Rouw en verlies
Wat is rouw? Wat is een rouwproces of verlieservaring? Rouwen is langzaam maar zeker begrijpen dat jouw leven zo ingrijpend is veranderd door het een verlies waar je veel waarde aan hecht. Rouw is de bewustwording dat het verlies onomkeerbaar is. Rouw neem je mee, overal waar je komt en overal waar je heengaat.
Rouwverwerking: bestaat dat?
Er wordt vaak gesproken over de term verwerking (rouwverwerking en verliesverwerking). Het suggereert dat alle verlies te verwerken is, oftewel dat er een einde aan zit. Net alsof je na “verwerking” het pakketje weg kunt gooien en achter je kunt laten. Misschien geldt dit voor bepaalde verliezen wel zo, maar niet voor alle. Verlieservaring is een beter woord. Eigenlijk is dat wat rouwen is. Je ervaart het verlies en het verdriet en de pijn voort de rest van je leven. Het hoort bij je en het is bij je, voor altijd. Als je dat accepteert, wat absoluut niet meevalt, kun je ook de lichtpuntjes weer zien. En kom je tot liefde en aanvaarding voor jezelf. Lees verder: wat is rouw?
Artikelen over rouw
Onderstaand treft u artikelen over rouw- en verlieservaringen.
- Ziekte en ziekteverzuim door rouw
- Ontslag en het rouwproces
- Reorganisatie en rouwproces
- Vermindering van gezondheid
- Burnout en verliesverwerking
- Ongeluk kan leiden tot rouwproces
- Jezelf verliezen
- Miskraam is een rouwproces
- Rouw bij een doodgeboren of levenloos geboren kindje
- Hoop en verwachting verliezen
- Faillissement is rouwproces
- Echtscheiding is rouwproces
- Hoogsensitief en rouw (HSP)
- Verlies van je kind
- Onherstelbare breuken in de relatie
- Rouwgevoelens
- Herdenken, gedenken en herinneren
- Hechting, onthechting en verlies
- Triggers tijdens het rouwproces
- Fouten op de rouwkaart of in de rouwadvertentie
- Praten tegen de foto van de overledene: is dat gek?
- Emoties en gevoelens bij het rouwproces
- Communicatie bij verlieservaring
- Dooddoeners bij rouw en verdriet
- De verliescirkel bij het rouwproces
- Troost bij rouw en verdriet
- Assertief rouwen: bestaat dat?
- Onvervulde kinderwens en kinderloosheid
- Verlieservaring: keerpunt in uw leven
- Onvoldoende rouwen of uitgestelde rouw
- Schuldgevoel en rouw
- Heimwee en rouw
Ervaringen van deelnemers
Hierna treft u enkele ervaringen van deelnemers die een traject bij De Steven volgden:
-
´De organisatie waar ik werk heeft er alles aan gedaan!´
Na veel wikken en wegen heeft hij de knoop doorgehakt en er kwam een einde aan zijn relatie. Dit had de nodige impact op zijn werk. Er moest andere woonruimte gezocht worden en natuurlijk moest er van alles geregeld worden. Toen alles klaar was kwam de verwerking pas op gang. Op zijn werk klaagde hij over concentratieproblemen en oververmoeidheid. De Steven werd ingezet voor een coachingstraject. Wekelijks vond een sessie plaats van 1 uur waarbij hij op neutraal terrein van zich af kon praten. Zelf zegt hij: ‘de organisatie waar ik werk, heeft er alles aan gedaan’. Zijn leidinggevende zegt: ‘het is beter om in zo’n situatie externe hulp in te roepen zodat je als leidinggevende niet te zeer verweven wordt met de privésituatie van de medewerker’.
-
Verliesverwerking en rouwverwerking
Twee weken nadat zijn partner overleden was belde zijn werkgever en meldde de medewerker aan voor een coachingstraject gericht op verliesverwerking.
Het had een enorme impact op hem en bovendien moest hij nu ook nog voor zijn 3 kinderen zorgen. Het kon bijna niet anders of het had grote invloed op zijn functioneren. Zelf zei hij er het volgende over: Mijn werk zorgde enerzijds voor een zekere afleiding anders verzwelg je in gevoelens van verdriet. Anderzijds was het voor mij een hele belasting om iedere dag toch op het werk te verschijnen. Gelukkig heeft mijn werkgever begrip getoond voor mijn situatie.
-
Coaching gericht op verandering in de persoonlijke situatie
Wekelijks kwam hij bij de coach van De Steven en dat heeft een paar maand geduurd. Daarna veranderde zijn behoefte en werd de frequentie lager. Nee, het rouwproces ging wel door. Ook na de coaching! Zelf zei hij er het volgende over: 'juist praten met iemand die je niet kent en die mij niet kende heeft me veel gebracht. Dat is toch anders dan bij familie en vrienden. Als ik daar mijn verdriet toon, merk ik dat het bij hun ook weer gevoelens oproept. Dat maakt het praten over wel eens moeilijker.
-
Burnout
Opeens was zij volkomen uitgeput en kwam thuis te zitten met een burnout. Op advies van de werkgever nam ze contact met ons op. Het gesprek ging over haar werk, over druk en werkdruk die ze ervaarde maar uiteindelijk kwam het verhaal los: inmiddels is het alweer zes jaar geleden dat onze oudste is overleden. Hij was ziek en langzamerhand zagen ze hun kind achteruitgaan.
Blogs over verlies
Lees ook de blogs van Gea van der Veen over verlies en rouw.
- Is rouwen nog wel van deze tijd?
- Een moeder rouwt om het verlies van haar kind
- Stilte na het overlijden
- Het overlijden van mijn buurmeisje
- De uitvaart van mijn buurmeisje
- Mijmeren over mijn vader
- Een verloren vriendschap