Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Leven met de dood

In onze cultuur is de dood een beetje verbannen vind ik. De dood is uitgerangeerd, aan de kant gezet. We zijn er bang voor! Doodgaan mag niet. Of in ieder geval moet je het zo lang mogelijk uitstellen. Veel fruit eten, gezond leven, regelmatig sporten, optimale medische zorg en het maximale uit het leven halen.

We hebben moeite met ouder worden. Een hele industrie is opgestaan om te maskeren dat we de 50 gepasseerd zijn. We moeten er jong, rimpelloos en vitaal uitzien. Grijze haren laten we achter bij de kapper. Ben je zestig of ouder? Zorg dat je er als een dertiger uitziet. Weg met die ouderdom! De cosmetica-industrie vaart er wel bij, de kapper en de sportschool ook. Maar in mijn ogen is het fake, onecht en onoprecht!

Moeite

In onze cultuur vinden we de dood ingewikkeld.  We moffelen weg, we zwijgen de dood dood, we vermijden, we ontvluchten, we kijken weg. We kunnen er moeilijk mee omgaan. Vroeger stond de kerk middenin het dorp en om de kerk was een kerkhof. Het werd ook wel de dodenakker genoemd. Nu is de dood niet meer midden in het dorp maar vaak aan de zijkant. En dat typeert hoe we met de dood omgaan.

Leven in kwetsbaarheid

Rouw- en verlies

Bekijk de mogelijkheden voor rouw- en verliesverwerking.

Rouw- en verliesverwerking

Webinar over loslaten

Bekijk de webinar over loslaten via onze webshop!

Webinar loslaten

Tijd 

Wanneer je in gedachten
je leven stelt
in het oneindig licht
van eeuwigheid;
dan ben je de plaats kwijt
waar je dacht te staan.

Het duizelt voor ogen
eindeloze vergezichten
grenzeloze gedachten
tijdloos bestaan.

Eigen nietigheid
wordt voor ogen gehouden
Je eigen toegedachte plek
verdwijnt
smelt weg
als sneeuw voor de zon.

Ons begin en ons eind
zijn slechts millimeters
op de meetlat
van de tijd.

Jan Stevens, april 1994

Je krijgt ermee te maken

Weet je: de realiteit is anders. Jij en ik krijgen te maken met de dood, met pijn, met lijden, met verlies. Jij en ik krijgen te maken met ziekte. En dat zeg ik zonder somber te zijn of zwaarmoedig. Ik benoem dat zonder depressief te zijn. Want wie het leven in de ogen kijkt, weet dat het eindig is. Elk mensenleven is eindig.

Leven na dit leven?

Is er dan een leven na dit leven? Daar blijf ik nu even vanaf. Omdat daar zoveel verschil in overtuiging is dat het gaat afleiden van waar het mij om te doen is namelijk de bewustwording dat ons leven zich in kwetsbaarheid voltrekt. Dat woord is een intrigerend woord. Het gaat over de kwets en dat betekent dat een gevoelige plek is getroffen, dat er beschadiging is, dat je je bezeerd hebt en dat je leed ervaart of verdriet. Kwetsbaar zijn betekent dat je die pijn erkent, onder ogen ziet, in de ogen kijkt. En ook dat je het deelt met anderen.

Morgen kan alles anders zijn

Onlangs zei een Belgische mevrouw tijdens een coachingstraject tegen mij: ‘morgen kan alles anders zijn’. Van de één op de andere dag kan er iets gebeuren waardoor alles in jouw leven anders is. De mens zoekt zekerheid en van één ding is een mens verzekerd zegt de volksmond namelijk dat hij dood gaat. Ondertussen hebben we alles dichtgetimmerd met zekerheden en verzekeringen tot ons graf toe en daarna. Is dat erg? Wat mij betreft niet! Is dat verkeerd? Ook niet! Waarom ik het schrijf? Ik voer een pleidooi voor leven in kwetsbaarheid.

Betekenis

De eindigheid van het leven heeft een functie. Daardoor gaan mensen betekenis aan hun leven geven. Als het leven niet eindig was, zouden we dat niet doen.

Zonder dood en eindigheid geen zingeving en weinig betekenis aan dit leven. Is dat dan ‘ Carpe Diem?, zo van pluk de dag! Haal er uit wat er in zit. Geniet met grote mate. Haal zoveel mogelijk binnen! Zet de bloemen buiten en hang de slingers op! Dat is een keuze en ook een levensovertuiging om het zo te doen.

Ik heb meer gevoel bij wat anders. Leef het leven zo dat het betekenis voor jou geeft. En jij weet hoe er dat uitziet. Dat schrijf ik jou niet voor.

Mijn ervaring

Als kind was ik al gefascineerd door de dood en door mensen die met de dood te maken hadden in hun leven. Ik was ook geboeid hoe ze daarmee omgingen. Voor mezelf heb ik er dit van geleerd:

  • wat het meeste kost, is het minste waard wanneer je iemand moet verliezen
  • alles van immateriële waarde, geeft bij een sterfgeval de grootste betekenis

Wat mij betreft is daarmee de toon van betekenis gezet.

Rouw- en verlies

Bekijk de mogelijkheden voor rouw- en verliesverwerking.

Rouw- en verliesverwerking

Leerdoelen

Bekijk de leerdoelen voor de training omgaan met veranderingen.

Leerdoelen bij veranderingen

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens

Dood en betekenis

Velden met een * zijn verplicht.


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Webinar over burn-out op vrijdag 12 april aanstaande!

Webinar burn-out

Schrijf je in voor de webinar over burn-out op vrijdag 12 april aanstaand!

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.