Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Pinterest Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Intelligentiekloof: verbaal en performaal

Een intelligentiekloof is een kloof tussen de verbale IQ en de performale IQ. Verbale intelligentie heeft betrekking op woordenschat, taalgevoel en redeneringsvermogen. Performale intelligentie gaat over praktisch inzicht, problemen oplossen en ruimtelijk of visueel inzicht.
Intelligentiekloof: verbaal en performaal

Is jouw kind verbaal sterker dan performaal?

Wanneer jouw kind verbaal sterker is dan performaal dan komt jouw kind slimmer over terwijl hij/zij ondersteuning nodig heeft met non-verbaal begrip en organisatorisch vermogen. Dat kan vraagstukken geven rond planning en organisatie. Een gevolg kan zijn dat jouw kind heel sterk en zelfstandig lijkt maar toch hulp nodig heeft bij:

  • overzicht houden op taken
  • structuur aanbrengen
  • planning en organisatie

Het kind komt zelfstandig over maar de zelfredzaamheid is niet zo groot als vaak wordt gedacht waardoor je kind niet die hulp krijgt aangeboden die wel nodig is. Hij/zij kan daardoor ook onzeker worden.

Is jouw kind performaal sterker dan verbaal?

Wanneer jouw kind performaal sterker is dan verbaal dan heeft hij/zij een groot ruimtelijk inzicht en organisatorisch vermogen terwijl hij/zij zich daarover moeilijk kan uiten. Hij/zij neemt details waar, ziet van alles, heeft een visueel-ruimtelijk inzicht maar heeft niet het vermogen om daar woorden aan te geven. Dat kan leiden tot onbegrip in de omgeving maar ook tot frustratie bij het kind zelf.

Hoogbegaafd of hoogsensitief?

 

Webinar

Wilt u meer informatie? Schrijf u dan in voor ons gratis webinar die wij verzorgen voor ouders van hoogbegaafde kinderen. Aanmelden voor onze nieuwsbrief kan ook zodat u op de hoogte blijft van nieuwe ontwikkelingen.

Webinar bekijken?

Auteur

Dit artikel is geschreven door Annita Smit.

Annita Smit trainer coach en jongerencoach