Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Praten tegen de foto van de overledene: is dat gek?

Soms hoor ik dat mensen tegen de foto van de overledene praten. Is dat gek? Of is dat een normale reactie? In ieder geval vinden mensen die het doen het vaak wel gek. Soms doen ze het een beetje stiekem alsof ze er zich voor schamen.

Rouw: foto en herinnering

En dan ben je ineens op jezelf aangewezen. Je komt thuis in een leeg huis. Niemand die even goedemorgen tegen jou zegt. Niemand die vraagt of je lekker geslapen hebt.

Dat zijn momenten dat jij je enorm eenzaam en verlaten kunt voelen. De muren komen op je af en je vraagt je af hoe je de dag moet doorkomen. Soms is het al middag voor je voor het eerst die dag jouw stem gebruikt.

Zingeving

Na een ingrijpend verlies is het moeilijk jouw leven weer op te pakken. Om het weer inhoud en zin te geven. Zingeving is de laatste fase van rouwverwerking. Pas als je weer zin aan jouw leven kunt geven kun je stappen zetten om verder te gaan. Voor nu lijkt alles zo uitzichtloos. Waar doe ik het nog voor of voor wie? Grote vragen waar je op dit moment nog geen antwoord op hebt.

Praten tegen foto overleden bij rouwproces

Rouw- en verlies

Bekijk de mogelijkheden voor rouw- en verliesverwerking.

Rouw- en verliesverwerking

Webinar over loslaten

Bekijk de webinar over loslaten via onze webshop!

Webinar loslaten

Praten tegen een foto?

Juist omdat het zo stil is en je jouw geliefde mist, ben je gaan praten tegen een foto met een afbeelding van jouw verloren liefde. Je voelt je ongemakkelijk, want eigenlijk is dit toch raar. Je zegt goedemorgen tegen iemand die er niet meer is en wellicht vraag je zelfs of hij/zij goed heeft geslapen? Misschien schaam je je een beetje voor jouw gedrag: is dit wel normaal? Is er iets met mij aan de hand?

Weet je: dit is absoluut niet raar of ongewoon. Sterker nog: het komt juist heel veel voor. Je moet wennen aan een compleet nieuwe situatie. Je weet dat er van de foto geen oplossingen kunnen worden verwacht, maar toch kan alleen het praten tegen deze foto al een gevoel van opluchting geven. Je praat jouw verdriet immers van je af.

Communicatie tijdens het rouwproces

Communicatie tijdens het rouwproces is erg belangrijk. Het is een vorm van jouw verdriet en gevoelens delen met de ander.

Communicatie bij verlieservaring en rouw

Troost zoeken

Zeker in de beginperiode kan er iets troostends uitgaan van het praten met jouw partner, ook al is het slechts tegen een foto. Ik haal hier het voorbeeld aan van een foto, maar er zijn ook veel mensen die naar het graf of de urnenmuur gaan om tegen de overledene te praten. Geloof mij: op een kerkhof wordt nog heel veel gepraat. Ook wordt er weleens een favoriet kledingstuk van een overledene tevoorschijn gehaald. De geur van dit kledingstuk roept dan ook de overledene op en je krijgt het gevoel dat deze nog heel dicht bij je is.

Echter er komt een moment dat het praten tegen een foto onvoldoende is. Na verloop van tijd ga je je steeds meer realiseren dat jouw geliefde niet meer terugkomt. En dat je van jouw overleden geliefde geen hulp kunt verwachten. Echter praten tegen de foto kan wel steun geven, maar het besef dat het nooit meer anders wordt komt steeds meer binnen. En dat is hard. Heel erg hard. Je wordt je dan steeds meer bewust van de werkelijkheid.

Toch komt het geregeld voor dat het praten tegen een foto of tegen iets anders onderdeel is en blijft van jouw leven. Dat is helemaal niet erg, zo lang het de verwerking van jouw verlies maar niet in de weg staat.

Rouw- en verlies

Bekijk de mogelijkheden voor rouw- en verliesverwerking.

Rouw- en verliesverwerking

Leerdoelen

Bekijk de leerdoelen voor de training omgaan met veranderingen.

Leerdoelen bij veranderingen

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.