde nemen van alles wat gebeurd was. Ze was in de veronderstelling dat Suus te zijner tijd wel weer contact op zou nemen, als ze daar zelf aan toe was. Dat gebeurde echter nooit.

De broer van Linda heeft dertien jaar geleden contact opgenomen met Suus toen hij ging trouwen. Suus is inderdaad op bezoek geweest bij Linda’s broer, maar pas na de bruiloft. Linda is daar ook naar toe geweest in de verwachting, of misschien wel hoop, dat Suus alsnog iets over haar plotselinge vertrek zou zeggen. Maar ook bij dit bezoek werd het hele gebeuren doodgezwegen.  Het gesprek was erg oppervlakkig en Linda herkende niets meer van vroeger in haar oude vriendin. Ze leek een volkomen vreemde. Daardoor durfde Linda niet zelf over het onderwerp te beginnen. Ook na dit bezoek heeft Suus nooit meer iets van zich laten horen….

Vrienden verliezen

Rouwproces

Linda kon het verlies van de vriendschap na dit bezoek echter wel achter zich laten. Het beëindigen van de vriendschap was de keuze van Suus en voor Linda bleef er na een rouwproces niets anders over dan het verlies van deze vriendschap te accepteren. Het verlies heeft bij Linda enorm veel pijn veroorzaakt. In nieuwe vriendschappen keek Linda heel erg de kat uit de boom. Ze schonk haar vertrouwen niet meer zo gemakkelijk. Het verlies van een vriendschap kan ook een vorm van een rouwproces zijn.

Overleden

Onlangs zat Linda op een terrasje en werd ze aangesproken door een bekende. Die vroeg aan Linda of het waar was dat Suus op 51-jarige leeftijd was overleden. Linda schrok enorm, want zij was daar niet van op de hoogte. Navraag leerde dat dit inderdaad het geval was. Suus was onlangs inderdaad overleden aan de gevolgen van een hersentumor. Ondanks dat de prognose voor haar slechts enkele maanden was, heeft ze toch nog ruim een jaar geleefd. Uit de verhalen bleek nog maar eens hoe sterk Suus was. Dit was echt weer de Suus zoals Linda haar in haar jeugd kende. Sterk, positief en tot het laatste moment de regie in eigen hand nemend. In gedachten beleeft Linda de tijd opnieuw die ze samen met Suus heeft doorgebracht. De mooie herinneringen leven voort. Toch komen nu opnieuw gevoelens van rouw aan de oppervlakte. Linda had verwacht dat ze helemaal klaar was met de vriendschap. Toch heeft ze waarschijnlijk heel diep vanbinnen nog altijd hoop gehad. Hoop dat haar beste vriendin ooit nog eens zelf uitleg zou geven. Nu is deze hoop definitief vervlogen. Dit zal nooit meer gebeuren. Nu is het afscheid pas echt definitief.

Rust zacht Suus!

Rouw- en verlies

Bekijk de mogelijkheden voor rouw- en verliesverwerking.

Rouw- en verliesverwerking

Leerdoelen

Bekijk de leerdoelen voor de training omgaan met veranderingen.

Leerdoelen bij veranderingen

Auteur

Dit artikel is geschreven door Gea van der Veen.

Gea van der Veen: presentatietrainer, spreekcoach, verliesexpert


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.