Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Is jouw kind hoogbegaafd?

Mijn kind is hoogbegaafd

Is jouw kind hoogbegaafd en vind je dat moeilijk? Merkt je dat jouw kind anders is dan andere kinderen? Hoe kom je er achter of je kind hoogbegaafd is?

Kenmerken

We noemen een aantal kenmerken van hoogbegaafde kinderen. Zijn er kenmerken bij die u herkent? Uw kind:

 • komt op school niet zo goed uit de verf: de schoolprestaties blijven achter
 • trekt zich graag terug of leeft in zijn eigen wereldje
 • teruggetrokken gedrag of afzijdig houden
 • afgewezen door klasgenoten of collega's
 • gepest en/of genegeerd worden
 • niet mee willen aan groepsactiviteiten
 • snel opgeven en niet doorzetten
 • is soms opstandig en gefrustreerd en voelt zich vaak niet begrepen
 • fysieke problemen zoals hoofdpijn, buikpijn, misselijk of zelfs depressief zijn
 • veel bevestiging nodig hebben
 • taak vermijdend
 • snel gefrustreerd zijn
 • vindt school saai en voelt zich niet opgenomen in de groep
 • verveelt zich en wordt onvoldoende uitgedaagd op school
 • is op sommige zaken voor op leeftijdgenoten: kan nadenken en beschouwen over andere dingen dan bijvoorbeeld klasgenoten

Uit de praktijk

Jan pikt de leerstof erg snel op en voegt nieuwe kennis toe aan bestaande kennis. Hij heeft hier totaal geen moeite mee. Jan is erg leergierig en geïnteresseerd in leren, zo lang dit maar op een ontdekkende en experimenterende manier kan. Stil zitten aan een tafel met een werkblad is niet de manier voor Jan om zich te ontwikkelen. Jan moet dingen voelen en doen.

Tijdens de kring lijkt het alsof Jan niet oplet en kijkt hij de hele tijd om zich heen en lijkt hij te dromen, maar niks is minder waar. Jan hoort ondanks zijn ‘afwezigheid’ alles wat je zegt en kan dit herhalen. 

Jan lijkt heel druk in zijn hoofd en over van alles en nog wat na te denken. Hij heeft een enorm uitgebreide kennis en woordenschat. ‘Je kan van Jan nog eens wat leren’. Hij weet alle ins en outs over treinen, transport/openbaar vervoer, en allerlei andere machines. Jan weet bijv. heel goed het verschil tussen de Arriva en de NS. 

Jan heeft een hele bijzondere manier van denken. Jan heeft vaak een andere oplossing voor een probleem dan de meeste kinderen. Een oplossing waar je zelf nog niet aan hebt gedacht. Een oplossing waarover echt is nagedacht en die een positief effect heeft. Nadeel -> Jan heeft dan wel maar één idee en vindt het moeilijk om hiervan af te wijken. 

Hele gesprekken zijn belangrijk om Jan ervan te overtuigen dat dingen ook anders kunnen dan dat hij in zijn hoofd heeft. 

Jan had en heeft soms nog moeite met het omgaan met zijn woede. Jan kan erg boos/verdrietig worden wanneer dingen anders gaan dan hij in gedachten had, maar ook wanneer een andere leerling iets heeft gedaan dat Jan niet leuk vindt.  Vooral in het begin van zijn schoolperiode ging Jan dan schreeuwen, gillen, slaan, schoppen, enz. 

Er is samen met de leerkracht hard aan gewerkt door situaties te bespreken, uit te spelen, gevoelens te bespreken en voorgaande situaties opnieuw ‘op te lossen’.  Voor Jan is praten en uitleg erg belangrijk en zijn ontwikkeling op sociaal gebied is hierdoor wel erg gegroeid. Soms heeft hij het hier wel even moeilijk mee. 

Jan is erg gevoelig (hoog sensitief) en erg empathisch. Hij kan zich erg veel aantrekken van de mening van een ander en/of zich zorgen maken om een ander. Jan is erg ‘knuffelig’ en komt vaak een knuffel halen en vertellen hoeveel hij van je houdt/ je lief vindt. 

