Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Rouw en verlies

Wat is rouw? Wat is een rouwproces of verlieservaring? Rouwen is langzaam maar zeker begrijpen dat jouw leven zo ingrijpend is veranderd door het een verlies waar je veel waarde aan hecht. Rouw is de bewustwording dat het verlies onomkeerbaar is. Rouw neem je mee, overal waar je komt en overal waar je heengaat.

Rouwverwerking: bestaat dat?

Er wordt vaak gesproken over de term verwerking (rouwverwerking en verliesverwerking).  Het suggereert dat alle verlies te verwerken is, oftewel dat er een einde aan zit. Net alsof je na “verwerking” het pakketje weg kunt gooien en achter je kunt laten. Misschien geldt dit voor bepaalde verliezen wel zo, maar niet voor alle. Verlieservaring is een beter woord. Eigenlijk is dat wat rouwen is. Je ervaart het verlies en het verdriet en de pijn voort de rest van je leven. Het hoort bij je en het is bij je, voor altijd. Als je dat accepteert, wat absoluut niet meevalt, kun je ook de lichtpuntjes weer zien. En kom je tot liefde en aanvaarding voor jezelf.  Lees verder: wat is rouw?

Artikelen over rouw

Rouw en verlieservaringen: coachingOnderstaand treft u artikelen over rouw- en verlieservaringen.

Ervaringen van deelnemers

Hierna treft u enkele ervaringen van deelnemers die een traject bij De Steven volgden:

 • ´De organisatie waar ik werk heeft er alles aan gedaan!´

  Na veel wikken en wegen heeft hij de knoop doorgehakt en er kwam een einde aan zijn relatie. Dit had de nodige impact op zijn werk. Er moest andere woonruimte gezocht worden en natuurlijk moest er van alles geregeld worden. Toen alles klaar was kwam de verwerking pas op gang. Op zijn werk klaagde hij over concentratieproblemen en oververmoeidheid. De Steven werd ingezet voor een coachingstraject. Wekelijks vond een sessie plaats van 1 uur waarbij hij op neutraal terrein van zich af kon praten. Zelf zegt hij: ‘de organisatie waar ik werk, heeft er alles aan gedaan’. Zijn leidinggevende zegt: ‘het is beter om in zo’n situatie externe hulp in te roepen zodat je als leidinggevende niet te zeer verweven wordt met de privésituatie van de medewerker’.

 • Verliesverwerking en rouwverwerking

  Twee weken nadat zijn partner overleden was belde zijn werkgever en meldde de medewerker aan voor een coachingstraject gericht op verliesverwerking.

  Het had een enorme impact op hem en bovendien moest hij nu ook nog voor zijn 3 kinderen zorgen. Het kon bijna niet anders of het had grote invloed op zijn functioneren. Zelf zei hij er het volgende over: Mijn werk zorgde enerzijds voor een zekere afleiding anders verzwelg je in gevoelens van verdriet. Anderzijds was het voor mij een hele belasting om iedere dag toch op het werk te verschijnen. Gelukkig heeft mijn werkgever begrip getoond voor mijn situatie.

 • Coaching gericht op verandering in de persoonlijke situatie

  Wekelijks kwam hij bij de coach van De Steven en dat heeft een paar maand geduurd. Daarna veranderde zijn behoefte en werd de frequentie lager. Nee, het rouwproces ging wel door. Ook na de coaching! Zelf zei hij er het volgende over: 'juist praten met iemand die je niet kent en die mij niet kende heeft me veel gebracht. Dat is toch anders dan bij familie en vrienden. Als ik daar mijn verdriet toon, merk ik dat het bij hun ook weer gevoelens oproept. Dat maakt het praten over wel eens moeilijker.

 • Burnout

  Opeens was zij volkomen uitgeput en kwam thuis te zitten met een burnout. Op advies van de werkgever nam ze contact met ons op. Het gesprek ging over haar werk, over druk en werkdruk die ze ervaarde maar uiteindelijk kwam het verhaal los: inmiddels is het alweer zes jaar geleden dat onze oudste is overleden. Hij was ziek en langzamerhand zagen ze hun kind achteruitgaan.

Blogs over verlies

Lees ook de blogs van Gea van der Veen over verlies en rouw.

Coaching bij rouw

De Steven biedt coaching bij rouw en verliesverwerking.

Rouw en verliesverwerking

Auteur

Dit artikel is geschreven door Gea van der Veen.

Gea van der Veen: presentatietrainer, spreekcoach, verliesexpert

 


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Webinar terugkijken: ontdek jouw kwaliteiten en talenten

Wil je de webinar terugkijken over het ontdekken van jouw kwaliteiten en talenten? Onderwerpen:

 • Wat is talent?
 • Wat zijn kernkwaliteiten?
 • Indeling van kwaliteiten
 • Zelfvertrouwen en kwaliteiten
 • Kwaliteiten in de koelkast
 • Jouw kwaliteiten ontdekken

Schrijf je meteen in en na betaling van € 12,50 krijg je meteen toegang.

Webinar kwaliteiten

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.