Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Mijn kind is hoogbegaafd

Is uw kind hoogbegaafd en vindt u dat moeilijk? Merkt u dat uw kind anders is dan andere kinderen? Hoe komt u er achter of uw kind hoogbegaafd is?

Mijn kind is hoogbegaafd

Kenmerken

We noemen een aantal kenmerken van hoogbegaafde kinderen. Zijn er kenmerken bij die u herkent? Uw kind:

  • komt uit school niet zo goed uit de verf: de schoolprestaties blijven achter
  • vindt school saai en voelt zich niet opgenomen in de groep
  • verveelt zich en wordt onvoldoende uitgedaagd op school
  • trekt zich graag terug of leeft in zijn eigen wereldje
  • is soms opstandig en gefrustreerd en voelt zich vaak niet begrepen
  • is op sommige zaken voor op leeftijdgenoten: kan nadenken en beschouwen over andere dingen dan bijvoorbeeld klasgenoten

Maakt u zich zorgen?

Misschien bent u bezorgd. U ziet dat uw kind niet echt gelukkig is en u wilt er alles aan doen om hem/haar gelukkig te maken. Soms voelt u angst voor de toekomst. De frustratie neemt maar toe bij uw kind. Maar wat vaak vergeten wordt dat het u ook frustreert. De spanning neemt toe in uw gezin. Ook broertjes en zusjes moeten het soms ontgelden.

Onmacht

Als ouder voelt u zich onmachtig en machteloos. Wat moet u doen om uw kind gelukkig te maken? Of wat moet u nalaten. Iemand zei: ‘ik wil er alles wel voor doen en ik wil er alles wel voor laten, als hij/zij maar gelukkig wordt’. Bovendien merkt u dat uw kind contacten vermijd. Hij/zij praat amper met u. En alles wat u doet werkt maar eventjes.

Coaching jongeren

Wij bieden coaching voor hoogbegaafde jongeren op het terrein van studiekeuze en beroepskeuze, talentontwikkeling, persoonlijke ontwikkeling (communicatie, persoonlijke effectiviteit etc).

Coaching van jongeren

Voelt u zich onzeker?

U voelt zich onzeker en u bent bang dat u het verkeerde pad bewandelt. U weet ook wel dat die kinderen al zoveel moeten en dat de maatschappij zo veel van ze vraagt. U vraagt zich vaak af hoe u uw kind moet begeleiden. Wat voor aandacht moet u geven? Naar welke school moet uw kind gaan? Soms raakt het u wanneer u merkt dat u de aansluiting bij uw kind mist en dat u hem/haar ook niet zo goed begrijpt. Misschien voelt u zich soms ook wel een beetje dom zelfs. Uw kind denkt altijd net iets verder, sneller of dieper na over de dingen en hoe u ook uw best doet, u kind kunt u niet altijd bijhouden.

Vasthouden en bang om te verliezen?

In uw ouderlijke zorg merkt u dat u bang bent om te verliezen en u wilt zo graag die aansluiting zoeken en vinden voor een normale ouder/kind-relatie. Merkt u dat uw zorgen en uw angst soms zo de overhand nemen dat u zich daar teveel door laat leiden? Vindt u het moeilijk om uw kind los te laten?

Begeleiden en leren loslaten: eigen ontwikkelroute laten gaan!

Wanneer uw kind hoogbegaafd is, heeft hij/zij doorgaans een andere weg te gaan dan andere kinderen. Er is andere ontwikkeling nodig dan bij een gemiddeld kind. Cognitief kan uw kind goed meekomen maar er zijn meer zaken in het leven dan cognitieve vaardigheden. Het is niet onwaarschijnlijk dat uw kind worstelt met tal van vraagstukken zoals:

  • wie ben ik nu en waarom ben ik zo anders dan andere kinderen? (identiteit)
  • overgevoelig voor indrukken van buitenaf of veelheid van informatie
  • het omgaan met emoties en gevoelens
  • te diep nadenken over bepaalde zaken wat uitmond in piekeren en redeneren

Als ouders moet u uw kind enerzijds begeleiden en anderzijds leren loslaten. Loslaten is wat anders dan: hij/zij zoekt het maar even uit. Loslaten is een vorm van begrenzen. Wanneer u uw kind leert loslaten, geeft u in feite aan dat u het vertrouwen hebt dat uw kind zijn/haar eigen weg zal gaan en ook het vermogen heeft om dat aan te kunnen. Uw loslaten bezorgt uw kind vertrouwen.

Hulp nodig?

Hebt u hulp nodig bij het proces van loslaten en begeleiden van uw kind? Wij kunnen u van dienst zijn.

Hoogbegaafd of hoogsensitief?

 

Webinar

Wilt u meer informatie? Schrijf u dan in voor ons gratis webinar die wij verzorgen voor ouders van hoogbegaafde kinderen. Aanmelden voor onze nieuwsbrief kan ook zodat u op de hoogte blijft van nieuwe ontwikkelingen.

Webinar bekijken?

Auteur

Dit artikel is geschreven door Annita Smit.

Annita Smit trainer coach en jongerencoach