Het gedrag van Jan had ook anders geïnterpreteerd kunnen worden. Gelukkig heeft Jan een leerkracht getroffen het gesprek met de leerling een belangrijke plek heeft gegeven. Ze niet alleen dat gehoord wat de leerling zegt, maar ze heeft hem ook echt gezien. Ze heeft zijn educatieve behoeften begrepen en hier op passende wijze op gereageerd. Toch is dit niet eenvoudig. Daar kun je soms best wat hulp bij gebruiken. Want als je consequenties gaat verbinden aan je manier van kijken, observeren, het voeren van een gesprek en van horen naar luisteren gaat, is een gestructureerde aanpak van belang.

Begeleiding ouders hoogbegaafde kinderen

Persoonlijke ontwikkeling van je hoogbegaafde kind, doet niet een coach maar doen ouders zelf. Wij coachen daarom ook ouders van hoogbegaafde kinderen op persoonlijke ontwikkeling.
Hoogbegaafde kinderen zijn slim en cognitief vaardig, belangrijk is dat ze zich ook emotioneel zich goed ontwikkelen. Emotioneel sterk zijn en cognitief uitgedaagd is minder worstelen met alledaagse problematieken. Emotioneel sterk zijn betekent de apen en beren, die je op je weg tegenkomt, met weinig moeite kunnen omzeilen.
Je ziet kinderen worstelen met hun apen en beren die ze op hun weg tegenkomen. Je wilt als ouders ze graag helpen. Wat maakt nu dat dit zo lastig kan zijn? Het wordt namelijk lastig als je zelf een herkenning hebt in de problematiek waar je kind tegenaan loopt. Als jezelf een vergelijkbaar proces hebt meegemaakt. Je neemt altijd je eigen emoties en emoties hierin mee. Die kun je niet even loskoppelen en parkeren. Ze zijn altijd bij je! Jouw pijn en verdriet zorgen ervoor dat jij gaat reageren vanuit je eigen pijn en verdriet. Dit maakt het zo ontzettend lastig om het ontwikkelingsproces van je kind in goede banen te begeleiden. Daarbij komt dat je altijd het gevoel hebt te moeten vechten, tegen belemmeringen aanloopt en niemand je begrijpt.

Wil jij je kind helpen, is het handig om eerst je jezelf te helpen. Inzicht te krijgen waar jouw verdriet, pijn en emoties vandaan komen en welke invloed dit heeft op je kind. Als jij je  persoonlijk kan ontwikkelen, kan je kind dit ook.

 • hoe assertief ben je
 • hoe word jij je zenuwen de baas
 • hoe ga je met verlies om
 • hoe krijg jij meer zelfvertrouwen
 • hoe ga jij om met gezag
 • hoe ga jij om met je medemens
 • hoe ga jij om met prestatiedruk

Contact

Maak je je zorgen?

Misschien ben je bezorgd. Je ziet dat jouw kind niet echt gelukkig is en je wilt er alles aan doen om hem/haar gelukkig te maken. Soms voel je angst voor de toekomst. De frustratie neemt maar toe bij jullie kind. Maar wat vaak vergeten wordt dat het jou ook frustreert. De spanning neemt toe in het gezin. Ook broertjes en zusjes moeten het soms ontgelden.

Onmacht

Als ouder voel je je soms onmachtig en machteloos. Wat moet je doen om je kind gelukkig te maken? Of wat moet je nalaten. Iemand zei: ‘ik wil er alles wel voor doen en ik wil er alles wel voor laten, als hij/zij maar gelukkig wordt’. Bovendien merk je dat jouw kind contacten vermijd. Hij/zij praat amper met jou. En alles wat je doet werkt maar eventjes.

Coaching jongeren

Wij bieden coaching voor hoogbegaafde jongeren op het terrein van studiekeuze en beroepskeuze, talentontwikkeling, persoonlijke ontwikkeling (communicatie, persoonlijke effectiviteit etc). Personal Coaching is maatwerk. Dus geen vaste schema’s. De coaching is volledig gericht op jouw persoonlijke ontwikkeling. Samen stellen we doelen om zodat jij een helder inzicht in jezelf krijgt.

