Rouwadvertenties en rouwkaarten
Rouwadvertenties zijn de meest gelezen advertenties in de krant. Soms spreek ik mensen die geabonneerd zijn op een regionale krant vanwege de rouwadvertenties. Toch is het woord rouwadvertentie een vreemd woord. Het veronderstelt dat er met rouw geadverteerd moet worden of dat er reclame voor rouw gemaakt moet worden.
Familiebericht
In feite is een rouwadvertentie een familiebericht. Zoals er van oudsher geboorteberichten zijn, huwelijksaankondigingen, zo is er ook het bericht van overlijden. Wellicht dat dit woord beter op zijn plek is.
Belangrijk
Doorgaans hechten families veel aan rouwadvertenties. De verwoording is dus een subtiele en fijngevoelige aangelegenheid. Het gevoel wat men bij het overlijden heeft, moet uitgedrukt worden in woorden.
Rouw- en verlies
Bekijk de mogelijkheden voor rouw- en verliesverwerking.
Fouten in rouwberichten of rouwkaarten
Toch komen in rouwadvertenties en op rouwkaarten veel fouten voor. Vaak gebeurt het met de beste bedoelingen maar toch is het niet wat je zou willen. Ik noem een aantal gangbare voorbeelden:
- Tot ons verdriet heeft God na een langdurige ziekte van ons weggenomen………. Wat hier staat is dat God langdurig ziek was en daarna van ons wegnam.
- Op zijn 80e verjaardag nam God van ons weg. (Hier staat dat God 80 jaar was toen hij van ons wegnam).
- Werd van ons weggenomen mijn allerliefste man (hoeveel mannen heb je en is dit echt de liefste?)
- De overledene ligt opgebaard (dit moet zijn: is opgebaard. Alsof overledenen ook staande worden opgebaard).
- Na een kort ziekbed……. (stel je eens een bed voor van 1 meter)
- Na een noodlottig ongeval nam de Heere tot zich (de Heere heeft dus een noodlottig ongeval gehad en daarna………..)
- Na een dapper gedragen lijden, namen wij afscheid van onze moeder en oma. (wat hier staat is dat de familie het lijden dapper gedragen heeft, waarna ze afscheid namen van de overledene)
- Tot onze droefheid is in verzorgingshuis “De Poort” overleden. (Alsof men bedroefd is dat het overlijden plaatsvond in verzorgingshuis “De Poort”.)
- Op verzoek van de overledene vindt de begrafenis in besloten kring plaats (overledenen doen normaal geen verzoeken meer. Beter is: Overeenkomstig zijn laatste wens vindt de begrafenis in besloten kring plaats).
Rouw- en verlies
Bekijk de mogelijkheden voor rouw- en verliesverwerking.
Leerdoelen
Bekijk de leerdoelen voor de training omgaan met veranderingen.
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.