Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Als je partner de laatste adem uitblaast, verandert er iets in je leven

Wanneer je partner de laatste adem uitblaast, gebeurt er iets. Waarom schrijf ik dit? Ik sprak pas met Alex over het overlijden van zijn vrouw. Hij zei: ‘Toen zij de laatste adem uitblies, veranderde er iets in mijn leven’. Ik schrijf dit dus omdat ik met Alex sprak. Maar er verandert altijd iets wanneer iemand de laatste adem uitblaast. Dat gebeurt ook als je kind, vader, moeder, broer of zus de laatste adem uitblaast. Betere titel van dit artikel zou zijn: ‘wanneer iemand van jouw geliefden de laatste adem uitblaast verandert er iets’.

Wat verandert er dan?

Ik ga even door op dat gesprek met Alex. Hij zei: ‘Toen mijn vrouw overleed, kreeg het leven voor mij andere glans, kreeg het werk voor mij andere betekenis, kregen mijn kinderen andere waarde dan ze tot nu toe hadden, keek ik anders tegen het leven aan’.

Alex vertelde hoe zijn motivatie voor het werk veranderde. Bijzonder was het woordgebruik: hij zei niet dat zijn motivatie zoveel minder was, maar dat het veranderd was en dat zich dat ook uitte in bijvoorbeeld niet altijd ‘aanstaan’ of niet altijd bereikbaar zijn.

Lees ook: Rouw is geen ziekte maar kan wel leiden tot verzuim!

Partnerverlies door overlijden

Rouw- en verlies

Bekijk de mogelijkheden voor rouw- en verliesverwerking.

Rouw- en verliesverwerking

Webinar over loslaten

Bekijk de webinar over loslaten via onze webshop!

Webinar loslaten

De kaarten werden geschud

Bij een overlijden worden de kaarten geschud. Welke kaarten? Ik noem wat voorbeelden:

  • Met wie wil jij je tijd doorbrengen?
  • Wie wil je aandacht geven?
  • Wat doet er voor jou nu echt toe in dit leven?
  • Wat vind je belangrijk?
  • Met wie kun jij het leven nu echt delen en met wie niet?

Jouw ID-kaart

Maar ook de eigen ID-kaart komt er anders uit te zien. Er verdwijnt iemand uit jouw leven, tenminste in fysieke zin. Maar in de herinnering verdwijnt die persoon, die onderdeel van jouw leven was natuurlijk nooit. Sterker nog: die persoon maakte deel uit van wie jij was en wie jij bent. Dat wis je niet uit. En ik denk dat je dat ook niet wil. Zoals mijn moeder vaak zei na het overlijden van mijn broer: ‘Ik hou zoveel van hem, ik wil het verdriet nog niet kwijt’.

Rouw- en verlies

Bekijk de mogelijkheden voor rouw- en verliesverwerking.

Rouw- en verliesverwerking

Leerdoelen

Bekijk de leerdoelen voor de training omgaan met veranderingen.

Leerdoelen bij veranderingen

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.