Persoonlijke ontwikkeling gaat over:

 • hoe kijk je naar zichzelf
 • hoe sta je in het leven
 • ken jij je eigen talenten en kwaliteiten
 • op welke wijze communiceer je
 • hoe reageer je op veranderingen
 • hoe reageer je op stress
 • hoe ga je om met tijdsdruk
 • hoe deel je jouw tijd in
 • is er balans tussen inspanning en ontspanning
 • hoe ga je met conflicten en spanningen om
 • hoe kom je steviger in hun schoenen te staan
 • hoe weerbaar ben je?

Coaching van jongeren

Voel je je onzeker?

Je voelt je onzeker en je bent bang dat je  het verkeerde pad bewandelt. Je  weet ook wel dat die kinderen al zoveel moeten en dat de maatschappij zo veel van ze vraagt. Je  vraagt je vaak af hoe je  jouw kind moet begeleiden. Wat voor aandacht moet je  geven? Naar welke school moet jouw kind gaan? Soms raakt het je  wanneer je  merkt dat je  de aansluiting bij je kind mist en dat je  hem/haar ook niet zo goed begrijpt. Misschien voel je je soms ook wel een beetje dom zelfs. Jouw kind denkt altijd net iets verder, sneller of dieper na over de dingen en hoe je ook je best doet, je kind kun je niet altijd bijhouden.

Vasthouden en bang om te verliezen?

In jouw ouderlijke zorg merk je dat je bang bent om te verliezen en je wilt zo graag die aansluiting zoeken en vinden voor een normale ouder/kind-relatie. Merk je dat jouw zorgen en jouw angst soms zo de overhand nemen dat je je daar teveel door laat leiden? Vind je het moeilijk om jouw kind los te laten?

Begeleiden en leren loslaten: eigen ontwikkelroute laten gaan!

Wanneer jouw kind hoogbegaafd is, heeft hij/zij doorgaans een andere weg te gaan dan andere kinderen. Er is andere ontwikkeling nodig dan bij een gemiddeld kind. Cognitief kan jouw kind goed meekomen maar er zijn meer zaken in het leven dan cognitieve vaardigheden. Het is niet onwaarschijnlijk dat jouw kind worstelt met tal van vraagstukken zoals:

 • wie ben ik nu en waarom ben ik zo anders dan andere kinderen? (identiteit)
 • overgevoelig voor indrukken van buitenaf of veelheid van informatie
 • het omgaan met emoties en gevoelens
 • te diep nadenken over bepaalde zaken wat uitmond in piekeren en redeneren

Als ouders moet je jouw kind enerzijds begeleiden en anderzijds leren loslaten. Loslaten is wat anders dan: hij/zij zoekt het maar even uit. Loslaten is een vorm van begrenzen. Wanneer je jouw kind leert loslaten, geef je in feite aan dat je het vertrouwen hebt dat jouw kind zijn/haar eigen weg zal gaan en ook het vermogen heeft om dat aan te kunnen. Jouw loslaten bezorgt jouw kind vertrouwen.

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij het proces van loslaten en begeleiden van jouw kind? Wij kunnen je van dienst zijn.

Hoogbegaafd of hoogsensitief?

 

Webinar

Wilt u meer informatie? Schrijf u dan in voor ons gratis webinar die wij verzorgen voor ouders van hoogbegaafde kinderen. Aanmelden voor onze nieuwsbrief kan ook zodat u op de hoogte blijft van nieuwe ontwikkelingen.

Webinar bekijken?

Auteur

Dit artikel is geschreven door Annita Smit.

Annita Smit trainer coach en jongerencoach


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook

Meer informatie

Training spreken in het openbaar

 • Datum: 18 november 2021 (9.30-16.00 uur)
 • Locatie: Amersfoort

Training spreken openbaar

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.