Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Ruzies in familie- of vriendenkring: rouwproces

Ruzies in familie- of vriendenkring kunnen leiden tot een rouwproces. Bij een verjaardag, een uitvaart, een familiediner, een reünie, een jubileum, allemaal momenten dat we heel graag onze dierbaren om ons heen willen hebben.

Is de onenigheid onoverbrugbaar?

Maar wat als dat niet lukt door ruzies in de familie- of vriendenkring? De onenigheid is onoverbrugbaar geworden en dus moeten we schipperen bij het kerstdiner, het verjaardagsfeest van oma of het jaarlijkse vriendenuitje. De ene keer is de een aan de beurt en de andere keer de ander. Alles om elkaar maar niet tegen te komen. Herken je dit?

Ooit waren jullie onafscheidelijk. Alles werd samen gedaan, maar ergens ging het fout. Zelfs het programma het Familiediner zou het niet lukken om je weer samen te laten komen om het definitief uit te praten. Maar wat moet je dan? Het verlies van een familielid, of het nu je zus, broer, tante, opa of nichtje is, maar ook een goede vriend of vriendin kan een ingrijpende gebeurtenis zijn.  Zeker als je daar nog niet aan toe bent, maar de ander gooit de deur definitief in het slot. Dan zul je er toch mee moeten dealen. Hoe verschrikkelijk en moeilijk je dit ook vindt, want je hebt geen keus.

Onherstelbare relaties leiden tot rouwproces

Rouw- en verlies

Bekijk de mogelijkheden voor rouw- en verliesverwerking.

Rouw- en verliesverwerking

Webinar over loslaten

Bekijk de webinar over loslaten via onze webshop!

Webinar loslaten

Definitieve breuk

De breuk met een dierbare kan een groot verlies betekenen. Een verlies dat grote pijn veroorzaakt. Een vertrouwenspersoon valt weg. Iemand die je kent van haver tot gort. Met wie je lief en leed gedeeld hebt. Die aan een half woord genoeg had. Dat is nogal wat. Bovendien: de wetenschap dat iemand er nog wel is, maar niets met je te maken wil hebben kan veel met je doen. Een ongewild verlies, maar je moet wel verder. Het is makkelijk om te zeggen dat je vast genoeg vrienden of familie overhebt maar zo werkt het natuurlijk niet. Ook het verlies door een ruzie is een rouwproces. De weg naar de ander is definitief afgesneden.

Verwerking van verlies door ruzie

Wat er ook gebeurd is of wie er ook gelijk heeft: uiteindelijk ben je een verliezer. Natuurlijk zul je ook boos zijn of je onbegrepen voelen, maar het uiteindelijke verlies van een vriend of familielid overstijgt alles. Anders zou je je daar ook niet zo verdrietig door voelen. Ook hier geldt dat ik je handvatten kan geven om beter te begrijpen waar deze gevoelens vandaan komen en hoe je deze een plekje kunt geven. Pas dan kan de verwerking beginnen. Uiteindelijk zul je een weg moeten vinden om door te gaan zonder die ander. Ik kan je daarbij helpen. Als je voor jezelf op een goede manier afscheid kunt nemen van die ander, heb je daar uiteindelijk ook vrede mee. En kun je eindelijk weer verder.

Rouw- en verlies

Bekijk de mogelijkheden voor rouw- en verliesverwerking.

Rouw- en verliesverwerking

Leerdoelen

Bekijk de leerdoelen voor de training omgaan met veranderingen.

Leerdoelen bij veranderingen

Auteur

Dit artikel is geschreven door Gea van der Veen.

Gea van der Veen: presentatietrainer, spreekcoach, verliesexpert


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Bekijk alle e-books

 • Willen is minder moeten
 • Authentiek communiceren
 • Word assertief: doorbreek de vicieuze cirkel!
 • Conflicthantering
 • Delegeren en loslaten
 • Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden
 • Hoogsensitief: label of labiel?
 • Talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!
 • Hoogbegaafd: probleemgeval of gave?
 • Luister en zie mij: het diagnostisch gesprek met hoogbegaafde kinderen!
 • Analysevaardigheden
 • Hoe ga je met je tijd om?
 • De kwaliteitenbibliotheek: 163 kwaliteiten uitgebreid beschreven
 • Verbeterplan bij disfunctioneren
 • Zelfvertrouwen: mag ik er twee kilo bij?

Bekijk alle e-books

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.